Slovo kolesarskega kralja z novo krono

Uroš Gramc Uroš Gramc
01.10.2023 19:40

Primož Roglič po potrditvi, da odhaja iz Jumbo-Visme, "presprintal" Tadeja Pogačarja in osvojil dirko po Emiliji. Kam ga nese pot, bo obelodanil po zadnji dirki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasavcu saga o prestopu ne jemlje energije, obdržal je odlično formo z Vuelte.
EPA

V zadnjih dneh je največ prahu v kolesarskem svetu dvigoval odhod Primoža Rogliča iz Jumbo-Visme. Zgodba se je "rolala" tudi po sobotni dirki Giro dell' Emilia v okolici Bologne, vmes (na klasiki) pa je bil glavna faca - tudi Primož Roglič. Za Zasavca je to najuspešnejša klasika. Na njej je pred štirimi leti ob prvem slavju vknjižil celo premierno zmago na dirkah, ki trajajo le en dan, uspeh je ponovil predlani in zdaj še enkrat. Še pred tem pa je leta 2019 na ciljnem vzponu do bazilike svetega Luke dobil še prolog Gira. Slovenski navijači še iz enega razloga niso mogli biti razočarani, drugo mesto je osvojil Tadej Pogačar. Ponovil je uspeh iz preteklega leta, ko ga je premagal zgolj Španec Enric Mas, tokrat četrtouvrščeni.

"Vsako leto je malo boljše, malo bližje sem zmagi. Na koncu smo sprintali in Primož je bil precej prehiter," je dejal 25-letni Komendčan, ki je sicer prvi napadel že kilometer pred ciljem. "To je bila napačna odločitev. Dobro sem se počutil, ampak sem prehitro napadel. Toda letos sem v nasprotju s prejšnjima dvema nastopoma vsaj lahko napadel. Enkrat nisem mogel slediti, enkrat pa sploh nisem prišel do cilja. Noge se dobro vrtijo za naslednji dve dirki." Prva, Tri doline Vareseja, bo na sporedu že v torek, Gorenjec pa bo branil lansko zmago.

Plugge: Primož bo v mojem srcu vedno kralj

Pred štirimi leti pa je na tej zelo razgibani krožni preizkušnji, ki ima tokrat 197 km in 3500 višinskih metrov, slavil Primož Roglič, ki bo kot leta 2019 lovil drugo zmago v nizu. "Fantastičen občutek je bil spet zmagati tukaj. Vzpon svetega Luke in bogata zgodovina delata to dirko ikonično, zelo jo imam rad in zelo sem užival. Podpora navijačev je bila fantastična," je ob jubilejni, 80. profesionalni zmagi dejal Zasavec. Do finiša je prihranil veliko energije in jo sprostil ob izjemnem pospeševanju v zadnjih nekaj sto metrih. Nihče mu ni mogel slediti, nihče mu ni prišel niti blizu. "Zaključek je bil zelo težek. Vsak vzpon na svetega Luko je zelo boleč in moraš močno trpeti, če hočeš zmagati. Ker sem čutil, da imam dobre noge, sem se odločil, da bom dal vse od sebe."

Bila je to njegova 74. zmaga v osmi sezoni za Jumbo-Vismo, morda še ne zadnja, a zagotovo ena od zadnjih. "Lahko potrdim, da po sezoni zapuščam ekipo. O vseh podrobnostih pa bom govoril po dirkah," je dejal pred startom v Bologni. Kam bo šel, tako ostaja skrivnost še kak teden, zadnja preizkušnja Zasavca v tej sezoni in v dresu nizozemske zasedbe naj bi bila v soboto - po Lombardiji. O tej temi so poslali sporočilo tudi iz Jumba, oglasil se je sam šef, ki je še med Vuelto zatrjeval, da "je Roglič kralj, ki ga ne pustiš oditi". "Primož bo v mojem srcu vedno kralj. Zelo hvaležni smo mu, da smo z njim našli pot do vrha. Vedno ga bom občudoval, ampak včasih pride čas, ko je najboljše, če se poti razidejo. Nedavno je prosil za odhod. Razumeli smo njegovo prošnjo in preveč spoštujemo drug drugega, da bi si stali na poti. Prižgali smo mu zeleno luč, kot smo jo že Dylanu Groenewegnu," je povedal Richard Plugge.

Amazon ogroža združitev

V javnosti pa se je za belgijski časnik Het Nieuwablad, pri katerem je tudi kolumnist, oglasil Patrick Lefevere, šef Soudal-QuickStepa, ki se združuje z Jumbo-Vismo. Povedal je, da se je ideja rodila letos pred Tourom v pogovoru med večinskim lastnikom belgijske zasedbe, enim od najbogatejših Čehov, poslovnežem Zdenekom Bakalo, in članom upravnega odbora pri Nizozemcih Robertom van der Wallenom. Podpisali so tudi namero o združitvi in razdelali vloge v novem okolju. Lefevere bi "le" dobil sedež v upravi, vajeti pa bi v rokah obdržal Plugge, je dejal Belgijec: "Ta vloga mi trenutno ustreza. Januarja bom dopolnil 69 let."

A zgodba še ni zaključena, saj so v četrtek v javnost pricurljale informacije, da se pri Jumbo-Vismi za sponzorstvo za prihodnje leto dogovarjajo z Amazonom, kar lahko ogrozi združitev. "Tri strani - Soudal, QuickStep in Visma - si lahko vloge proporcionalno razdelijo. Ob Amazonu to ne bo več možno, to lahko vse zasuče na glavo," je dejal Lefevere. In dodal, da bo kmalu več jasno: "Po nameri o združitvi se vse vleče predolgo, ampak se ne bo več niti tri dni. Zdenek Bakala se vrača v Evropo. Več bo znano do ponedeljka."

Rezultati, Giro dell' Emilia, Carpi-San Luca, 204,1 km: 1. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 4.49:44 (povp. hitrost 42,3 km/h), 2. Tadej Pogačar (oba Slovenija/UAE Emirates) +0:01, 3. Simon Yates (Velika Britanija/Jayco-Alula) isti čas, 4. Enric Mas (Španija/Movistar) 0:04, 5. Michael Woods (Kanada/Izrael-Premier Tech) isti čas ... 84. Jan Tratnik (Slovenija/Jumbo-Visma) 8:50.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta