Vroč derbi Ljubljančanom, Olimpija slavi tretji naslov državnih prvakov po povratku v prvo ligo

Miha Dajčman Miha Dajčman
16.04.2023 19:30

Olimpija je z 2:0 premagala anemični Maribor in pet krogov pred koncem prvenstva postala državni prvak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljančani so pet krogov pred koncem prvenstva postali državni prvaki. 
Robert Balen

Ljubljančani so na četrtem derbiju sezone za potrditev naslova državnih prvakov potrebovali zmago. Vijoličasti so si želeli, da bi slavje zeleno-belih, ki so imeli pred tekmo 12 točk prednosti, preložili, a jim to ni uspelo.

Olimpija je povedla tik pred koncem izenačenega prvega polčasa, ko je z razdalje zadel David Sualehe. V drugem delu, ko se je več kot na igrišču dogajalo na tribunah, pa je Admir Bristrić potrdil tretji naslov državnih prvakov za Olimpijo po vrnitvi v prvo ligo. Ljubljančani so prvenstvo osvojili po sezoni 2017/2018. Mariborčani so derbi, ki je odločal o naslovu prvaka, odigrali anemično, sploh v drugem polčasu, ko so vijoličasti zaostajali, so aktualni prvaki odigrali preslabo, da bi lahko ogrozili Ljubljančane. 

(FOTO in VIDEO) Olimpija z 2:0 premagala Maribor in postala državni prvak

Trener Damir Krznar je v igro od prve minute poslal Žana Vipotnika in Jana Repasa, ki sta okrevala po poškodbi. Namesto kaznovanega Ignacia Guerrica je na položaju levega bočnega branilca tekmo začel Sven Šoštarič Karić, znova je bil v prvi postavi Josip Iličić. Maribor je trpel predvsem na desni strani igrišča, kjer sta bila razpoložena Aldair in Sualehe.

Robert Balen

Hitro sta si moštvi priigrali nekaj priložnosti. Prvi so v okvir streljali gostitelji, v 4. minuti je sprožil Svit Sešlar, vratar Maribora Ažbe Jug je bil na mestu. V 8. minuti je z roba kazenskega prostora streljal Jan Repas, posredoval je Matevž Vidovšek. V 19. minuti je Ivan Brnić premagal Korošca med vratnicama Ljubljančanov, a je pred tem Žan Vipotnik storil prekršek nad vratarjem Olimpije. V 21. minuti je se je z posredovanjem izkazal Jug po strelu Andraža Krefla. V 25. minuti je Brnić, ki je bil med bolj razpoloženimi pri Mariborčanih v prvem polčasu, podal iz kota, Đorđe Crnomarković je bil najvišji v skoku in zadel vratnico.

Ljubljančani so po minutah zatišja, ki so sledile pirotehničnim detonacijam na severni tribuni po dobre pol ure igre, zadeli v 44. minuti. David Sualehe je po dvojni podaji Aldairjem, ki je povzročal težave vijoličastim na levi strani igrišča, na 31. tekmi v zeleno-belem dosegel prvenec za Olimpijo.

Drugi polčas je bil na igrišču manj dinamičen. Pri Mariborčanih je v Tolić v 58. minuti ogrozil vrata gostov, njegov strel je končal ob levi vratnici. V 63. minuti je Aldair zadel vrtnico, žoga se je odbila v Juga in od vratarja Maribora v gol. Krznar je poskušal z menjavami, a želenega ni dosegel.

Ob 76. je v Stožicah znova završalo. Po poskusu Svita Sešlarja je Jug odbil žogo, a le do Admirja Bristrića, ki je dosegel četrti gol za Olimpijo. Dve minuti kasneje je bila tekma prekinjena zaradi vdora ljubljanskih navijačev na igrišče. Rumeni karton si je zaradi brcanja zeleno-belega šala prislužil Ažbe Jug. Do konca tekme si ekipi odmevnejših priložnosti nista priigrali.

Robert Balen

O odzivih iz obeh taborov berite v ponedeljkovem Večeru ter na vecer.com/sport

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta