(ODZIVI) Slovenija po Kazahstanu in pred San Marinom: Vipi, pusti penino, raje časti z goli

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
24.03.2023 18:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolečine v stegenski mišici so preteklost, golgeter Maribora trese mrežo tudi v reprezentančnem dresu.
Reuters

Z rezervacijo namestitev v Nemčiji za poletje 2024 še ni treba divjati, a slovenska nogometna reprezentanca je nekoliko bližje evropskemu prvenstvu. Z najdaljšega in v mnogih pogledih tudi najzahtevnejšega gostovanja v Kazahstanu je prinesla tri točke. "To je prva tekma v kvalifikacijah, zato iz nje ne moremo ustvarjati nobene velike evforije. Naslednja tekma je pomembna, napredovati moramo, zmagovati, da bi dosegli končni cilj. Ta je še zelo daleč. Treba je iti korak za korakom, upam, da bomo na koncu naredili dovolj, da nas pot pripelje do tja, kamor želimo iti," po preobratu, ki je Sloveniji prinesel zmago z 2:1, kapetan Jan Oblak še ni odpiral penine.

Debitant je zakoličil zasuk na prvi slovenski postaji do Eura. "Ni bilo pričakovano, a hvala selektorju za priložnost. Mislim, da sem jo dobro izkoristil," je ocenil napadalec Žan Vipotnik. Kaj dobro, odlično! S prvim dotikom žoge se je napadalec, ki je v tej sezoni zablestel v dresu Maribora, podpisal pod reprezentančni prvenec. "Čakal sem, odkrival sem se, videl sem, da je Petar Stojanović pri žogi, se mu odkril tako, da mi je lahko dal dolgo podajo, potem pa zaključek. Tako, kot je bilo treba," se je 21-letnik, ki je v igro vstopil v 70. minuti, spomnil akcije iz 78. minute. Če odštejemo prijateljske tekme, je Vipotnik šele četrti Slovenec, ki je debi začinil s prvencem – Nastji Čehu in Senadu Tiganju je to uspelo na tekmi proti Ferskim otokom v finišu kvalifikacij za SP 2002, Daretu Vršiču pa proti Romuniji v kvalifikacijah za Euro 2008.

Brezglavi so postali mirni

"Še jaz ne vem, kaj moram prinesti, se bom pa pozanimal," se je mladi napadalec nasmejal, ko so ga novinarji v Astani vprašali, s čim bo počastil soigralce za prvenec v dresu izbrane vrste. "Najbolj zadovoljen bi bil, da nas časti še s kakšnim golom na naslednjih tekmah. Naj nadaljuje, kot je začel. Ni lahko debitirati in zadeti s prvim strelom, verjamem, da je pred njim lepa prihodnost," pa mu je namignil Oblak. Vipotnik osebne statistike sicer ni želel izpostavljati: "Ne gledam nase, najbolj pomembno je, da je zmagala ekipa. Težko gostovanje je bilo, stadion je bil poln, v nekaterih trenutkih smo trpeli, v drugem polčasu pa smo kontrolirali igro in zasluženo zmagali." "Mogoče so se na začetku tekme res opazile tresoče noge, ki so bile posledica prevelike želje, a tudi ko smo prejeli zadetek, sem verjel, da lahko rezultat obrnemo, če ostanemo mirni. V preteklosti se nam je velikokrat zgodilo, da smo po čem takem brezglavo nadaljevali, tokrat pa smo ostali mirni, hitro v drugem polčasu izenačili. Nisem čutil prav velike nervoze," je bitko na vzhodu povzel prvi vratar Slovenije in madridskega Atletica.

Reuters

Na umetno travo v Astana areni je bil dobro pripravljen David Brekalo, ki na podobni podlagi igra v norveški ligi, a ko je moral takoj na začetku tekme v obrambi zamenjati poškodovanega Miho Blažiča, so se tudi njemu zatresle noge. "Če sem iskren, me je to povsem presenetilo. Še posebej, ker se je zgodilo praktično v prvi minuti, ko na to res nisem bil pripravljen. V prvem polčasu, ko sem bil še neogret, sem se lovil, na koncu pa se je vse okej izšlo," je opisal 24-letni član Vikinga. Samo okej? "Odlično!" se je popravil strelec gola za izenačenje, najpomembnejšega v njegovi dosedanji karieri. Jaka Bijol mu je postavil blok, mu omogočil, da je bil po podaji Adama Gnezde Čerina iz kota brez čuvaja na drugi vratnici. "Odkar sem v reprezentanci, se zdaj kot ekipa počutimo najboljše. Skupaj držimo v dobrih in slabih trenutkih. Ko pridejo slabe minute, znamo ostati zbrani, pretrpeti skupaj," je branilec Udineseja izpostavil dobro vzdušje v slačilnici in na igrišču.

David Brekalo je poskrbel za izenačenje.
Reuters

Zbrano tudi proti najskromnejšim

Reuters

Kar nekaj korakov še čaka Slovence, da bi prekinili post brez uvrstitve na veliko tekmovanje. Ko je bila naša izbrana vrsta zadnjič zraven največjih, na SP v Južnoafriški republiki, je bil denimo Vipotnik star osem let, Benjamin Šeško pa jih je ravno dopolnil sedem. Koliko je vreden poln izplen iz Kazahstana, bo jasno junija, ko izbrance selektorja Matjaža Keka čakata prvi tekmi proti najvišje rangiranima reprezentancama v skupini H, Danski in Finski. Njun derbi se je v četrtek končal z gladko zmago Dancev s 3:1, Severna Irska pa je pričakovano odnesla točke iz San Marina za zmago z 2:0. Preden se reprezentanti posvetijo klubskim obveznostim in začnejo pogledovati proti ekipam s severa, jih čaka še ena naloga. Tista najlažja. V nedeljo ob 18. uri bo Slovenija v Stožicah gostila najskromnejšo reprezentanco ne le v naši skupini, ampak kar na svetu, San Marino. "V modernem nogometu je treba biti zbran proti vsaki ekipi od prve do zadnje minute, proti San Marinu ne bo nič drugače. Normalno je, da smo favoriti, da moramo zmagati, a vse to je treba prikazati na igrišču," opozarja Oblak. "V fuzbalu ni nič več samoumevno, a, normalno, na tej tekmi ne šteje nič drugega kot tri točke. Treba je odigrati s to željo in voljo, upam pa tudi, da bodo prišli navijači. V Astani je bilo lepo igrati pred polnim stadionom," pa si je Bijol zaželel dobre podpore v Stožicah.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta