Opravili so delo, zdaj lahko gredo domov

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
13.06.2023 20:38

Naslov prvakov v najmočnejši košarkarski ligi je prvič v zgodovini osvojil Denver, ki je letel na krilih prvega zvezdnika Nikole Jokića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikola Jokić, ki se ga je prijel vzdevek Joker, je najlepše trenutke v karieri doživel skupaj s še ne dveletno hčerko.
USA Today

V noči na torek je padel zastor nad 77. sezono lige NBA, v kateri so premierno slavili košarkarji iz Denverja. Ti so izjemne predstave kazali že v rednem delu, dodatno so na plin stopili v končnici, popuščali niso niti v finalu. Serija se je končala s 4:1, Miami pa je svojo edino zmago dosegel na drugi tekmi. Tudi na zadnji tekmi sezone, ko so Nuggets dobili s 94:89, je blestel Nikola Jokić. A ob zvoku sirene, ko so se vse kamere obrnile proti njemu, ni proslavljal s svojimi soigralci, ampak je najprej stisnil roko vsem igralcem nasprotnega moštva, jim čestital. "Celotna ekipa se je zelo potrudila, da nam je uspelo," so bile njegove prve besede po osvojeni lovoriki. Prvi njegovi in prvi klubski. "Toliko dejavnikov je. Preprosto srečen sem. Občutek je dober. Delo je opravljeno, zdaj lahko gremo domov," je dodal 28-letni Srb, ki se mu je kmalu po zmagi na igrišču pridružila hčerka.

Za češnjo na torti so ga (pričakovano in zasluženo) razglasili še za najkoristnejšega igralca (MVP) finala, kjer je povprečno dosegel 30,2 točke, 14 skokov, 7,2 podaje in 1,4 ukradene žoge. Srb je že prej imel v zbirki dva naslova MVP rednega dela lige NBA. Njegov Denver, ki se mu je priključil leta 2015, je bil skozi vso sezono izjemno suveren, še posebej pa je na plin pritisnil v končnici, kjer je ob 16 zmagah vknjižil zgolj štiri poraze. "Verjeli smo drug v drugega. Da, trofeje so nekaj. Toda naša moštvena kemija bo ostala tudi, ko bomo končali kariero," je ekipni duh opisal Jokić, ki ima pogodbo z Nuggets sklenjeno vse do leta 2028. In če je njegova letošnja plača znašala dobrih 32 milijonov ameriških dolarjev, bo v prihodnji sezoni zaslužil skoraj 47 milijonov, v zadnji po aktualni pogodbi, govorimo o sezoni 2027/2028, pa bo v žep dal kar 62 milijonov.

En naslov jih ne bo zadovoljil

Zadnja tekma sezone je upravičila svoj naziv. Morda se v njej ni igrala najlepša košarka, a ekipi sta se vseh 48 minut borili kot leva. Zdelo se je, kot da gledamo sedmo in ne peto tekmo v seriji. In če Jokić, kot je zanj to že v navadi, pretiranih čustev ni kazal, je bilo drugače z Jamalom Murrayem, ki si je aprila 2021 težje poškodoval koleno. Solze sreče so bile še en dokaz, kako vredno se je bilo boriti z zahtevno rehabilitacijo. Že tako razgrete navijače, ki so v Ball Areni slavili prvi naslov prvaka v 47-letni zgodovini kluba, je kmalu po koncu tekme še bolj podžgal trener domačega moštva Mike Malone. "Imam novice za vse ljubitelje košarke. Z enim naslovom nismo zadovoljni. Hočemo jih več. Dosegli smo nekaj, kar temu klubu še nikoli ni uspelo, vendar imamo v slačilnici veliko mladih nadarjenih igralcev. Mislim, da smo s 16 zmagami v končnici pravkar pokazali, česa smo sposobni na največjem odru na svetu," je dejal trener, ki se je klubu pridružil leta 2015, sočasno z Nikolo Jokićem.

USA Today

Član zmagovalne ekipe je tudi slovenski reprezentant Vlako Čančar, ki je v petih tekmah finalne serije na parketu prebil vsega 29 sekund, v celotni končnici pa mu je trener namenil deset minut. Veliko več priložnosti za dokazovanje je Primorec dobil v rednem delu, ko je na 60 tekmah zbral slabih 900 minut. Novembra lani je z 19 točkami dosegel tudi svoj strelski rekord v ligi. Čančar je postal četrti Slovenec, ki se lahko pohvali s špampionskim prstanom. Pred njim je to uspelo še Radoslavu Nesteroviću (San Antonio Spurs/2005), Benu Udrihu (San Antonio Spurs/2005, 2007) in Saši Vujačiću (Los Angeles Lakers/2009, 2010).

Miamiju, ki se je v končnico uvrstil skozi šivankino uho in v konferenčnem finalu skoraj zapravil prednost 3:0 v zmagah, tako ni uspel veliki met in ostaja pri treh osvojenih lovorikah. Ligo NBA si je nazadnje pokoril pred natanko desetimi leti, od takrat pa z letošnjim vred izgubil tri velike finale. "Enostavno nismo zmagali. Nimamo opravičila. Premagali so nas," je bil po tekmi iskren prvi zvezdnik "vročice" Jimmy Butler. Miami bi sicer tekmo lahko obrnil tudi v svoj prid, po drugi četrtini je namreč vodil s sedmimi točkami prednosti, ki se je stopila šele proti koncu tretjega dela obračuna. V zadnji četrtini je bila igra nekaj minut divja, vmes sta ekipi zgrešili kar deset metov zaporedoma. Ko je imel Miami v zadnjih minutah resne možnosti za drugo zmago in za podaljšanje serije, pa je ravno Butler 28 sekund pred koncem zgrešil met, kar je tekmo odločilo v prid Denverja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta