Z NBA-navezo še "slabi", a za tekmece vseeno predobri

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.06.2022 16:58

Slovenska košarkarska reprezentanca je na krilih Luke Dončića in Gorana Dragića na pripravljalni tekmi v Trstu brez težav odpravila Italijo z 90:71

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadel je sicer le vsak tretji met, je pa Dončić ob tem dodal še sedem skokov in pet podaj.
Tomaž Primožič/fpa

Skoraj pet let smo čakali, mislili celo, da ne bomo več dočakali, da sta moči spet združila najboljša slovenska košarkarja ta hip Luka Dončić in Goran Dragić. In jasno, da sta poskrbela za evforijo; čeprav je šlo le za prijateljsko tekmo, je bila dvorana v Trstu za 7000 ljudi nabito polna, razprodana. Polovička za Slovence, polovička za Italijane, tudi kakšen od slednjih se je ponašal s slovenskim, bolje rečeno Dončićevim dresom.

"Ko smo prišli v dvorano, smo videli, da je evforije veliko. Nismo navajeni, da ljudje kar stojijo na igrišču. Pozabljamo, kakšne zvezde igrajo v naši ekipi. Lepo je, ko te tako sprejmejo v Italiji," je bil nad gostoljubjem zahodnih sosedov navdušen Edo Murić. Presenečen nad ljubeznivostjo Tržačanov pa ni bil Zoran Dragić, ki jih dobro pozna – ne nanazadnje je v Trstu igral leta 2019, ko se je še drugič vračal po hudi poškodbi kolena. Prav prva tovrstna poškodba mu je onemogočila nastop na šampionskem Eurobasketu 2017, zato je zdaj prvič zaigral skupaj z obema zvezdnikoma Slovenije: "Evforija se je začela, ko so osvojili evropsko prvenstvo. Imamo magnet za publiko, še posebej Luko Dončića. Zdaj je prišel še Goran. Imamo najboljše navijače. Ljudje imajo radi košarko."

Kakovost košarke pa je bila tokrat značaju tekme – šlo je za pripravljalni dvoboj – primerna. Debitantu na italijanski klopi Gianmarcu Pozeccu so manjkali nekateri najboljši, saj se je finale državnega prvenstva med Armanijem iz Milana (Nicolo Melli, Luigi Datome) in Virtusom iz Bologne (Marco Belinelli) končal šele pred enim tednom, manjkal je tudi NBA-jevec Danilo Galinari. No, tudi v slovenski zasedbi ni bilo rekonvalescentov Klemna Prepeliča in Vlatka Čančarja ter zamudnika Žana Marka Šiška.

Slovenci so prvič povedli pri 5:7 in odtlej le še stopnjevali tempo, da je po treh četrtinah prednost narasla na 29 točk. Slovenski strateg Aleksander Sekulić je preizkusil vse igralce, razen Luke Rupnika so se tudi vsi vpisali med strelce. Luka Dončić je v 24 minutah dosegel največ točk, 12, a ob slabem metu iz igre (4/12), Goran Dragić je v 12 minutah zbral točko manj. Kljub visoki zmagi 90:71 je bilo torej jasno, da so Slovenci odigrali s pol moči. In tudi priznali so to. "Igrali smo deloma zares, a se malce držali tudi nazaj. Pomembno je, da smo se malce uigrali, da smo po pripravah dobili tekmovalni občutek. Lahko bi bilo bolje, predvsem v obrambi. Napad bo že stekel, poleg tega pa nismo želeli razkriti vseh svojih kart," je dejal Zoran Dragić, Luka Dončić pa je pristavil: "Iskreno, igrali smo zelo slabo. Imamo še veliko rezerv."

Kot obljubljajo fantje, bo povsem drugače že v četrtek ob 20.15, ko jih čaka kvalifikacijska tekma za SP proti Hrvaški. Ker naj bi šlo za domače slovo Gorana Dragića od reprezentance, je dvorana že razprodana. Hrvati bodo slovo skušali pokvariti, za kar imajo dva razloga – lani so v Zagrebu izgubili s 74:76, obene so v skupini C (Finska 7 točk, Slovenija in Švedska po 6, Hrvaška 5) zadnji. Tudi zato prihajajo okrepljeni z zvezdniki Mariom Hezonjo, Bojanom Bogdanovićem in Ivico Zubcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta