Slovenski rokometaši pred drugo tekmo na SP: Poljaki so druga zgodba

Bojan Bauman Bojan Bauman
14.01.2023 06:00

Danes čaka slovenske rokometaše druga tekma na svetovnem prvenstvu, ob 20.30 se bodo merili z domačini Poljaki. Moštvi sta dokaj izenačeni, polna dvorana pa bi lahko bila tudi breme poljskih rokometašev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potem ko je prvo tekmo počival, se bo ekipi danes priključil Dean Bombač, organizator igre, eden od dveh liderjev v reprezentanci.
Erik Simander

Z odliko so slovenski rokometaši na Poljskem odprli letošnje svetovno prvenstvo. Kvalitetno superiornost v primerjavi s Savdsko Arabijo so hitro uspeli unovčiti, nakar so tekmo skoraj po šolsko pripeljali do (običajno odločilnih) zadnjih minut, ko je razlika narasla na štirinajst zadetkov. A bile so tudi črne minute ob koncu prvega polčasa in v začetku nadaljevanja. Selektor Uroš Zorman je to utemeljil z dejstvom, da ima v ekipi šest debitantov, pri čemer ni štel sebe, prav tako debitanta v vlogi selektorja na velikem tekmovanju.

Danes ob 20.30 bodo Slovenci znova na parketu dvorane Spodek v Katovicah. Po vsej verjetnosti bodo okrepljeni s prvim organizatorjem igre in enim od dveh vodij ekipe Deanom Bombačem. Ta je prvo tekmo dokaj skrivnostno izpustil - uradno zaradi bolečin v hrbtu. Zorman je znan po tem, da pripravlja presenečenja. Poškodbe ključnega igralca tako na srečanju z novinarji dan pred tekmo s Savdijci še omenil ni. Bombač ni igral že na drugi pripravljalni tekmi z Madžarsko in mogoče je, da se je selektor odločil za skrivalnice.

Odsotnost našega prvega organizatorja igre je namreč vzbudila veliko zanimanje pri Poljakih, za katere bo tekma s Slovenijo že ena od odločilnih. Po porazu s Francozi nujno potrebujejo zmago, to od njih pričakuje tudi domača javnost. Če bi manjkal eden od najboljših slovenskih rokometašev tudi na drugi tekmi turnirja, bi to bila velika prednost za Poljake. Dodatno zmedo je Zorman povzročil, ker se je Bombač pred tekmo ogreval, četudi ga ni bilo na spisku prijavljenih igralcev. Za Zormana nič novega, za nasprotnike pa morda manjša uganka.

Včeraj je Dean Bombač stopil pred novinarje. Z izjavo, v kateri poškodbe sicer ni omenil, je razblinil dvome o tem, ali bo danes nastopil: "Skupaj z Zormanom in Jancem smo preživeli lep čas naše kariere na Poljskem, a na tekmi ne bo tega prijateljstva. V dvorani Spodek bomo šli na nož. Moramo osvojiti obe točki."

Tudi Uroš Zorman Poljake pozna do obisti. Med leti 2011 in 2018 je bil igralec v Kielcah, zatem je rokometaše najbolj trofejne poljske ekipe dve leti vodil kot pomočnik trenerja Talanta Dušebajeva. Tako tudi pozna slabosti današnjih nasprotnikov: "Mentaliteto poljskih rokometašev dobro poznam in vem, da je polna dvorana za njih lahko tudi veliko breme. Mi smo neobremenjeni, na letošnjem svetovnem prvenstvu nam rezultat ni imperativ. Ne iščem nobenih izgovorov v primeru poraza, a moramo se zavedati, da je naša ekipa precej prenovljena s številnimi novinci na največjih tekmovanjih ter z le štirimi izkušenimi in prekaljenimi igralci na reprezentančni sceni."

Ekipi danes ne bo pomagal Staš Slatinek - Jovičić. Pri tretjem zadetku proti koncu uvodne tekme s Savdsko Arabijo si je poškodoval peto na desni nogi. Igralec Trima je že odpotoval domov, na pot proti Katovicam pa je iz Celja krenil Tadej Mazej.

Poljaki bodo nedvomno močnejši nasprotniki od Savdijcev. Poljaki igrajo doma, zanje bo navijalo 11.000 navijačev. Poljaki so visoki igralci, neugodni bodo predvsem v obrambi, saj Slovenci nimajo rokometašev, ki bi bili sposobni metati preko visokega obrambnega zida. Na tem prvenstvu Poljaki niso v popolni zasedbi, pozna se jim predvsem odsotnost 207 centimetrov visokega krožnega napadalca PSG-ja Kamila Syprzaka. Po menjavi generacije se počasi vzpenjajo na jakostni lestvici. Naši so z njimi izgubili na eni od dveh lanskih kvalifikacijskih tekem za prejšnje evropsko prvenstvo, sicer imajo Slovenci v medsebojnih tekmah na velikih tekmovanjih boljšo statistiko - dobili so štiri dvoboje, dva so izgubili, eden pa se je končal brez zmagovalca. Danes bo Zormanu z nasveti pomagal tudi Luka Žvižej, ki je uspešno prebolel okužbo s koronavirusom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta