Šahisti ŽŠKM Poligram: Lani ponosni na naslove, letos na reprezentante

Aleš Mišič Aleš Mišič
01.12.2023 19:00

"Železničarji" so letos prvič razglasili šahista in šahistko leta ter nagradili svoje najuspešnejše člane za dosežke v letu 2023

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najuspešnejši letos - Matic Laurenčič, Domen Tisaj, Jan Šubelj, Barbara Skuhala in Nadja Španko
Andrej Petelinsek

Na pobudo pokroviteljev je Železničarski šahovski klub Maribor (ŽŠKM) Poligram prvič doslej nagradil pet svojih najuspešnejših šahistov za dosežke v tekočem letu. Klubski šahist leta 2023 je postal velemojster iz Komende Jan Šubelj, za šahistko leta pa so razglasili mojstrico Mednarodne šahovske zveze FIDE iz Ljutomera Barbaro Skuhala. Za posebne dosežke so na srečanju pred koncem leta priznanja prejeli mednarodna mojstrica Nadja Španko, Ukrajinka, ki študira v Mariboru, ter Ljubljančana, mednarodni mojster Domen Tisaj in mojster FIDE Matic Laurenčič. Najuspešnejši "železničarji" so poleg priznanj prejeli tudi denarne nagrade. Šahist in šahistka leta po 1000 evrov, nagrajenci za posebne dosežke pa po 350 evrov.

Šubelj je letos pri 19 letih postal šahovski velemojster in državni članski reprezentant. Zelo dobro je igral na mednarodnih turnirjih, najbolje pa se je z osvojitvijo petega mesta odrezal na svetovnem prvenstvu do 20 let. Skuhalova je letošnja državna prvakinja in novopečena reprezentantka, s tretjim mestom na mednarodnem ženskem turnirju v standardnem šahu Cvet Mediterana si je na Reki priigrala prvo normo za žensko mednarodno mojstrico, kar je doslej njen največji rezultatski uspeh. Tisaj je postal mednarodni mojster, na državnem članskem prvenstvu je bil drugi, zelo dobro pa je igral na ekipnem državnem prvenstvu. Laurenčič je pri komaj 15 letih postal mojster FIDE, debitiral je v članski reprezentanci in postal mladinski evropski prvak v pospešenem šahu. Špankova je letos postala državna reprezentantka. Zelo dobro je igrala na članskem evropskem prvenstvu in v ligaškem tekmovanju.

Predsednik ŽŠK Maribor Poligram Georg Mohr je dejal, da so bili v klubu letos nekoliko manj uspešni kot lani, ko so osvajali naslove kot po tekočem traku. Nekaj naslovov so osvojili tudi letos, predvsem pa so ponosni na štiri nove državne reprezentante.

"Letos mi največ pomeni osvojitev naslova velemojstra, temu pa sledi peto mesto na svetovnem prvenstvu v konkurenci najboljših v tej starosti. Ponosen sem tudi, da sem član članske reprezentance," je svoje letošnje uspehe razvrstil Jan Šubelj: "Na začetku leta sem si želel postati velemojster, nisem pa vedel, da bo to prišlo tako hitro, praktično v dveh mesecih. Potem sem si zadal za cilj svetovno prvenstvo do 20 let, kjer sem bil z nastopom načeloma zadovoljen, čeprav mi je na žalost malo zmanjkalo do medalje." Bo po vseh teh uspehih pritisk v prihodnje kaj večji? "S tem se ne obremenjujem. Poskušal bom igrati čim bolje. V nadaljnje uspehe sem pripravljen veliko vložiti. V naslednjem letu bom predvidoma igral na članski olimpijadi in članskem evropskem prvenstvu, ponovno pa tudi na svetovnem prvenstvu do 20 let. Na evropskem prvenstvu si želim uvrstitve v svetovni pokal, za kar bi bilo potrebno približno 20. mesto."

Sedemindvajsetletna Barbara Skuhala, ki je začela šahirati pred več kot 15 leti po zaslugi svojega brata, je dodala: "Vesela sem, da sem prišla v reprezentanco, saj sem si to želela že dlje časa. Na turnirju na Reki nisem pričakovala tako dobrega rezultata, saj sem bila tja povabljena." Kljub lepim uspehom pa s sezono ni bil povsem zadovoljen Matic Laurenčič: "Bili so neki uspehi, lepe svari, ampak mislim, da je bilo nekaj prostora za izboljšave. Tudi če bi bilo boljše, ne bi smel biti čisto zadovoljen. Mislim, da nisem dosegel vsega, kar bi lahko. Čeprav sem letos dosegel prvo normo za mednarodnega mojstra, upam, da bo naslednje leto bolj uspešno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta