(VAŠ GLAS) Naj reševanje sveta počaka: Kdo bo prvak?

Borut Planinšič ml.
15.11.2022 06:01

V nedeljo Katar in Ekvador igrata otvoritveno tekmo 22. svetovnega prvenstva v nogometu. Kateri nogometaši bodo blesteli? Kdo bo razočaral? In seveda najpomembnejše vprašanje - kdo bo svetovni prvak?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Katarju je že veselo: navijači Brazilije, favoritinje SP, naokoli hodijo s kartonasto verzijo Neymarja.
Reuters

Kdo bo svetovni prvak v nogometu? Bi vas vprašal, pa si še ne upam. Najprej razčistimo, kaj storiti s tem nesrečnim turnirjem, ki se začne v nedeljo. Po svetu pozivajo k bojkotu. Sam ne poznam nikogar, ki bi protestno trdil, da ga ne bo gledal. Ne zato, ker bi bili Slovenci manj načelni in jih ne bi razkurilo arabsko dojemanje najbolj osnovnih človekovih pravic. Prej zato, ker pred SP še nikoli ni bilo tako malo nogometnega utripa. Prekleto, saj marsikdo sploh ne ve, da se začne. Tak čas je, taka temperatura, da športnim navdušencem spomini bolj bežijo na smučarsko vpitje komentatorjev na televizijskih ekranih. Nogometaši manjših lig, ki zaradi SP ne bodo prekinjene, imajo svojih težav dovolj. V boljših ligah pa klubi upajo, da se njihovi asi, ki bodo šli vse do finala in se brez počitka vržejo v ritem sedmih tekem v štirih tednih, ne vrnejo kot invalidi.

Razlogi proti Katarju 2022 niso hec. A priznajmo si - saj je vsakič enako. Je SP 2010 doprineslo k enakosti v JAR ali pa je država danes še globlje v krizi? Je Brazilija 2014 končala pustošenje okolja ali pa je od takrat pogorela rekordna količina pragozda? Je Rusija 2018 pometla z rasizmom in zatiranjem pravic istospolnih ali pa skočila v še bolj tesen Putinov objem? Utvara je, da bo nogomet kot šport št. 1, več kot šport, odpravil svetovne probleme. Če pa je vendar del problema.

Nedavna okrožnica Giannija Infantina, predsednika Fife, s katero je svet pozval, naj preneha z debato o človekovih pravicah v Katarju, naj neha deliti moralne lekcije drugim kulturam, naj se za en mesec osredotoči izključno na nogomet, je dokaz, da Fifa le ni gluha in slepa za svet okoli sebe. A da bi to rada bila. Vsaj ko gre za njen spektakel. Preveč hinavsko bi bilo kazati zgolj na Fifo. Kdor misli, da je ekipa Aleksandra Čeferina proti superligi najbogatejših klubov izključno zaradi ljubezni do igre za vse, zaradi navijačev, je zamudil finančno lekcijo iz pomena lige prvakov za Uefo. Šport je prevelik denar. Tako velik, da se še šeriatsko pravo vda alkoholu. No, vsaj v navijaških conah v času svetovnega prvenstva. Naenkrat so tam dobrodošli vsi, tudi istospolno usmerjeni. Krinka? Seveda. Ker pod njo šport odlično živi.

Arabski svet si je z nafto kupil formulo 1, boks, predsezono NBA, španski nogometni superpokal, klube po Evropi ... Bo SP 2022 prelomnica v tamkajšnjem pogledu na človekove pravice? Skoraj zagotovo ne. Prav je, da se o tem govori, vsaj to je zasluga turnirja v Katarju. Ampak ... Gol Benzemaja! Dajmo slavit, bomo probleme razčistili kdaj drugič. Dribling Messija! Zaploskajmo, naj reševanje sveta počaka. Športni svet po vsakem velikem šovu spakira kovčke in gre v iskanje novega. Zato je jasno: bolj ko bo postajalo vroče na prvenstvu, ki ga morda ne bi smelo biti, bolj si bomo sredi okraševanja božičnih smrečic in smučarskega vpitja v prenosih iz Val d'Iserja in St. Moritza postavljali vprašanje, ki se ta hip še zdi nespodobno - kdo bo svetovni prvak v nogometu?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta