Začenja se smučarska sezona, kot je še ni bilo, v njej pa bodo Slovenci tekmovali, ne le sodelovali

Bojan Bauman Bojan Bauman
16.10.2020 06:01

Po uvodnih veleslalomih nad avstrijskim Söldnom bomo izvedeli, kako so se Slovenci pripravili na čudno sezono, v kateri bo veliko tekem in še več zdravstvenih testiranj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Söldnu se Žan Kranjec počuti dokaj domače - lani je tam osvojil tretje mesto.
Andrej Petelinšek

Na ledeniku Rettenbach nad avstrijskim Söldnom se jutri ob 10. uri z veleslalomom za dekleta začne letošnja sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Take še ni bilo, tempo pa narekuje širitev novega koronavirusa. Tako bodo v dolini Ötztal na Tirolskem, kjer bo uvodno dejanje z veleslaloma, poskusili uveljaviti izolacijski tekmovalni mehurček, tokrat v naravi. Dolina bo zaprta za obiskovalce. Poleg gostov, ki že bivajo v Söldnu, bodo v dolino ta konec tedna smeli samo še tekmovalci s spremljevalci, delavci ob progi, novinarji in redki povabljenci.

Brez povorke, žreba in zabav

Vreme lahko predvsem dekletom nekoliko oteži tekmovanje, saj je za soboto napovedan rahel sneg, že sedaj pa imajo na ledeniku okoli pol metra novega snega. Dekleta bo tudi zeblo, napovedane so temperature okoli minus deset stopinj. V nedeljo bodo temperature na 3200 metrih, kjer je ledenik, še zmerja precej pod ničlo. A med oblaki naj bi se pokazalo sonce. Zaradi vremena tekmi trenutno nista ogroženi. Sobotna finalna vožnja 30 najboljših iz prvega teka je na sporedu ob 13. uri, nedeljski finale petnajst minut kasneje - oba dneva bodo tekmovanje začeli ob 10. uri.

Ko se bo v soboto začel veleslalom za dekleta, bodo na prizorišču postavljene cone, po katerih bo določenim skupinam omogočeno gibanje. Uvodni tekmi sta na sporedu teden dni prej kot običajno, odpadle pa so domala vse spremljevalne promocijske aktivnosti, običajne za začetek sezone. Med drugim ne bo javnega žrebanja startnih številk in povorke navijaških skupin po ulicah Söldna. Odpovedane so večerne zabave, na dan tekem pa rekreativci ne bodo mogli smučati po okoliških progah na ledeniku. Zanje bo odprt sosednji ledenik Tiefenbach, ki je s prizoriščem povezan s tunelom.

Zaradi poškodbe hrbta v Söldnu ne bo Mikaele Shiffrin.
Andrej Petelinšek

Tekmovalci se bodo zato lahko osredotočili le na tekmo; a se tudi oni zelo dobro zavedajo, da tako ne bodo v celoti zadovoljili svojih sponzorjev, ki zahtevajo celovito promocijo. Brez tovrstnega cirkusa smučarji tekmujejo le zase in za tiste, ki tekmovanje spremljajo po televiziji. Format tekem pa je tak, da je dogajanje zanimivo predvsem, ko imajo navijači svoje predstavnike blizu vrha. Zaradi poškodbe hrbta v soboto na startu ne bo prve zvezdnice, Američanke Mikaele Shiffrin; lansko zmago bo branila 19-letna Novozelandka Alice Robinson. Med favoritinje sodita lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, Italijanka Federica Brignone in Slovakinja Petra Vlhova.

Kranjec med favoriti

Tudi ​Slovenci bomo ta vikend med zagretimi navijači, saj imamo tako v soboto pri dekletih kot v nedeljo pri fantih zelo kvalitetno udeležbo. Meta Hrovat in Tina Robnik sta prvokategornici, Ana Bucik bo poskušala ponoviti vsaj 14. mesto, doseženo februarja v Kranjski Gori, v finale se bo poskušala prebiti tudi Neja Dvornik. Medtem je Žan Kranjec favorit kar za zmago na nedeljski tekmi. Vsaj na treningih se mu vse bolj približuje tudi drugi Slovenec v tehničnih disciplinah - Štefan Hadalin. Fanta sta ta teden trenirala v italijanskem Val Senalesu, dekleta so se utaborila že na prizorišču v Söldnu, kjer so tudi opravile kvalitetne treninge pred začetkom sezone. Vsi naši so med drugim uspešno opravili test na koronavirus.

Meta Hrovat je med slovenskimi aduti za dobro uvrstitev.
Andrej Petelinšek
Alpine Skiing - Ski World Cup Snow Queen Trophy 2020 - Men's Slalom - Sljeme Mountain, Zagreb, Croatia - January 5, 2020 Slovenia's Stefan Hadalin after their race REUTERS/Borut Zivulovic
Borut Zivulovic

Po uvodnih tekmah sledi dolg premor, ki bo za nekatere tekmovalce trajal poldrugi mesec. V avstrijskem mondenem središču Lech-Zurs bodo 13. in 14. novembra pripravili paralelni tekmi; slalomistke imajo 21. in 22. novembra tekmi v finskem Leviju. Ameriška turneja, kjer so bile konec novembra in prve dni decembra tradicionalno prve tekme za smukače, letos odpade. Z izjemo kitajskega prizorišča naslednjih olimpijskih iger Yanquinga (smuk in superveleslalom za dekleta) bodo vse tekme v tej sezoni organizirane v Evropi. Najbolj frekventno prizorišče bo francoski Val d'Isere, 5. in 6. decembra bodo tam najprej na dveh veleslalomih tekmovali fantje. Naslednji vikend bodo ta smučišča rezervirana za smukače. Od 18. do 21. decembra bodo v Val d'Iseru na treh tekmah tekmovala še dekleta v dveh smukih in superveleslalomu. Slalomisti bodo prvo priložnost dočakali šele 21. decembra v Alta Badii; dan zatem bo prav tako v italijanskih Dolomitih, v Madonni di Campiglio, na sporedu še slalom pod žarometi.

Maribor in Kranjska Gora ostajata na koledarju

Letošnja zima prinaša tudi tekme svetovnega prvenstva. Februarja bodo smučarji zbrani v italijanski Cortini d'Ampezzo, ki bo prizorišče olimpijskih iger, štiri leta po Pekingu, ki je na sporedu prihodnjo zimo. V koledarju za to zimo ostajata tudi dve tekmi na slovenskih tleh. 16. in 17. januarja je pod Pohorjem na sporedu Zlata lisica; tokrat z dvema veleslalomoma. Predzadnje dejanje v tej zimi pa bo 13. in 14. marca v Kranjski Gori, kjer bodo na tradicionalnem 60. Pokalu Vitranc nastopili veleslalomisti in slalomisti. Sezona se bo z nastopi najboljših 25 tekmovalcev v posameznih disciplinah končala na finalu v švicarskem Lenzerheideju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta