Velika Iga predobra za Slovenko: Kot bi igrala proti svoji sestri

Aleš Mišič Aleš Mišič
04.09.2023 06:00

Prijateljstvo gor ali dol, Iga Šwiatek je Kaji Juvan v dvoboju za osmino finala v New Yorku prepustila le eno igro. Novak Đoković v mukah pred ogledalom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaja Juvan (desno) je priznala, da je bila Iga Šwiatek predobra zanjo.
Reuters

Obetala se je prava senzacija, a prvi teden teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku z nagradnim skladom 60 milijonov evrov ni prinesel niti večjega presenečenja. Poraz Stefanosa Cicipasa v drugem krogu proti švicarskemu kvalifikantu Dominicu Strickerju namreč ni nekaj, kar bi zatreslo teniški svet, saj je Grk že nekaj mesecev v slabi formi in na turnirjih težko pride do zmage. "Za ta poraz ne želim kriviti nikogar iz svoje ekipe," je dejal Cicipas in odpustil trenerja Marka Philippoussisa. Laslo Đere, pred 28 leti v Senti rojeni Srb, v tretjem krogu ni bil daleč od velikanskega presenečenja v dvoboju z rojakom Novakom Đokovićem.

Sloviti Beograjčan je prišel v New York po 24. naslov na turnirjih za grand slam, a se je že zelo namučil v dvoboju za napredovanje v osmino finala. Đere, sicer 38. igralec sveta, ki je leta 2019 prišel najvišje v karieri, na 27. mesto lestvice ATP, je dvoboj začel odlično. Povedel je z 2:0 v nizih, da je imel po prvih dveh nizih Nole pogovore s samim seboj. "Ne bom lagal. V ogledalu sem imel pogovor s samim seboj. Bil sem jezen. Razmišljal sem, kaj moram storiti. Moral sem se prisiliti, da se dvignem in da verjamem vase. To se mi je v preteklosti že dogajalo. Nekajkrat mi je uspelo, nekajkrat mi ni, ampak ta večer mi je," je po dvoboju, ki ga je po petih nizih s 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3 dobil eden izmed najboljših igralcev tenisa doslej, dejal Novak Đoković. Njegov naslednji nasprotnik je 25-letni Splitčan Borna Gojo, ki je za napredovanje v četrti krog izločil Čeha Jirija Veselyja.

Swiatkova Juvanovi pokazala pot

Slovenska kvalifikantka, 22-letna Kaja Juvan, se je z odličnimi igrami prvič v New Yorku prebila v tretji krog. Doslej ji je to že enkrat uspelo v Melbournu in dvakrat v Wimbledonu, za preboj v četrti krog pa bi morala izločiti prvo igralko sveta, leto mlajšo Igo Šwiatek. Pred tem sta se najboljši prijateljici v karavani, njuno prijateljstvo traja že od štirinajstega leta, pomerili dvakrat, oba dvoboja pa je dobila Poljakinja. Kljub temu Ljubljančanka pred tretjim obračunom ni izobesila bele zastave, po njem pa je lahko tekmici le čestitala za suvereno zmago. Šwiatkova je dvoboj dobila s 6:0, 6:1.

"Predobra je bila zame. Mislim, da sem zmožna pokazati več, ampak po drugi strani se mi zdi, da je bil ta dvoboj pokazatelj, na koliko stvareh moram še delati. Vseeno je ona najboljša igralka na svetu in je na tem mestu z razlogom. Če je to najvišja stopnička, mi je pokazala, kam si želim priti oziroma do katere ravni želim delati. To je zdaj moj cilj in gremo naprej. Ta New York moram vzeti zelo pozitivno. Dobila sem veliko tekem in naučila sem se veliko stvari," je po porazu povedala Kaja Juvan.

"Ni mi bilo všeč, da sem zmagovala proti svoji najboljši prijateljici, vendar sem vedela, da moram ostati osredotočena na dvoboj in ne smem razmišljati o tem. Kot bi igrala proti svoji sestri. Nimam veliko prijateljev in ona je moja najboljša prijateljica, zato je bilo to zagotovo najtežje," pa je po dvoboju izjavila Iga Šwiatek.

Juvanova je bila edina slovenska predstavnica na glavnem turnirju v New Yorku. Skupaj s kvalifikacijami je na poti do tretjega kroga vknjižila pet zmag, z velikim skokom na računalniški lestvici pa se bo približala prvi stoterici. V kvalifikacijah odprtega prvenstva ZDA je letos nastopila tudi Tamara Zidanšek, a jo je na tretji stopnički zaustavila Rusinja Tatjana Prozorova. Obe pa bosta kmalu nastopili pred domačim občinstvom. Trenutno najboljši slovenski tenisačici bosta med udeleženkami turnirja WTA 125 Zavarovalnica Sava Ljubljana, ki se bo v prestolnici začel 11. septembra, končal pa 17.

V športu nikoli ne odnehaš

Poleg obeh prvih favoritov turnirja, Carlosa Alcaraza in Novaka Đokovića, je v osmino finala napredoval tudi tretji igralec sveta Danil Medvedjev. Rus je predlani slavil v New Yorku po zmagi v finalu proti Đokoviću, s tistim porazom pa je Srb izgubil tudi koledarski grand slam. Leta 2021 je Beograjčan osvojil vse preostale turnirje za grand slam, letos pa je vse možnosti, da bi zmagal na vseh štirih največjih turnirjih sezone, zapravil že v Wimbledonu, kjer je v finalu moral priznati premoč Alcarazu. Z zmago proti Stanu Wawrinki se je med 16 najboljših uvrstil tudi šesti nosilec Janik Sinner.

Druga nosilka, Belorusinja Arina Sabalenka, je z dobrimi igrami zagrozila tekmicam pred zaključnimi dvoboji. Tudi tretja nosilka Jessica Pegula iz ZDA je v osmini finala, s precejšnjimi težavami je to uspelo peti na lestvici WTA Ons Jabeur. Tunizijka je potrebovala skoraj tri ure, da je v treh nizih strla poškodovano Čehinjo Mario Bouzkovo. "To je bila zelo težka tekma. Obe sva igrali zelo dobro. Ni se hotela ustaviti. Je odlična igralka. Razumem jo, da ni hotela odstopiti. To je šport in nikoli nočeš odnehati. Resnično jo spoštujem zaradi tega," je po zmagi tekmici polaskala Ons Jabeur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta