SP v nogometu: Mrmranje med petjem, navdih med igro

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
25.11.2022 20:31

Iran se je pobral po angleški klofuti, Katar že obtičal v skupini, neprepričljiva Nizozemska do (le) točke proti Ekvadorju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za karate udarec je bil valižanski vratar Wayne Hennessey "nagrajen" z rdečim kartonom.
Reuters

Ni se zmotil selektor Japonske Hadžime Morijasu, ko je po veliki zmagi v prvem krogu svetovnega prvenstva proti Nemčiji zatrdil, da so azijske države dosegle globalni standard. Vsaj pretirano ne. Na uvodni tekmi drugega kroga v skupini B so evropski skalp ujeli še nogometaši Irana. Pobrali so se po visokem porazu proti Angliji in drugo otoško reprezentanco na turnirju, Wales, premagali z 2:0.

Če so v prvem krogu v znak solidarnosti s protivladnimi protesti v Iranu ostali tiho ob državni himni, so nogometaši tokrat - najbrž tudi zaradi tega, ker jih je politični vrh "prijazno" opozoril, da ne bo nikomur dovolil, da žali himno - le zapeli. No, tistemu komaj zaznavnemu premikanju ustnic bi sicer težko rekli petje, so pa bili Iranci precej bolj zgovorni na igrišču.

Kapetan Walesa Gareth Bale je sicer ugotavljal, da je tekmo prelomila šele izključitev njihovega vratarja - Wayne Hennessey je s karate udarcem zunaj kazenskega prostora pokosil Mehdija Taremija in si po VAR-intervenciji prislužil rdeči karton -, a Iran je bil bližje zadetku že pred 86. minuto. Ali Golizadeh je bil natančen že v prvem polčasu, a je bil gol razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. V drugem polčasu so v eni akciji dvakrat stresli okvir gola - najprej Sardar Azmun z bližine, nato še Golizadeh s strelom z razdalje.

Najbrž bi bil anemični Wales, ki je le še bled obris polfinalista Eura 2016, celo izvlekel točko, če ne bi sodniki v Katarju dosledno prešteli vseh izgubljenih minut in tekem podaljševali z rekordno dolgimi dodatki. V 98. minuti je s projektilom z razdalje za vodstvo trikratnih azijskih prvakov poskrbel Ruzbeh Česmi, za končni rezultat 2:0 pa je po protinapadu v 101. minuti zadel Ramin Rezaeian.

Reuters

Slabše gre aktualnim azijskim prvakom. Šele drugič v zgodovini svetovnih prvenstev in prvič po turnirju v Južnoafriški republiki leta 2010 se bo zgodilo, da bo gostitelj nastope zaključil že po skupinskem delu. Katar je po porazu z 1:3 proti Senegalu na dnu skupine A brez možnosti, da se zavihti na eno od prvih dveh mest, ki vodita v osmino finala. Afriški prvaki so v prvem polčasu izkoristili darilo katarskega branilca Bualema Kukija, ki se je pri izbijanju žoge iz kazenskega prostora spotaknil in jo nastavil na nogo Boualayeju Dii, napadalec Salernitane pa jo je brez težav pospravil v gol.

Reuters

Na začetku drugega polčasa je podajo Ismaila Jakobsa, ki je še lani v finalu evropskega prvenstva do 21 let v Ljubljani nosil dres Nemčije, v gol spremenil Famara Diedhiou. Katarski rezervist Mohamed Muntari je izkoristil enega redkih slabih trenutkov Senegala za prvi gol svoje reprezentance na mundialih, a na drugi strani je hiter odgovor sestavil Bamba Dieng.

Senegal se je s prvo zmago vključil v boj za osmino finala, Nizozemska in Ekvador pa sta zapravila prvo priložnost, da si ga že zagotovita. Z remijem 1:1 se je končala druga tekma v skupini. Tulipani so sicer sijajno začeli, s projektilom Codyja Gakpoja povedli že v šesti minuti, a to je bil hkrati njihov zadnji strel v okvir gola. Ekvadorci so se veselili že v finišu prvega polčasa, a je bil gol zaradi prepoveganega položaja razveljavljen. Akcija v začetku drugega polčasa pa je bila čista, Enner Valencia je s svojim tretjim zadetkom na turnirju poskrbel za remi.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta