Še bolj kot z zmagami navduši s stilom: Tadej Pogačar še četrtič zapored kolesar leta

Uroš Gramc Uroš Gramc
13.11.2023 21:15

V ljubljanski Festivalni dvorani so podelili nagrade najboljših kolesarjem v sezoni, na vrhu Eugenia Bujak in Tadej Pogačar ter Monika Hrastnik in Luka Berginc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Pogačar in Eugenia Bujak sta kolesarja leta.
Robert Balen

Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je tradicionalno pripravila Večer zvezd, slavnostno prireditev, na kateri je podelila nagrade najboljšim v sezoni. Na vrhu v državi je četrtič Tadej Pogačar, tretje leto zapored prvi kolesar sveta, ki pa je spet imel močno konkurenco. V številnih drugih državah bi tudi Primož Roglič in Matej Mohorič odnesla čislano lovoriko. Oba sta prejela nagrado za posebne dosežke, prvi zaradi borbe in nepopustljivosti, ki mu je prinesla nepozabno slavje na Giru, drugi zaradi etapne zmage na Touru in mavričaste majice na SP v makadamkanju.

Pogačar je prepričal s 17 zmagami, od katerih izstopata z dirk po Lombardiji in Flandriji, pa tudi z drugimi uspehi, drugim mestom na Touru in bronasto kolajno na cestni dirki SP. "Še bolj kot gole številke impresionira njegova premoč na povsem različnih terenih. S svojo vožnjo pogosto vzbuja vtis, da lahko zmaga kjerkoli, kadarkoli," je pisalo v obrazložitvi. Tudi v pitju piva, kot je na odru za zmagovalce na dirki Amstel Gold. "Nisem vedel, da je brezalkoholno. Morda druga dva sta," je Tadej Pogačar v svojem sproščenem slogu nasmejal občinstvo v Festivalni dvorani v Ljubljani. Na Flandriji je doživel eno najlepših zmag v karieri, drugo mesto na Touru mu je dalo motivacijo, je še dodal naš šampion, ki se je pred kratkim vrnil iz Azije, kjer so malo dirkali in promovirali šport in dirko po Franciji, malo pa se šli turizma.

Robert Balen

Pri dekletih je prvo ime Eugenia Bujak z najboljšo slovensko uvrstitvijo na SP v kronometru (12. mesto), najboljša gorska kolesarja sta spustaša Monika Hrastnik (srebrna na EP, četrta v svetovnem pokalu) in Luka Berginc (drugi v evropskem pokalu). Da bodo Slovenci posegali visoko v mednarodnem prostoru tudi v prihodnosti, sta garancija evropska prvaka, Maruša Tereza Šerkezi in Anže Ravbar, najboljša mlada kolesarja, pa tudi Žak Eržen, dobitnik nagrade za posebne dosežke. Za življenjsko delo so bili priznanja deležni Janez Drinovec, eden od očetov VN Kranj kot najstarejše slovenske dirke pod okriljem UCI, Tone Fornezzi - Tof, zaslužen za zamisel Maratona Franja, in Andrej Fideršek, sprva pomočnik pri organizaciji prireditev v KD Branik, nato kot sodnik eden najbolj prepoznavnih obrazov na gorskokolesarskih dirkah. Z minuto molka pa so se prisotni na dogodku poklonili Francu Hvastiju in Mihi Halzerju. V 80. letu je preminil nekdanji prvak Jugoslavije, trener reprezentance in vodja kranjskega kluba, ki je "že zelo zgodaj vpeljal profesionalne standarde in s tem pomagal tlakovati pot slovenskim kolesarskim zvezdam", je na prireditvi povedal predsednik KZS Pavel Marđonovič, mnogo prezgodaj pa se je poslovil nekdanji gorski kolesar, ki je blestel v disciplini eliminator.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta