(ODZIVI) Zlatko Dalić po preboju v četrtfinale SP: Nikoli ne podcenjujte Hrvatov

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
05.12.2022 21:09

Dvoboj osmine finala med Hrvaško in Japonsko se je razpletel šele po streljanju enajstmetrovk. Tam je hrvaški junak postal vratar Dominik Livaković.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dominik Livaković je med loterijo zagrabil vlogo hrvaškega junaka.
Reuters

Če se je na prvih štirih tekmah osmine finala svetovnega prvenstva v Katarju tehtnica relativno hitro nagnila na stran zmagovalca, je bilo na peto četrtfinalistko treba počakati nekoliko dlje. Po 90 minutah dvoboja med Hrvaško in Japonsko ni bilo zmagovalca, rezultat 1:1 se tudi v podaljških ni spremenil, za enajstmetrovke pa so naši sosedi našli svojega junaka. Dominik Livaković je ubranil strele Minaminu, Mitomi in Jošidi. Da ga je premagal Asano, za Hrvate ni bilo usodno, niti to, da je Livaja žogo poslal v vratnico, z zadetki Vlašića, Brozovića in Pašalića so dobili loterijo.

"To je super občutek, najprej zaradi ekipe in vzdušja, ki je odlično. Japonci so od začetka delali presing, zelo dobro so bili pripravljeni, a tudi mi smo bili. Odigrali smo 120 težkih minut in zmagali, ko je bilo najtežje," je ob zahvali hrvaškim navijačem, ki so se odpravili na dolgo pot v Katar, povedal Dominik Livaković. O ubranjenih enajstmetrovkah pa je član zagrebškega Dinama, ki je bil, razumljivo, izbran za igralca tekme, dodal: "Seveda so to eni najlepših trenutkov v moji karieri."

Dobri Japonci, povezani Hrvati

Na Hrvaškem spet verjamejo, da lahko njihova izbrana vrsta (vsaj) ponovi rezultat iz prvenstva v Rusiji, ki ga je zaključila le za svetovnimi prvaki Francozi. "Ta tekma je pokazala, kakšna ekipa smo in kako smo povezani. Ko izgubljaš proti odlični Japonski, se vrneš in dominiraš … Sijajno! Gremo naprej," je povedal Nikola Vlašić in potrdil, da so s soigralci vadili strele z enajstih metrov. "Tokrat se je videlo, da Japonska ni slučajno premagala Nemčije in Španije, a smo poznali tako njihove vrline kot pomanjkljivosti - in šli smo naprej. Zadovoljen sem, srečen, a resnično je treba pohvaliti Japonce," je še dodal 25-letni Splitčan.

Ja, Japonska, ki si je vstopnico za osmino finala zagotovila kar s prvim mestom v skupini z dvema evropskima velesilama, tudi v Al Vakri ni bila brez možnosti. Prvi polčas je bil njen. Žogo so sicer prepustili Hrvatom (na koncu tekme so imeli ognjeni 58-odstotno posest), a v napadu so bili hitri samuraji vse prej kot nenevarni. Šogo Taniguči s poskusom z glavo ni bil dovolj natančen, tudi Daiči Kamada z bližine ni pospravil žoge v mrežo, je pa to, kar sta pred tem zgrešila soigralca, v 43. minuti popravil Dajzen Maeda. Član škotskega Celtica je s strelom z bližine zaključil akcijo in Japonsko odpeljal v vodstvo z 1:0.

Reuters

Hrvaška je odgovor sestavila na začetku drugega polčasa. V 55. minuti je dobro podajo branilca Dejana Lovrena z natančnim strelom z glavo z dvanajstih metrov v izenačenje spremenil Ivan Perišić. Krilni napadalec Tottenhama je dosegel svoj prvi gol v Katarju, a skupno že šestega na svetovnih prvenstvih, s čimer se je pridružil junaku pohoda do bronaste medalje na SP 1998, Davorju Šukerju, na vrhu seznama najboljših strelcev Hrvaške na mundialih. Če upoštevamo še zadetke z evropskih prvenstev, kjer je bil uspešen štirikrat, pa je Perišić že najboljši strelec reprezentance na velikih tekmovanjih.

Reuters

Modrić: To me spominja na Rusijo

Ostale priložnosti so ostale neizkoriščene, pri strelih z enajstih metrov pa je zablestel Livaković. "To je zgodovinski rezultat. Odigrali smo dobro in borbeno. Velik dosežek je, da se prebiješ med najboljših osem na svetu," je v izjavi za HRT dejal selektor Hrvaške Zlatko Dalić. Ocenil je, da je Japonska podcenila njegovo ekipo: "To je bila napaka. Mislili so, da jim bo lahko proti nam. Nikoli ne podcenjujte Hrvatov. Dobili smo gol iz prekinitve, kar se nam že dolgo ni zgodilo. Ta gol nas je presekal, so se pa naši igralci raztekli in odigrali sijajno proti ekipi, ki je premagala Nemčijo in Španijo."

Reuters

Kapetan je že vlekel vzporednice s SP 2018. "Mi ne moremo brez drame. Srečni smo, ker smo se uvrstili naprej. To je bila težka tekma, ki te izčrpa. To me spominja na Rusijo. Kapo dol Livakoviću, pokazal je, da je sijajen golman. Nestrpno že čakamo četrtfinale. Tam bomo še boljši kot tokrat," se je veselil Luka Modrić, ki je z nastopom zaključil v 99. minuti. Japonske solze je kmalu zamenjal ponos.

"Dali smo vse na tem turnirju in imeli sijajne rezultate, se vrnili po zaostanku proti Španiji in Nemčiji. Ponosen sem na ekipo, na svoje soigralce. Težko je, a zelo sem ponosen na vse, kar smo naredili. Res sem užival na prvenstvu," je vtise strnil kapetan samurajev Majo Jošida. Japonska je tudi v četrtem poskusu na prvi stopnički izločilnih bojev doživela poraz. Morda pa ji uspe čez štiri leta ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta