Spremembe na Zlati lisici: Varnostni ukrep dodatna priložnost za uspeh

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
05.10.2020 08:45

Namesto dveh disciplin bo Maribor 16. in 17. januarja gostil veleslaloma, kar ustreza tako organizatorjem kot slovenskim smučarkam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprememba bi morala še najbolj ustrezati lani 14. veleslalomistki sveta Meti Hrovat.
Andrej Petelinšek

Da novi koronavirus ne bo premagal športa, so poleti že dokazale številne discipline, v minulih dneh so se gledalcem odprle tudi športne dvorane, kmalu pa bo čas še za zimske športe. Da bo alpsko smučanje bolj odporno proti virusu, bodo poskrbele določene prilagoditve. Ena od teh bo doletela Zlato lisico. Brez skrbi, ta ostaja na koledarju 16. in 17. januarja, a bo namesto po eno slalomsko in veleslalomsko tekmo v novi sezoni izjemoma gostila dve veleslalomski. "Da bi zmanjšala možnost širitve okužb, je Mednarodna smučarska zveza (FIS) sprejela nekaj ukrepov. Eden od teh je, da bi organizatorji s tekmama v različnih disciplinah letos izjemoma organizirali dve v isti disciplini in s tem zmanjšali število tekmovalk in spremstva na prizorišču. Predlog na seji svetovnega pokala je bil, da bi Maribor gostil dve veleslalomski tekmi svetovnega pokala, švedski Äre pa dve slalomski," razloži Srečko Vilar, generalni sekretar Zlate lisice.

Andrej Petelinšek

Predlog se zdi sprejemljiv tudi za mariborske organizatorje, in to z več vidikov: "Zmanjšali se bodo stroški pokrivanja potnih stroškov ekip. Obenem, če smo malo patriotsko naravnani, imajo Slovenke trenutno v veleslalomu nekoliko več možnosti za uspeh. Ne nazadnje je tudi organizacijsko lažje izvesti eno disciplino. Pri slalomu je treba seliti start, obstaja še nekaj manjših specifik pri vsaki disciplini posebej. Organizatorji nismo imeli nič proti ideji, s FIS oziroma Petrom Gerdolom, direktorjem ženskih tekem v alpskem smučanju, zelo tvorno sodelujemo. Ideja se mu je porodila že pred dvema mesecema, ko je bil v Mariboru na kontroli." Kljub domišljenosti bo ideja le kratkega veka, že sezono kasneje naj bi Zlata lisica potekala po tradicionalnem programu.

Še bolj kot to, za katero disciplino bo šlo, mariborske ljubitelje športa gotovo zanima, ali bodo lahko najboljše smučarke sveta sploh spremljali v živo. Vprašanje za Vilarja prihaja nekaj tednov prezgodaj, da bi lahko kaj stoodstotno zatrdil: "Pripravljamo se, kot da gledalcev ne bo. Je pa res, da bo tekma šele sredi januarja. Strokovnjaki pravijo, da bi se lahko po novembru zadeve okrog koronavirusa nekoliko sprostile. V tem primeru bi morda lahko gostili morda 500, 1000 gledalcev, kar je tudi naša želja." Za zgled si organizatorji jemljejo druge športne prireditve, kjer se ukrepi sčasoma mehčajo. "Na to gledamo pozitivno in temu ploskamo. Je pa FIS v neugodnem položaju. Na seji smo jasno povedali, da svetovni pokal nujno mora steči. Prav zato je uvodna tekma v Söldnu premaknjena za en teden naprej, na 17. oktober. Da pa bo vse teklo tako, kot mora, se bomo morali organizatorji držati strogih pravil," zaključuje Vilar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta