Smučarke danes v Zagrebu: Sljeme bo generalka pred Kranjsko Goro

Bojan Bauman Bojan Bauman
04.01.2023 06:00

Danes in jutri bodo smučarke tekmovale v Zagrebu, kjer imajo organizatorji spet velike težave s pripravo proge. Na startu štiri Slovenke, za zmago v boju Shiffrinova in Vlhova. Fantje so zbrani v Garmischu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Vlhova (levo) ali Mikaela Shiffrin - katera bo v Zagrebu uspešnejša?
Andrej Petelinsek

Najboljše smučarke so zbrane v Zagrebu, kjer bosta danes in jutri na sporedu slaloma za dekleta. Po lanskoletnem debaklu zaradi preslabo utrjene proge v toplem in vetrovnem vremenu, ko so morali tekmo prekiniti in odpovedati, je letos prišlo do spremembe. Fantje na Sljemenu več ne nastopajo. Kljub temu sta na koledarju za letošnjo leto na Sljemenu dve tekmi - slaloma za dekleta. Program 17. Snežne kraljice je vezan na naslednjo postajo, Kranjsko Goro. Na Gorenjskem bosta čez vikend dva veleslaloma za Zlato lisico.

Tako v Kranjski Gori kot na Sljemenu imajo organizatorji velike težave zaradi toplega vremena in pomanjkanja snega. Med drugim so Hrvati morali premakniti start slaloma, da bi bilo na progi povsod dovolj snega. A trenutno se zdi, da bodo tekme uspeli speljati, saj nas v naslednjih dneh čaka sicer toplo, a stabilno vreme. Slalomistke bodo danes prvo vožnjo začele ob 12.30, finale bo po 16.30. V četrtek bo na sporedu nočni finale s startom ob 18. uri. Prva vožnja se začne ob 15. uri. Po dveh letih si bodo tekme lahko znova ogledali navijači. Ti pa se na hrib nad Zagrebom ne bodo uspeli pripeljali z novo žičnico; ta bo na voljo le akreditiranim obiskovalcem. A tudi tako bodo vsaj delno razbremenili ozki cestni povezavi iz centra Zagreba in iz Gornje Bistre, ki sta bili vseskozi ozko grlo te prireditve.

Prva zvezdnica Mikaela Shiffrin je v izredni formi in namerava niz zmag iz avstrijskega Semmeringa prenesti v Zagreb. Če kje, potem lahko serijo nadaljuje prav tam, saj ima že štiri kristalne krone, ki jih organizatorji podelijo zmagovalki. No, v zadnjih letih ji je slavje nad Zagrebom redno kvarila Slovakinja Petra Vlhova. Obe bosta tudi tokrat glavni favoritinji. Na račun bi lahko prišli tudi hrvaški navijači, saj imajo med najboljšimi desetimi slalomistkami kar dve svoji tekmovalki - Zrinko Ljutić in Leono Popović. No, tudi Slovenci imamo svojega aduta - Ano Bucik. Na zadnjem slalomu je osvojila osmo mesto in nadaljevala niz zelo solidnih uvrstitev okoli desetega mesta. Še zmeraj pa pričakujemo njen dokončni preboj, ko bi se Primorka vmešala v boj za stopničke. V Zagrebu ima za to celo boljše izhodišče, kot ga bo imela v Kranjski Gori, saj je slalom njena najboljša disciplina. Poleg nje bodo na obeh slalomih na startu še Neja Dvornik, Anja Oplotnik in Nika Tomšič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta