(POGOVOR) Simon Rožman: "Lepo je, ko hodim po igrišču in se mi na podplate lepijo oglasni letaki za evropsko ligo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
22.10.2020 06:00

Strokovnjak iz Štor, ki bo nocoj z Rijeko debitiral v evropski ligi, pripravlja presenečenje za Davida Silvo in druge zvezdnike Real Sociedada

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strokovnjak iz Štor se pripravlja na enega od vrhuncev svoje kariere.
Hnk Rijeka

Nogometni praznik se pripravlja v naši soseščini. Real Sociedad bo nocoj na Rujevici Rijeko pospremil v novo sezono v evropski ligi. Po treh letih se klub iz Kvarnerja vrača v drugo najmočnejše tekmovanje na celini. Spet s slovenskim trenerjem. Po Matjažu Keku je še Simon Rožman aktualne hrvaške pokalne prvake odpeljal v evropsko jesen. Strokovnjak iz Štor se je po enem od zadnjih treningov pred tekmo, ki jo bodo v omejenem številu lahko spremljali tudi navijači, odzval na Večerov klic.

Teden se ni začel z dobrimi novicami, klub je potrdil dva covid pozitivna primera v moštvu. Kako to vpliva na priprave na prvo tekmo v evropski ligi?

"Z naraščanjem števila okužb je tudi pri nas zdravniška služba reagirala. Upoštevamo vsa priporočila, uporabljamo maske, izselili smo se iz garderobe, imamo jo kar na odprtem pred stadionom, ni več tuširanja. Vrnili smo se v čas prvega koronskega cikla. Je pa na vse težko vplivati. Žal sta dva naša igralca bila pozitivna. Ločena sta od ekipe, vsi drugi absolutno upoštevajo ukrepe. Priprava ni idealna, je pa na igrišču vse, kot si želimo."

Kakšna je hrvaška praksa ob okužbah med nogometaši? V Sloveniji se je dogajalo, da je morala zaradi enega ali dveh pozitivnih primerov v karanteno cela ekipa.

"Ne, na Hrvaškem ni take prakse. Smo pa v klubu zelo striktni in dosledni pri vseh ukrepih. Kamp je zaprt za zunanje obiskovalce. Imamo takšne pogoje za delo, da si to lahko privoščimo. Če je igralec pozitiven na testu, gre v samoizolacijo, ostali nadaljujejo delo."

Rijeka ni edini klub v skupini F, kjer so se pojavile okužbe. V nizozemskem AZ Alkmaarju so ugotovili šest primerov, Napoli želi preložiti tekmo z Nizozemci …

"Vsi skupaj moramo poskrbeti, da ne bo spet 'lockdowna'. To bi pustilo gromozanske posledice na klubih, ogromno jih bi verjetno propadlo. Prilagoditi se moramo situaciji. Ni normalna, ni prijetna, a vsi se zavedamo, da gre za velik posel. Ne smemo si privoščiti, da tekme ne bi bile odigrane. Res je, da ne bo vse totalno regularno. A je neki čar, ko se moraš znajti v drugačnih pogojih."

Na Rujevico prihaja vodilna ekipa španskega prvenstva. Kaj pričakujete od dvoboja z Real Sociedadom?

"Enostavno gremo po svoji poti z našo vsebino igre, obnašanjem, taktično disciplino. Ne glede na nasprotnika želimo ohraniti ambicioznost in tekmovalnost. Že to, da Real Sociedad, ki ima več kot 300 milijonov evrov vredno ekipo, vodi v španski la ligi, eni najboljših lig na svetu, dosti pove o njegovi kvaliteti. So hitra ekipa, zelo dobra v tranziciji, protinapadih, igra temelji na globini. Na svoj način jih bomo poskušali presenetiti. Čisto odkrito si želim, da bi nas malce podcenjevali. Zelo pomembna bosta zaključka obeh polčasov, saj je nasprotnik v teh obdobjih zelo nevaren, veliko zabija. Zelo pestro bo, zanimiva izkušnja nas čaka. A daleč od tega, da bi se predali. Našli smo nekaj stvari, na katerih lahko gradimo. Našo igro bi radi prenesli na tekmo z boljšim, uglednejšim in dražjim nasprotnikom."

Torej Davida Silvo in druge zvezdnike baskovske ekipe čaka presenečenje?

"Absolutno bomo poskušali taktično variirati. Ne bomo se držali le enega načrta skozi celo tekmo, poskušali bomo v valovih. Zelo agresivni bomo morali biti, igrati na meji prekrška, saj je španska liga znana, da v njej ni veliko prekrškov. Ne bom dovolil, da se moji igralci sprostijo do te mere, da se nasprotnik razigra. Njihova mentaliteta, da pridejo na Reko dat čim več golov, da ni vprašanja o zmagovalcu, ampak le o razliki, bo mojim fantom dala izjemno energijo in 'inat', da pokažejo nasprotno."

Proti Varaždinu ste ujeli peto zmago v nizu. Ste zadovoljni s trenutno podobo Rijeke?

"Definitivno! Po pričakovanjih na začetku prvenstva energetsko nismo bili na nivoju, saj ni bilo prave pavze. Odigrali smo finale pokala, naslednji konec tedna pa imeli že prvo tekmo novega prvenstva. Ekipa se je zdaj okrepila. Novi igralci so prinesli novo energijo. S prestopi smo finančno pokrili dobršen del sezone, uvrstitev v evropsko ligo pa nam je dala zagon. Naporno bo, a take tekme so nagrada, užitek. V tem delu prvenstva ne pričakujem večjih problemov v trenerskem poslu. Se pa znajo zgoditi z rezultati, saj smo v hrvaški ligi postali tarča, ki jo želijo vsi premagati. Prvenstvo je osnovna fronta, Evropa pa je dodana vrednost na naši poti do podobe, ki jo želimo. Veliko trenerjev skriva pozitivne emocije, sam pa želim uživati v tem."

Pozitivnih emocij je bilo najbrž veliko v Köbenhavnu. Si še zavrtite film z odločilne tekme kvalifikacij?

"Iskreno povedano, ne. Poveselili smo se, bilo je kratko, spontano in prijetno. Nato smo obrnili list. Zame je bilo zelo pomembno, da smo uspeh potrdili še z zmago proti Slavenu v hrvaški ligi. Tekme si tako hitro sledijo, da bo za to čas šele med pavzo. Zagotovo pa je lepo, ko hodim po igrišču in se mi na podplate lepijo oglasni letaki za evropsko ligo."

Na odločilni tekmi kvalifikacij v Köbenhavnu si je Rijeka zaslužila srečo.
EPA

Branilec spotakne soigralca, tretji pa v gol preusmeri žogo, ki se je že odbila od prečke. Z avtogolom, ki bi ga Danci lahko postavili v učbenik Kaj vse lahko gre narobe v 10 sekundah, ste v Köbenhavnu ujeli zmago z 1:0. Je sploh mogoče racionalno pojasniti, zakaj toliko nesrečnih dogodkov, za vas srečnih, v eni sami akciji?

"Če gledate s strani, je bil gol morda res komičen, a za njim stoji strategija. Nočem, da se narobe razume. Absolutno se nam je zgodil splet srečnih dogodkov. A tekmo smo strateško zelo dobro odigrali. Šli smo v veliko tveganje z igro v prvi tretjini igrišča in s tem igralce Köbenhavna spravili na širok prostor. Vedeli smo, da sta njihova osrednja branilca imela velike težave ob takem prostoru že na prejšnjih tekmah in tudi v tej akciji sta zelo nespretno odreagirala. Že nekaj prejšnjih situacij smo dobro izigrali. Köbenhavnu smo pustili zelo malo situacij za zaključek, sami pa si pripravili še nekaj priložnosti. Tekma je šla točno v smer, ki smo jo pričakovali. Köbenhavn je bil od 15. minute v velikem šoku tudi zaradi tega, ker je bilo prisotnega nekaj podcenjevanja. Ko je vrag vzel šalo, so hitro videli, da se ne bo enostavno vrniti. Odigrali smo točno tako, kot smo si zamislili. Daleč od tega, da je šlo zgolj za srečne okoliščine, igrali smo na zelo visoki ravni. Si pa seveda ne mečem peska v oči, da nam ni pomagala tudi sreča. Na tej tekmi smo si jo zaslužili."

"Dokler vidim željo, voljo in žar v očeh, je trener pri meni varen," nam je na začetku sezone dejal predsednik uprave Rijeke Damir Mišković. Je s takim zaupanjem vodstva vaše delo lažje?

"V delu na dolgi rok ne gre brez absolutne podpore vodstva kluba. Strategija je jasna, od prvega dne so cilji zelo jasno definirani. Rijeka je velika institucija, skoraj gospodarska družba, kjer lahko trener sledi ciljem. Na koncu se potegne črta in oceni, kaj je bilo realizirano, kaj ne in zakaj. Že v prvi sezoni smo izpolnili cilje, si zagotovili mesto v Evropi, osvojili trofejo, uveljavili ogromno mladih igralcev. Kar je tržna niša kluba, saj je trend v Evropi vse bolj usmerjen k prodajam mladih. Vsaka trofeja prinese medijski mir in podporo navijačev, klub pa je tudi v slabih trenutkih racionalen, nikoli ne reagira emocionalno. Dobro se počutim na Reki. Čutim močno podporo, imam velike ambicije. Finančni vložek se je v zadnjih letih močno znižal, pričakovanja pa so ostala praktično enaka. Smo pod močnim drobnogledom, a za zdaj nam dobro uspeva."

Letos ste povečali slovensko kolonijo v Kvarnerju. Adam Gnezda Čerin, s katerim sta sodelovala v Domžalah, se vam je pridružil.

"Klub ga je imel na skavting seznamu že, ko je še igral za Domžale, a si ga takrat ni mogel privoščiti. Zdaj se je ponudila možnost, da ga od Nürnberga dobimo na posojo z možnostjo odkupa. Sam sem bil absolutno za. Ado je na tekmah že upravičil zaupanje, izpolnil svojo vlogo. V dobri konkurenci je vse tekme odigral na zavidljivem nivoju. Dviguje se v formi. Ekipa ga je sprejela, izkazal se je kot velika okrepitev. Obe strani sta zadovoljni, dobro se razvija."

Še enega znanca s slovenskih igrišč imate v ekipi. Zagrebški Dinamo vam je posodil Luko Menala, v prejšnji sezoni člana Olimpije.

"Športna direktorja delata izjemen posel. Po prodaji Antonia Čolaka v Paok je bilo treba hitro reagirati. A nismo bili v paniki, saj so stvari napeljane vnaprej. Imamo dolgoročno strategijo. Ko se je pojavila možnost za Luko, smo bili, podobno kot pri Adamu, soglasni, da v njem vidimo tako perspektivo kot trenutno kvaliteto. Z Dinamom smo se dogovorili za posojo z možnostjo odkupa. Luka je v prvih tekmah pokazal, da je okrepitev. Bo pa, normalno, potreboval nekaj časa, da se povsem navadi na naš način dela in razmišljanja. Ko igralci prihajajo z nasmehom v klub, je vse prepreke lažje premagati. Z mladimi obrazi in svežo energijo smo zelo veliko dobili."

Koliko šteje vaša beseda, ko klub išče okrepitve?

"To je zelo jasen sistem, a tudi odprt. Športna direktorja s skavti poiščeta, sprofilirata igralce, ki ustrezajo naši strategiji igre. Zaključna ocena pa pride z vseh strani. Sam se vključim v zaključni fazi, ko je že sestavljen izluščen, skrajšan seznam, odločitev pa je vedno skupna. Nikogar se ne pripelje, ne da bi ga vsi deležniki v športnem delu kluba potrdili."

Z Adamom in vašimi pomočniki ste eni od redkih slovenskih predstavnikov v evropski ligi. Naši klubi v kvalifikacijah niso blesteli. Zakaj so se zgodili zgodnji izpadi proti nasprotnikom, ki, z izjemo PSV-ja, ne sodijo v ravno visok rang evropskega nogometa?

"Celje in Mura sta naredila korak naprej, Maribor in Olimpija pa sta v smislu skupnih ambicij razočarala. Evropska tekmovanja dajejo potrditev ligi. Če nisi v Evropi, izgubljaš stik s kvaliteto. Izgubljaš prepoznavnost, slabše so možnosti za prodajo igralcev, mreženje, marketing … Maribor je bil dolgo vlečni konj, letos pa mu je spodletelo, kar ni dobro za slovensko ligo. Upam in želim si, da bi v naslednjih sezonah spet komu uspelo. Zakaj neuspeh? Rezultate sem spremljal, ostalo dogajanje v klubih pa premalo, da bi lahko iskal podrobne razloge. Evropska scena je kruta."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta