Prvi favoriti pokazali moč in zaplesali sambo za Peleja

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
06.12.2022 18:23

Ko so se v Katarju začeli izločilni boji svetovnega prvenstva v nogometu, je Brazilija zablestela. "Lahko plešemo do finala!" je prepričan Vinicius

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brazilci so zmago posvetili svoji nogometni legendi. 
Reuters

Tisti poraz proti Kamerunu za konec skupinskega dela je bil le manjša motnja, ko gre zares, Brazilija melje. Reprezentanca, ki so jo že pred turnirjem v Katarju razglasili za prvo favoritinjo za pohod do naslova svetovnega prvaka, je v osmini finala pokazala svojo moč. Južno Korejo je odpihnila s 4:1 in se pridružila Hrvaški na petkovem četrtfinalnem zmenku.

Dobre pol ure igre je bilo dovolj, da je še zadnja azijska reprezentanca na prvenstvu ostala brez možnosti za preboj med najboljših osem. Brazilski šov je začel Vinicius, z uspešno izvedeno enajstmetrovko nadaljeval Neymar, dokončala pa sta ga Richarlison in Lucas Paqueta. Evrogol, ki ga je v drugem polčasu dosegel Seung Ho Paik, je le omilil poraz Južne Koreje. "Z vsako tekmo bolj verjamemo vase. Tokrat smo igrali proti ekipi, ki nam je dala veliko prostora, kar je bila njihova napaka. Lahko nadaljujemo s plesom do finala! Prenesite močan objem Peleju, ki potrebuje veliko moči od vseh nas. To je bila zmaga zanj. Naj bo vse dobro, naj se izvleče, da bomo skupaj postali šampioni," je zmago na stadionu 974 v Dohi pospremil strelec prvega gola.

Legenda navija iz bolnišnice

Ja, to ni bil običajen večer za Brazilce. Z igrišča so jim misli uhajale v domovino, kjer njihova največja nogometna legenda bojuje bitko z rakom. Po sprva vse prej kot spodbudnih novicah, ki so jih v svet spravili brazilski mediji, da je Pele že v paliativni oskrbi, sta se z bolj optimističnimi napovedmi oglasili njegovi hčerki, da trikratni svetovni prvak nadaljuje s terapijo. Pele je kar sam potrdil, da podrobno spremlja svoje naslednike v selecau. "Leta 1958 sem se sprehajal po ulici in razmišljal o izpolnitvi obljube, ki sem jo dal očetu. Vem, da ste mnogi dali podobne obljube in lovite svoj prvi naslov. Gledal bom tekme iz bolnice in navijal za vsakega od vas. Srečno!" je na tviterju sporočil za mnoge najboljši nogometaš vseh časov, ki je Brazilijo odpeljal do naslova v letih 1958, 1962 in 1970.

REUTERS

Ko je Brazilija že dvignila vstopnico za četrtfinale, je Neymar zbral soigralce ob napisu s poklonom Peleju. Ni dosti manjkalo, da zvezdnika PSG-ja ne bi bilo zraven. Na prvi tekmi skupinskega dela proti Srbiji si je poškodoval gleženj in izpustil obračuna proti Švici in Kamerunu. V ponedeljek zvečer je bil znova na igrišču. "Veliko strahu je bilo zaradi poškodbe. Dobro mi je šlo, sezona je odlična, a ko utrpiš poškodbo, kot je ta, je zelo težko. Ponoči sem veliko jokal, moja družina to ve, a na koncu se je vse dobro izšlo. Bilo je vredno. Ostal sem pokonci do 11. ure dopoldne s fizioterapevtom, naslednje dneve pa do 5. oziroma 6. ure zjutraj. Vso to trpljenje dobi veljavo, ko ga lahko kronaš z nasmeškom," je svojo kalvarijo povzel 30-letnik, ki je bil izbran za igralca tekme.

Ne krivite nas, Brazilci so premočni

Čeprav so se od turnirja zaradi poškodb že poslovili napadalec Gabriel Jesus ter bočna branilca Alex Sandro in Alex Telles, Brazilcem v moštvu ne manjka kvalitete. "Imamo veliko genijev, top kvaliteto na igrišču in na klopi. Igralci, ki prihajajo s klopi, delajo razliko," je skrivnost brazilskega uspeha razkril vratar Alisson Becker. "Ne krivite nas. Brazilija ima tako dobre igralce, da bodo zadeli, če že enemu pustiš malo prostora. Za poraz nočem okriviti niti enega od naših igralcev, saj so dali vse od sebe," pa je o bitki z razpoloženimi Južnoameričani dejal prvi zvezdnik Južne Koreje Heung Min Son. "Ponosen sem na to, kar smo naredili. Ni lahko igrati na tej ravni, še posebej za mlade igralce. So pa naredili sijajno delo za našo državo, upam, da bodo s tem nadaljevali in da se bodo zavedali, kako pomembno je igrati na svetovnem prvenstvu," je še dodal član Tottenhama.

V Katarju se pleše samba. Brazilci so gole proslavljali s posebnimi koreografijami. Da so s plesom celo pretiravali, so prepričani nekateri. Nekdanji irski reprezentant in legenda Manchester Uniteda Roy Keane je denimo dejal, da so take poteze nespoštljive do nasprotnika. No, brazilski selektor, ki se je pridružil plesu, se s tem ne strinja. "Richarlisonu sem rekel, da se bom pridružil, če mi pokaže, kako naj zaplešem, a biti moramo previdni, saj bodo številni rekli, da je to nespoštljivo. Nisem želel, da bi bila ta poteza napačno razumljena kot kaj drugega razen sreče za gol in rezultat. Nikakor ni šlo za nespoštovanje nasprotnika," je povedal Tite. Ne le s plesom, izkazal se je s še eno potezo. V 80. minuti je Alissona zamenjal s tretjim vratarjem Wevertonom. S tem je priložnost za igro že ponudil vsem 26 igralcem, ki jih je odpeljal v Katar.

"Hrvaška je močna"

Se bo samba ustavila v petek, ko se bodo petkratnim prvakom nasproti postavili aktualni podprvaki? Brazilija bo v dvoboju s Hrvaško favorit, a čete selektorja Zlatka Dalića ne podcenjuje. "Imajo ekipo z zelo močnimi igralci, kot so Modrić, Brozović, Perišić in Kovačić. Dobro jih poznam, navajeni so na velike tekme in zagotovo bo težko igrati proti njim. Dobro se moramo pripraviti," že opozarja branilec Danilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta