Pred štajerskim derbijem: Šimundža se ne pripravlja na Riero

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
17.09.2024 18:02

Nogometaše Maribora jutri ob 17. uri čaka preložena tekma drugega kroga v Celju, zmaga bi vijoličastim že prinesla lepo prednost pred enim od glavnih konkurentov za naslov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da so direktno sporočilo že poslali, poudarja trener nogometašev Maribora.
Andrej Petelinšek

Oba sta že pustila pečat v slovenskem nogometu, a jutri (ob 17. uri) se bosta v direktnem dvoboju udarila prvič. Kako se Ante Šimundža pripravlja na gostovanje v Celju in prvo soočenje z Albertom Riero? "Riera je pustil posledice v Olimpiji, kako je zapustil Celje, je njihova stvar, ne moja, zakaj so ga vrnili, spet ne. Da bi se pripravljal na dvoboj z njim? Ne. Pripravljam se na dvoboj s Celjem, analizirali smo njihove dobre in slabe strani, taktično smo se posvetili bolj ekipi kot trenerju," odgovarja trener nogometašev Maribora, ki bo v knežje mesto odpotoval brez mladincev, ki jih jutri ob 18.30 v Gibraltarju čaka tekma mladinske lige prvakov proti vrstnikom iz kluba Lincoln Red Imps.

Je pa opazil, da so aktualni prvaki pod taktirko Španca drugačni kot v eri Damirja Krznarja. "Celje ima kvaliteto, principe in avtomatizme, na katere moramo biti pozorni. Imamo pa tudi mi kvaliteto, principe in avtomatizme, ki jih bo treba izpeljati, vsiliti nasprotniku naš način igre," ugotavlja snovalec taktike moštva iz Ljudskega vrta.

Na zaostali tekmi drugega kroga se prvenstvo ne bo prelomilo, si pa lahko vijoličasti, ki so doslej nabrali štiri točke več od grofov, z zmago naberejo lepo prednost in pošljejo močno sporočilo konkurentom za naslov prvaka. "Razmišljamo o eni tekmi. Da bi pošiljali sporočila? Direktno sporočilo, kaj si želimo, smo že poslali. Na vsaki tekmi želimo to potrditi. Da bi pa v septembru razmišljali, kaj se bo zgodilo maja? Ne. Tekma za tekmo, sledimo svoji poti. Pošiljanje sporočila se mi ne zdi pomembno, bolj je pomembno, kako bomo videti na igrišču, kako bomo nevtralizirali nevarnosti, kako bomo dinamični, hitri, agresivni …" poudarja Ante Šimundža.

"Zavedamo se, kaj nam te tri točke prinesejo. Sam vrh. Mi želimo biti tam. Odigrati moramo dobro, čvrsto, zgoraj pokazati še več želje in motivacije za gol," pa o pošiljanju sporočil razmišlja vratar Ažbe Jug. V nedeljo se proti Kopru ni le prvič v sezoni ognil prejetemu zadetku, tudi akcijo za prvi gol je začel. Je bila to načrtovana akcija? "Ne, videl sem priložnost, ker se je bočni prijel na našega krilnega napadalca, njihov krilni pa je šel visoko. Pijus je imel avtocesto," odgovarja Rušan. O nedeljski popotnici za jutrišnji obračun pa: "Zelo pozitivno, da proti Kopru nismo prejeli zadetka. Upam, da bo takih tekem čim več. Priprave za tekmo v Celju smo oddelali dobro, pripravljeni smo na njih. So dobra, dinamična ekipa z dobrimi posamezniki. Dober štajerski derbi nas čaka."

Grega Wernig

V osrčju obrambe je Svena Šoštariča Karića, novega člana ruskega Parija, zamenjal povratnik v Ljudski vrt Luka Krajnc. "Odlično! Vesel sem bil, zelo dobra prijatelja sva že vrsto let. En teden je bil z nami, pa takoj prišel v sistem, prepoznal situacije, bil dober v duelih … Z njim smo dobili zelo dobro okrepitev. Prva tekma in takoj ničla v obrambi. Takoj smo videli, kakšen vpliv ima," je vrnitve dolgoletnega legionarja vesel Jug.

Zadnja linija je na zadnji tekmi ostala čvrsta, kar na preizkušnjah pred reprezentančnim premorom ni bila ravno praksa. "Če analiziramo, kakšne gole smo dobili v prvenstvu, so bili vsi po nekih naših osnovnih napakah. Z Luko in Bradleyjem (M'Bondom, op. a.) smo dobili čvrstost. Ne pravim, da je prej nismo imeli, a Luka je res na nivoju, Bradley pa je iz tekme v tekmo boljši. Dobil je samozavest, vedno več si upa, tudi v duelih je izvrsten," je dejal o soigralcih.

Tudi v vlogi prevajalca se v tej sezoni pogosto znajde Ažbe Jug.
Andrej Petelinšek

Da je ekipa s Kranjcem in drugimi novinci okrepljena, ne le prevetrena, je prepričan vratar. Se pa zdaj še pogosteje znajde v vlogi prevajalca. Jan Repas za tolmačenje iz in v francoščino ne dobi bonusa. Ga dobi nekdanji član Bordeauxa? "Prosim že več kot mesec dni. Upam, da bo naslednjič," je odgovoril v smehu. Nogometaši Maribora v tej sezoni postajajo poligloti. "Že med tekmo poskušam Bradleyju govoriti v francoščini, Pijusu v angleščini. Če bo na levi strani Sousa, mu bom govoril v angleščini, Luki pa v slovenščini. Vsem poskušam pomagati. Smo ekipa, soigralci si moramo tudi v teh situacijah pomagati," poudarja Ažbe Jug.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta