Športnik Maribora: Odbojkarji prekinili vladavino nogometašev

ŠR
29.03.2022 21:30

Katja Fain, Ivan Trajković, odbojkarji Merkurja Maribor in odbojkarice Nove KBM Branika so najboljši v mestu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odbojkarji Merkurja so najboljša mariborska ekipa. 
Foto: Igor Napast

Druženje najboljših športnikov v mestu se je vrnilo pod Pohorje. V hotelu Habakuk je Športna zveza Maribor nocoj obelodanila, kdo so posamezniki in ekipe, ki so odtisnili najlepši pečat lanskemu letu.

Športnica leta 2021 je postala Katja Fain. Plavalka je prehitela kikboksarko Uršo Terdin in lansko zmagovalko, gorsko kolesarko Moniko Hrastnik. Ne le po olimpijskem debiju, ki ga je v Tokiu zaznamovala s 15. mestom na 400 m mešano, tudi (ali predvsem) po uspešnih nastopih v kratkih bazenih si bo Fainova zapomnila lansko leto. Na evropskem prvenstvu je na 200 m prosto osvojila bronasto medaljo. Članica Branika, ki je bila zaradi dosežkov v lanski sezoni izbrana tudi za slovensko plavalko leta, je bila blizu odličja tudi na svetovnem prvenstvu v isti disciplini - v Abu Dabiju je osvojila četrto mesto. V Egiptu, kjer je 20-letnica trenutno na pripravah, je bilo najbrž veselo.

Katja Fain 
Foto: Igor Napast

Katja ni bila edina v družini, ki so jo nagradili za dosežke v lanskem letu. Trenerka leta je postala njena mama Metka Sparavec Malenko, ki je ob hčerki na olimpijske igre v Tokio odpeljala tudi Martina Baua. Varovanec jo je nadomeščal na podelitvi, prevzel nagrado.

Če je Katja Fain novinka na seznamu nagrajencev v najprestižnejši kategoriji, je Ivan Trajković že pravi veteran. Bistriški tekvondoist, član mariborskega kluba Proficio Hwarang, je najboljši športnik Maribora postal petič zapored. Njegov vrhunec lanske sezone je bil olimpijski nastop v Tokiu, kjer je bil blizu medalje, a se je moral po tesnem porazu v borbi za bron zadovoljiti s petim mestom. Je pa bilo to dovolj, da je v glasovanju za športnika Maribora prehitel plavalca Martina Baua in odbojkarja Roka Možiča.

Ivan Trajkovič
Foto: Anže Malovrh/STA

Je pa bil Možič, ki tudi po selitvi v Verono navdušuje na parketu, član zmagovalne ekipe. Vladavina nogometašev je prekinjena, odbojkarji Merkurja Maribor so postali najboljša moška ekipa v mestu. Zasluženo. Odbojkarji, ki jim s klopi odlično dirigira trener Sebastijan Škorc, so v finišu prejšnje sezone prekinili 28-letno sušo in naslov slovenskih prvakov vrnili v dvorano Tabor. Z domačim naslovom je prišla tudi nagrada na mednarodnem parketu, Mariborčani so jeseni prvič okusili igranje v elitni ligi prvakov.

Med ženskimi ekipami so primat najboljših v mestu obdržale odbojkarice Nove KBM Branika. Bankirk na podelitev ni bilo, saj so v Šempetru lovile uvrstitev v finale državnega prvenstva. Je pa nagrado v njihovem imenu prevzel Samo Miklavc, trener članske ekipe v prejšnji sezoni, ki so jo Mariborčanke sklenile na drugem mestu v slovenski ligi. Ekipa leta v individualnih športnih panogah je postal Judo klub Branik, ki je prejšnjo sezono sklenil na drugem mestu v slovenski ligi. Perspektivna športnika Maribora sta postala atletinja Petja Klojčnik, ki je ob dveh naslovih državne prvakinje osvojila tudi srebrno medaljo v teku na 800 m na balkanskem mladinskem prvenstvu v Sofiji, in kikboksar Timotej Zavec, ki je lani postal svetovni prvak v disciplini light contact do 79 kg.

Podelili so tudi nagrade za invalidski šport, kjer so se najbolj izkazali Kaja Debevec, Marino Kegl ter ekipa Društva gluhih in naglušnih Podravja v šahu. Slednje je prejelo tudi plaketo za zaslužno organizacijo v invalidskem športu. Cizljevo plaketo je za dolgoletno delo v boksu prejel Edvard Pleteršek. Priznanja je podelil tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Srebrni znak OKS sta prejela evropska prvaka do 20 let v odbojki na mivki Rok Bračko in Rok Možič, bronastega pa plesalca Alja Sedonja in Bor Rehak Friš ter tekvondoistka Urša Terdin. (šr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta