Šimundža po derbiju na Fazaneriji: "Če ni dan za zmago, je tudi točka dobra"

Miha Dajčman Miha Dajčman
26.11.2023 19:50

V prestavljeni tekmi 3. kroga prve lige so se Mariborčani in Sobočani na Fazaneriji razšli z 0:0, gola obeh ekip razveljavljena, vijoličaste rešil Ažbe Jug.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po dveh letih in pol sta se Maribor in Mura razšla z 0:0.
Igor Napast

Skoraj štiri mesece kasneje od sprva delegiranih tekem tretjega kroga prve lige, ki so bile prestavljene zaradi poplav, so se ta vikend merili prvoligaši. Maribor in Mura sta od začetka avgusta zamenjala trenerja, Dejana Grabića je v Prekmurju nasledil Vladimir Vermezović, Damirja Krznarja pri vijoličastih ljubljenec pristašev murašev Ante Šimundža, ki se je prvič vrnil na Fazanerijo z drugim klubom.

V prejšnjih sezonah je bil štajersko-prekmurski derbi dvoboj ekip, ki se borita za vrh lestvice, v aktualni sta po slabi polovici sezone na sredini lestvice in po neodločenem izidu brez golov bo tako tudi ostalo. V hladni Murski Soboti se je zbralo glede na neprepričljive igre črno-belih v tej sezoni spodobno število gledalcev.

Maribor ostaja pri le sedmih zmagah na 16 tekmah v tem prvenstvu, so pa vijoličasti le prekinili niz trinajstih tekem, na katerih so prejeli gol. "S prikazanim, kar se tiče igre in ideje, sem zadovoljen, z izkupičkom ne. Zaslužili bi si več kot točko. V zaključni tretjini moramo biti bolj mirni, ker imamo dovolj kvalitete. Principi in ideje so bile vidne, zelo dosti stvari je bilo dobrih, nekaj pa tudi pomanjkljivosti," je po tekmi najprej dejal snovalec taktike vijoličastih Ante Šimundža.

Trener Maribora je v primerjavi s četrtkovo pokalno tekmo naredil dve spremembi v prvi postavi. Znova sta bila na igrišču od začetka Ažbe Jug in Marcel Lorber, na klopi pa sta na priložnost čakala Menno Bergsen in Marin Laušić. Seznam poškodovanih pri vijoličastih ostaja dolg: manjkajo Aleks Pihler, Martin Milec, Gregor Sikošek, Behar Feta in Luka Uskoković.

Razburjale sodniške odločitve

V začetku prvega polčasa so bolj kot poteze na igrišču pozornost pritegnile viole. Mariborska navijaška skupina se ni želela odpraviti na tribuno, šele po tretjem pozivu uradnega napovedovalca, da naj upošteva organizatorje, sicer bo odstranjena s stadiona, je sledila navodilom. Ko so le zasedli svoja mesta, so se gostujoči navijači v 19. minuti razveselili gola. Hilal Soudani je streljal z roba kazenskega prostora, vratar Klemen Mihelak je žogo odbil, Marko Kolar je najprej zadel vratnico, nato pa odbito žogo poslal v gol. Toda veselje Mariborčanov ni trajalo dolgo, VAR je sodnika pozval k ogledu posnetka akcije in Martin Matoša je gol razveljavil zaradi prekrška Arnela Jakupovića pred strelom Soudanija.

Muraši so v prvem polčasu redko prihajali v napadalno tretjino, ko jim je v 37. minuti uspelo prvič streljati v okvir vrat, je Timotej Brkić dosegel gol. Toda tudi slavje Prekmurcev ni trajalo dolgo, saj je bil Roko Jurišić, ki je podal Brkiću, v prepovedanem položaju.

Med odmorom se je Šimundža odločil za menjavo na sredini igrišča, Lorberja je zamenjal z Laušićem. Znova so bili vijoličasti za odtenek bolj podjetni, njihovi poskusi pa nenevarni. Po poskusu Matica Maruška z roba kazenskega prostora v 67. minuti, Prekmurec je streljal čez gol, pa so zagon dobili muraši. V 73. minuti se je Svenu Šoštariču Kariću v padcu na robu kazenskega prostora žoga od glave odbila v roko, sodnik ni dosodil enajstmetrovke in akcija se je nadaljevala, strel Nikole Jovičevića pa je na golovi črti z odličnim posredovanjem ustavil vratar Jug. To je bila tudi največja priložnost na tekmi.

Muraši ne žalujejo

"Dobro smo igrali, večino časa imeli žogo v posesti. Škoda, da nismo bili dovolj skoncentrirani za zadnjo podajo, da bi povedli. Dobra stvar je, da nismo prejeli gola, kar smo si že dolgo želeli," je povedal Ažbe Jug.

Zaostanek 16-kratnih prvakov za Celjem je že 14 točk. "Ne razmišljamo o tem, ker nismo v tej poziciji. So stvari, ki jih moramo popraviti, in vidne so pozitivne spremembe, predvsem v dinamiki igre, želji po napadanju in reakcijah po izgubljeni žogi. Da je zaostanek velik? Je. Nam je cilj, da se stabiliziramo. Če imaš zadaj nulo, si en korak že napravil, je pa vedno lepše zmagati. Če ni dan za zmago, je tudi točka z nulo zadaj dobra," je še povedal Šimundža, ki je bil ob vrnitvi v Prekmurje navdušen nad kuliso na tribunah.

"Zahtevna tekma. Tako eni kot drugi bi lahko zmagali. Maribor je poskušal s streli od daleč in z visokimi podajami, naša obramba pa se je izkazala. Nekateri igralci so bili impresionirani zaradi derbija. V drugem polčasu so mladi igralci vnesli novo energijo in vse je bilo videti boljše. Neodločen izid je realen, nimamo za čim žalovati. Veselita me odnos igralcev in to, da v zadnjih petih minutah nismo prejeli gola," je obračun ocenil trener Mure Vladimir Vermezović, ki o sodniških odločitvah ni želel razpredati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta