S klopi Ljudskega vrta do junaka v Katarju: Kako je Goncalo Ramos zasenčil Cristiana Ronalda

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.12.2022 19:55

Portugalska v tekmi osmine finala ni pogrešala Cristiana Ronalda, na veliki sceni je zasijal 21-letni Goncalo Ramos

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi član Benfice je Portugalsko odpeljal do četrtfinala.
EPA

Pred tekmo je bil zgodba Cristiano Ronaldo. Prizor na uvodu zadnje tekme osmine finala svetovnega prvenstva v Katarju, ko je večina fotoreporterjev raje kot na igrišču motiv za dobro fotografijo iskala na klopi, je bil zgovoren. Sploh prvič na svetovnih prvenstvih je megazvezdnik, ki se je v karieri podpisal pod vse mogoče in nemogoče strelske rekorde ter petkrat odnesel zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu, začel na klopi Portugalske. Igrišče je ponudilo drugo zgodbo, jasen signal, če ne že kar potrditve, da se evropski prvaki iz leta 2016 bolje znajdejo brez kapetana v prvi postavi. Portugalska je bila na stadionu Lusail v Al Dajenu razigrana, kombinatorna, učinkovita, Švico je domov poslala z visoko zmago s 6:1.

Vsaj del šova je sicer tudi tokrat ukradel Ronaldo, ki je v igro vstopil v 74. minuti. Kje bo stroj za gole, ki se je tik pred SP razšel z Manchester Unitedom, nadaljeval klubsko kariero, ostaja vroče vprašanje. "Ne, to ne drži," je 37-letnik z Madeire zanikal, da se je že dogovoril s klubom Al-Nasr iz Savdske Arabije, ki naj bi mu bil za dveletno zvestobo pripravljen plačati 200 milijonov evrov. Dovolj o Ronaldu. V osmini finala je imela Portugalska druge junake. Veteran Pepe je bil natančen, med strelce se je vpisal Raphael Guerreiro, zmago s teniškim rezultatom je v sodniškem podaljšku potrdil Rafael Leao, a glavno besedo ob pohodu do četrtfinala, kjer je Portugalsko že čakal Maroko, je imel novinec na veliki sceni. Goncalo Ramos je bil nerešljiva uganka za švicarsko obrambo, s tremi goli je svoji reprezentanci zgradil avtocesto za sprehod med najboljših osem na turnirju.

EPA

Najbližje Peleju

"Niti v najbolj divjih sanjah si nisem predstavljal, da bom prvič na SP nastopil na tekmi na izpadanje in dosegel tri gole. A zdaj moramo razmišljati naprej, čaka nas Maroko, ta rezultat ni več pomemben," je ostal prizemljen 21-letni član Benfice. Pa čeprav je odprl tudi knjige rekordov. Postal je prvi nogometaš na turnirju v Katarju s hat-trickom in drugi najmlajši po legendarnemu Brazilcu Peleju, ki je na prvenstvu leta 1958 tri gole dosegel še pred dopolnjenim 18. letom, s tem dosežkom v zgodovini svetovnih prvenstev.

EPA

Nič čudnega, torej, da je bil po torkovem obračunu eden najpogostejših naslovov v svetovnih medijih: Kdo je Goncalo Ramos. Napadalca, ki je za člansko moštvo Benfice s popotnico najboljšega strelca evropskega prvenstva do 19 let debitiral poleti leta 2020, smo spoznali tudi na naših igriščih. Lani je bil član portugalske mlade reprezentance na prvenstvu do 21 let, ki ga je skupaj z Madžarsko gostila Slovenija. Takrat še ni bil prva izbira v napadu, večino tekem je začel na klopi, na polfinalni tekmi proti Špancem je denimo tam tudi obsedel, edini gol pa je dosegel ob četrtfinalni zmagi proti vrstnikom iz Italije.

Pomembnejšo vlogo v selekciji do 21 let je zagrabil v lanskih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, se na desetih tekmah podpisal pod kar dvanajst golov, letos jeseni pa je iz nje izpadel. Ne zato, ker ne bi bil dovolj dober, na stopnički višje, v članski reprezentanci, je njegov potencial opazil selektor Fernando Santos. Prav velike vloge pred turnirjem v Katarju ni imel, ob debiju na pripravljalni tekmi proti Nigeriji je dobil 23 minut igre – dovolj, da se je podpisal pod gol in asistenco -, v skupinskem delu SP je moral na priložnost čakati do zaključkov tekem, v osmini finala pa se mu je odprlo.

Še en dragulj iz Benficine šole

S hat-trickom na največjem odru je le potrdil, kar so navijači Benfice že vedeli. Da nekdanji klub Zlatka Zahoviča v napadu ne pogreša Urugvajca Darwina Nuneza, ki ga je poleti za 80 milijonov evrov v svoje vrste zvabil Liverpool, je najbolj zaslužen prav 21-letnik iz Olhaoja. V portugalski ligi je v tej sezoni dosegel devet golov, v ligi prvakov, kjer so orli v skupini s PSG-jem in Juventusom brez poraza osvojili prvo mesto, dodal enega, v kvalifikacijah za elitno klubsko tekmovanje pa je prispeval štiri. S tem je že izboljšal izkupiček iz svojih prvih dveh sezon v članskem moštvu ponosa rdečega dela Lizbone. Po eksploziji na svetovnem prvenstvu je jasno: Benfica, ki je v zadnjih letih v svet poslala kup bodočih zvezdnikov, se je s kombinacijo dobre skavtske mreže in odlične akademije spremenila v redno zmagovalko prestopnih rokov in ima v svoji vrsti naslednjega od velikih izvoznih produktov.

EPA

Močno orožje je dobila tudi Portugalska. Bruno Fernandes, Joao Felix in Bernardo Silva so dobili sijajnega partnerja v napadalnem delu moštva. Če se odpre še Ronaldu, tudi pohod do finala ni izključen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta