Olimpijske kvalifikacije v košarki: Naloga opravljena, za las ob presežek

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
04.07.2024 20:33

Slovenski košarkarji so brez težav presegli zahtevanih deset točk prednosti za sobotni polfinale z Grčijo, zgrešeni trojki Hrovata in Dončića sta odnesli lažjega tekmeca, Dominikansko republiko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novozelandci niso našli načina, kako ustaviti Luko Dončića.
Fiba

Osnovna naloga je opravljena, Slovenija je za več kot deset točk ugnala Novo Zelandijo in se uvrstila v polfinale olimpijskih kvalifikacij, nekaj centimetrov oziroma zgrešena meta za tri točke Gregorja Hrovata in Luke Dončića pa sta jo ločila od presežka, preboja na prvo mesto v skupini. V čem je razlika? Prvi favoriti in gostitelji turnirja Grki bodo tako Slovenijo - predvidoma v sobotnem večernem terminu ob 20. uri - pričakali že v polfinalu, zmagovalcem slovenske skupine A Hrvatom naj bi bilo proti Dominikanski republiki nekoliko lažje.

Po eni strani zanimiv sistem tekmovanja s tremi ekipami, po drugi strani pa tudi podvržen mahinacijam je poskrbel, da se je visoko vodstvo Slovenije v zadnji četrtini spremenilo v hitropotezno, revolveraško metanje trojk. Novozelandci, ki so že zaostajali za več kot 20 točk, so v poslednjih minutah očitno še upali, da lahko na ta način zaostanek znižajo na manj kot deset točk, njihove ekspresno zgrešene mete iz vseh mogočih položajev pa so Slovenci izkoriščali za gradnjo čim višje prednosti. 17 sekund pred koncem je imel Novozelandec Shea Ili ​pri rezultatu 104:78 na voljo še en prosti met, Luka Dončič mu je nekaj prigovoril, Ili pa se je zasmejal in - videti je bilo, da namenoma - zgrešil met. S tem je Slovenija dobila priložnost, da s trojko pride do tako želene prednosti 29 točk, a je najprej zgrešil Gregor Hrovat, po napadalnem skoku Josha Neba pa tudi Luka Dončič.

Ni še čas za slavje

"Bili smo stisnjeni v kot. Reakcija igralcev je bila res dobra. Igrali smo proti res neugodni reprezentanci, ki ima izjemne strelce z razdalje," je bil prvi odziv selektorja Aleksandra Sekulića. Dodal je še: "Po sredini tekmi, ko je Nova Zelandija premagala Hrvaško, smo ugotavljali, da smo si situacijo, ko je treba zmagati za vsaj deset točk, zakuhali sami. Tako smo morali tudi sami splavati iz te situacije. To smo naredili. Žal se nam ni uspelo popolnoma vrniti in izničiti poraza proti Hrvaški. Imeli smo priložnost, ni uspelo. Kapo dol fantom, ni pa čas za slavje. Le spravili smo se iz skoraj nemogočega položaja."

Godlja pred tekmo se je zdela še večja, ko je iz slovenskega tabora odjeknila novica, da ne bo nastopil Aleksej Nikolić, manj vidni član udarne peterke, a zelo pomemben v obrambi. Namesto njega je branilski par z Luko Dončićem tvoril košarkar Krke Leon Stergar, sicer novinec na uradnih turnirjih. Izkazalo se je, da je to zadetek v polno, saj je Stergar ob vselej agresivnem Zoranu Dragiću in še enem obrambnem specialistu Gregorju Hrovatu že za uvod popolnoma onemogočil novozelandski napad, resda nekoliko utrujen po tekmi večer prej. Nič ni pomagal obredni ples haka, Slovenci so začeli nepopustljivo v obrambi in tekmeci so prvi met iz igre zadeli šele v enajstem poskusu, prvo trojko v sedmem poskusu. Takrat, v sedmi minuti, se je prednost že gibala okrog desetih točk, kolikor je potrebovala Slovenija.

Potrebujejo perfektno tekmo

Vodstvo - trajalo je vse od druge minute do konca - je v nadaljevanju tekme precej nihalo; od 18 točk ob koncu uvodne četrtine (27:9) do le sedmih točk ob polčasu (46:39), k čemur so močno prispevale hitro nabrane osebne napake slovenskih branilcev. A Slovenijo je reševal, jasno, Luka Dončić oziroma dejstvo, da ga košarkarji, ki igrajo zvečine v avstralski ligi, niso znali ustaviti. Koš za košem, podaja za podajo, skok za skokom in prvi zvezdnik tekme je prišel do NBA-jevskih številk oziroma trojnega dvojčka; 36-ih točk, enajstih skokov in desetih podaj.

"Zavedali smo se, da smo proti Hrvaški razočarali slovenske navijače in da moramo na parketu pokazati boljšo sliko. Tokrat je bila to prava Slovenija, škoda le, da nisem zadel tistega zadnjega meta, ki bi nam v polfinalu prinesel lažjega tekmeca. A Grčijo moramo premagati, če hočemo na olimpijske igre. Vseeno je, ali v polfinalu ali v finalu. Zagotovo pa to ni lahka naloga, saj imajo poleg Giannisa Antetokounmpa še nekaj odličnih igralcev. Za zmago bomo potrebovali perfektno tekmo," proti vikendu že pogleduje Dončić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta