Pred kvalifikacijami za Euro 2024: Vipotnikova forma prepričala selektorja

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
14.03.2023 15:45

Matjaž Kek na seznam vpoklicanih za tekmi proti Kazahstanu in San Marinu ob jedru ekipe iz lige narodov vpoklical dva novinca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljši strelec vijoličastih in prve lige je prejel prvi vpoklic v člansko izbrano vrsto.
Andrej Petelinšek

Okostje ekipe iz lige narodov s kapetanom Janom Oblakom na čelu in dva novinca. Selektor Matjaž Kek je obelodanil seznam adutov, s katerimi bo slovenska nogometna reprezentanca lovila uvrstitev na Euro 2024. Odlična forma v dresu Maribora, 14 golov v slovenski ligi in še trije v pokalu so bili dovolj dobra popotnica, da si je premierni vpoklic v člansko izbrano vrsto prislužil Žan Vipotnik. "Vabilo v člansko reprezentanco mi res veliko pomeni. Je največja nagrada za vsakega igralca, še posebej mladega. Se že veselim novega izziva. Uvrstitev na seznam reprezentančnih kandidatov pa prinaša le še dodaten motiv za nadaljnje delo - na vsakem treningu, na vsaki tekmi," se je odzval 20-letni Konjičan.

Kandidaturo za nastop na tekmah proti Kazahstanu (23. marca v Astani) in San Marinu (26. marca v Ljubljani) je z igrami v ruski ligi oddal še branilec Sočija Vanja Drkušić. "Ker je Mevlja brez kluba in igralne prakse, si je Vanja Drkušić z dobrimi igrami v Sočiju zaslužil vpoklic. Glede Vipotnika pa ste v medijih tako že vse napisali. Vsi ga nudijo na pladnju. Je eden tistih, ki imajo probleme s poškodbo – šele za vikend naj bi bil nared -, a počakali ga bomo. Zaslužil si je vpoklic. Štirje so iz slovenske lige, s čimer zopet pade v vodo tisti očitek, da nas naša liga ne zanima," je o debitantih dejal Matjaž Kek in opozoril še na vpoklic vratarja Olimpije Matevža Vidovška in njenega kapetana Timija Maxa Elšnika ter branilca Celja Žana Karničnika.

Bo Kurtić pripravljen?

Nekaj imen je še na čakanju, saj zdravstveni karton pri vpoklicanih ni prazen. Andraža Šporarja ni bilo v kadru za zadnjo tekmo Panathinaikosa v grški ligi, Domen Črnigoj je zaradi poškodbe predčasno končal zadnjo preizkušnjo s Salernitano v italijanski ligi, že od novembra in prijateljske tekme proti Črni gori na igralne minute čaka Jasmin Kurtić. Vezist Paoka se vrača po poškodbi kolena. "Brez Kurtića smo odigrali kar nekaj tekem, predvsem takrat, ko je dobival rumene kartone. Ostali fantje so dokazali, da so vsaj enakopravni, če ne v nekaterih elementih celo kvalitetnejši. Je pa Jasmin eden pomembnejših za dogajanje izven igrišča. Ni slučajno, da se je v zadnjem času poudarjalo, da je atmosfera v slačilnici dobra. Če bo zmogel, bo zmogel, če ne, popolnoma zaupam Gorencu Stankoviću, Elšniku …" poudarja Kek.

Ljubljana. Stožice.Nogomet. Slovenija - Norveška Matjaž Kek
Foto: Robert Balen

Težave s poškodbami gor ali dol, v kvalifikacijski skupini H, v kateri so še Danska, Finska in Severna Irska, se Slovenija lahko spogleduje s prekinitvijo dolgega posta brez uvrstitve na veliko tekmovanje. "Saj ne greš v ciklus, da bi bil simpatičen tretji ali dober četrti. Podlaga iz lige narodov ostaja, vse želje in cilji pa morajo, tudi v za mnoge lahki skupini, temeljiti na igrišču. Ni nam treba biti ponižen, moramo pa biti spoštljivi, odločni, samozavestni, se zavedati, da je za napredovanje potrebna kontinuiteta," opozarja 61-letni Mariborčan.

Visoka pričakovanja ima tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije. "Občutki temeljijo na naših nastopih v ligi narodov, predvsem v drugem delu proti močnim nasprotnikom, pa tudi na dveh prijateljskih tekmah, ki jih je reprezentanca odigrala zelo dobro. Optimizem temelji tudi na tem, da je ekipa že nekaj časa skupaj, da so fantje pokazali veliko stopnjo pripadnosti, so dozoreli, odlično vodeni. Ustvarjeni so vsi pogoji, da v teh kvalifikacijah naredimo zelo dober rezultat," je Radenko Mijatović pogledal proti prvima dvema mestoma v skupini, ki prinašata uvrstitev na turnir v Nemčiji.

Najprej na umetno travo

Vozovnico za pot na sever bo naša reprezentanca začela loviti daleč na vzhodu. V prvem krogu jo čaka gostovanje v Astani. "Glavni problem je umetna trava. Naši ljudje so bili v Kazahstanu, vse, kar potrebujemo za pripravo, smo dobili. Vse lahko optimalno zasučeš, a na koncu vedno igrišče pokaže pravo sliko. Pogledali smo vse tekme Kazahstana, že pred odhodom bomo dvakrat trenirali na umetni travi. Eni pač imajo možnost, da ves čas igrajo na umetni travi … A tudi oni morajo potovati. Kot velja za vse, velja tudi za nas, zato ne vidim nobenega problema," se selektor prizorišča, kjer se je v kvalifikacijah za ligo prvakov pred osmimi leti grdo opekel Maribor, ne boji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta