V pričakovanju velike odločitve Gorana Dragića

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.08.2022 20:33

Zasedba evropskih prvakov se je iz Kranjske Gore preselila v Celje, kjer se bodo v četrtek in soboto predvsem mlajši košarkarji skušali dokazati proti Nizozemski in Črni gori

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Dragić se že veseli prvih tekem, a javnost še bolj zanima odločitev njegovega brata.
Robert Balen

Točno mesec dni pred začetkom Eurobasketa v Kölnu se je slovenska moška košarkarska reprezentanca iz Kranjske Gore preselila na Štajersko. V Celju oziroma Laškem bo opravila drugi del priprav, vrhunec tega obdobja pa bosta dve pripravljalni tekmi v dvorani Zlatorog. V četrtek ob 20.15 ji bo nasproti stala izbrana vrsta Nizozemske, ki je brez zmage na uradnih tekmah že leto in pol, saj je v kvalifikacijah za SP 2023 po dvakrat izgubila tako proti Italiji kot proti Islandiji, enkrat pa proti Rusiji (druga tekma je zaradi vojne v Ukrajini odpadla). Bolj zanimiv tekmec bo dva dni kasneje, v soboto ob 20.15, Črna gora, ki je denimo 1. julija v kvalifikacijah za SP premagala celo Francijo. A tudi najboljši Črnogorci - NBA-jevec Nikola Vučević, nekdanja košarkarja Olimpije Marko Simonović in naturalizirani Kendrick Perry ter Bojan Dubljević - na turnirju še ne bodo igrali, svoji reprezentanci se bodo pridružili kasneje. Priložnost bodo torej dobili predvsem mlajši košarkarji, ki si želijo izboriti svoj prostor v moštvih za Eurobasket.

Enako bo tudi v slovenski reprezentanci, kjer se še vedno čaka na Luko Dončića, Gorana Dragića, Vlatka Čančarja in Mika Tobeyja. Slednja dva naj bi se ekipi pridružila do konca tedna, to velja tudi za Dragića, če se bo seveda odločil za igranje v reprezentanci. Teden, ki je pred nami, bo tako dal odgovor na vprašanje vseh slovenskih košarkarskih navdušencev, odkar je Goran Dragić konec junija za dve kvalifikacijski tekmi za SP znova oblekel slovenski dres - ali bo kapetan zlate slovenske reprezentance izpred petih let zaigral tudi na evropskem prvenstvu?

Direktor reprezentance Matej Likar je pred dnevi novinarjem povedal, da bosta Čančar in Tobey v Laško prišla v četrtek, Goran Dragić pa ima zaradi osebnih obveznosti v ZDA še nekaj dodatnih dni časa, da sporoči svojo odločitev. "Na Gorana bomo počakali do konca tedna, ko se vrne iz ZDA. Odločitev je povsem njegova, le upamo lahko, da bo takšna, kot si vsi želimo," je dejal Likar. Dončić se bo zavoljo strogih pravil lige NBA o počitku košarkarjev moštvu pridružil šele naslednji teden, tik pred pripravljalnim turnirjem v Carigradu, kjer se bo Slovenija v petek, 12. avgusta, pomerila s Turčijo, dan kasneje še z Ukrajino.

A dotlej je še daleč, reprezentanti so v Kranjski Gori šele osveževali telesno pripravljenost, hkrati je bil poudarek na izvajanju individualnih tehničnih in taktičnih zamislic strokovnega štaba, reprezentanti pa so konec tedna že spoznali prve taktične ideje, ki bodo ekipo krasile v letošnjem poletju. V tem tednu bo uigravanja še več, tekmi pa bosta služili kot test predvsem za košarkarje, ki načeloma v ekipi nimajo zagotovljenega mesta. Med 16 košarkarji, ki so trenutno v kadru, so tudi trije novinci - Robert Jurković, Bine Prepelič in Saša Ciani.

Zacementiranega mesta nima niti krilni center Jurij Macura, 22-letni, 211 centimetrov visoki košarkar Krke, čigar oče je reprezentančni zdravnik: "Prvi teden je bil posvečen telesni pripravljenosti, ki seveda po enomesečni poletni pavzi ni bila na najvišjem nivoju. Zdaj sledijo prve tekme in taktično uigravanje. Glede na to, da smo aktualni evropski prvaki, si na vsaki tekmi želimo zmagati. Čim prej moramo priti v zmagovalni ritem, ki nas bo ponesel v kvalifikacije za SP in nato na evropsko prvenstvo." Prvih tekem se veseli tudi Zoran Dragić: "Prva faza priprav je vedno najbolj naporna. Zdaj bo bolj zabavno, saj se bomo več posvetili žogi, uigravanju in taktičnim zamislim." Če bo šlo vse po načrtih, pa je po mnenju Gregorja Hrovata "pred nami novo lepo poglavje v zgodovini slovenske košarke. Če bomo vsi ostali zdravi, mislim, da lahko na evropskem prvenstvu znova naredimo vrhunski rezultat." Da so ga omenjeni trije sogovorci še posebej lačni, ni dvoma: na šampionskem Eurobasketu so vsi trije iz različnih razlogov ostali brez mesta v ekipi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta