Šimundža: Nezadovoljstvo je za otroke. Vrhovec: Veselim se duelov s Piškom

Miha Dajčman Miha Dajčman
09.02.2024 20:20

Na prvi uradni tekmi v letu se bodo vijoličasti v nedeljo ob 17.30 v Ljudskem vrtu merili z Aluminijem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Vrhovec je pri vijoličastih med pripravami pretekel največ, a temu ne daje velikega pomena. 
Andrej Petelinšek

Za začetek spomladanskega dela sezone v Ljudski vrt prihaja Aluminij, ki je vijoličastim že znal greniti življenje. Nazadnje so Kidričani Mariborčane premagali 1. oktobra, ko je bilo v šumi 1:0 za gostitelje, poraz pa je odnesel dotedanjega trenerja vijoličastih Damirja Krznarja. Njegov naslednik, Ante Šimundža, se proti rdeče-belim v novi eri pri Mariboru še ni pomeril, a se zaveda, kako nevaren nasprotnik je lahko vijoličastim najbližji prvoligaš.

(VIDEOKOLUMNA) Celje po naslov in Evropo. Je Maribor končno našel opevani DNK?

"Kdorkoli igra za njih, je Aluminij proti Mariboru vedno neugoden nasprotnik. Po drugi strani so oni tudi tisti, ki navijajo za Maribor in si želijo v Maribor, želijo se dokazati, kar je zaradi bližine tudi pričakovano. Spoštujemo nasprotnika in njegov trud, vendar bomo Aluminij pričakali zelo motivirani. Razmišljati moramo o sebi, kako vsiliti svoj način igre, pokazati naše dobre strani in razkriti njihove slabosti. S takšno mentaliteto moramo iti v tekmo," je dejal trener Maribora Ante Šimundža, ki je jeseni v prvenstvu vpisal štiri zmage, tri remije in dva poraza. 

V minulem mesecu je lahko Mariborčan ekipi podrobno predstavil svojo nogometno filozofijo. "Priprave so potekale po načrtu, v celoti so izpolnjene. V Turčiji smo imeli odlične pogoje, slabo vreme je skazilo zgolj en dan, vendar smo se dobro prilagodili. Dobro je, da ni bilo poškodb, le Andraž Žinič se je v Turčijo odpravil z vneto tetivo. Ocena je pozitivna, trenutno smo v zaključku priprav, smer je dobro nastavljena. Principi so ujeti, želja po tekmovalnosti pa dosežena. Malenkosti pripravljamo še v tem tednu, so pa priprave eno, tekmovalne tekme pa drugo. Pomembno je, da celotna ekipa tekmovalnost s pripravljalnih prenese v ligaške tekme," je prepričan Šimundža. 

Karte za mesta v ekipi so se v zadnjih tednih premešale, pravi trener vijoličastih. Je med igralci, ki so zdaj na stranskem tiru, začutil kaj nezadovoljstva? "Jaz nezadovoljstva ne občutim. Če pa je kdo nezadovoljen, je to njegova stvar, lahko je nezadovoljen zgolj s samim sabo. Tekmo prične enajsterica nogometašev, po petih menjavah pa srečanje zaključi 16 fantov. Prva ekipa ni zgolj začetna enajsterica, ampak vseh 22, 24 igralcev z vratarji, ki jih imamo na treningu. Tisti, ki me prisili v to, da bo igral, bo tudi igral. Nezadovoljstvo pa je za otroke in ne za profesionalce," je direkten Šimundža.

Ob trenerjevih besedah je bilo na tiskovni konferenci v hotelu Arena na obrazu vezista Blaža Vrhovca videti, kako se strinja s povedanim. Eden od kapetanov in izkušenejših nogometašev v ekipi pritrjuje oceni Šimundže, da so za ekipo dobre priprave. "Pomembno je, da smo bolj ali manj vsi na razpolago za nedeljsko tekmo. Pozitivno je tudi to, da smo prejeli malo zadetkov, v napadu pa se moramo še izboljšati. Priprave so dobro uspele, vendar je prvenstvo druga zgodba. Pogoji bodo drugačni kot v Turčiji, tudi nasprotniki bodo drugačni, v Turčiji se igra drugače, zdaj lahko pričakujemo nizke bloke, kot je bilo proti Bistrici. Če bomo zadano pred nadaljevanjem sezone izpolnili v večjem delu, bo tudi rezultatsko uspešno," je povedal Vrhovec.

Na tekmi z Aluminijem se bo Vrhovec na sredini igrišča bržkone boril z Janezom Piškom, ki je najbrž največja okrepitev Kidričanov to zimo. Izkušeni vezist priznava, da ima Aluminij čvrsto ekipo, kar sta pokazali jesenski tekmi. V Kidričevem so se veselili gostitelji, ki se jim je med zimo pridružil Janez Pišek. "Kot ekipa so zelo čvrsti. To se je pokazalo tudi na obeh tekmah, ko smo igrali z njimi. Janeza poznam, igrala sva skupaj. Vem, da je dober dečko in dober igralec. Zagotovo bo velika okrepitev za njih. Se že veselim duela z njim," pravi Vrhovec, ki je med vijoličastimi na pripravljalnih tekmah pretekel največ kilometrov, a pravi, da temu ne daje velikega pomena, saj so bolj pomembne natančne podaje in dobra igra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta