Začetek kvalifikacij za Euro 2024: Umetna trava in minus ne onemogočata lova

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.03.2023 20:17

Slovenska nogometna reprezentanca brez Davida Brekala in Vanje Drkušića začela priprave za prvi cikel,
za uvod jo čaka dolga pot v Astano

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert Balen

Še začelo se ni, pa je moral selektor izvesti prve rošade. Branilca Davida Brekala ni bilo na zbor slovenske nogometne reprezentance, ki jo v četrtek čaka prva naloga v kvalifikacijah za Euro 2024, gostovanje v Kazahstanu. Namesto poškodovanega člana norveškega Vikinga je Matjaž Kek vpoklical Žana Zaletela, nekdanjega kapetana Celja, ki od poletja igra za danski Viborg. Pa se tu poškodbe še niso končale. Slovenija se bo v Astani morala znajti tudi brez Andraža Šporarja, v ligi narodov ob Benjaminu Šešku prvega napadalnega aduta. Negotov je nastop člana grškega Panathinaikosa na nedeljski tekmi v Ljubljani proti San Marinu, a na tej poziciji se Kek ni odločil za nov vpoklic. Razumljivo, na seznam je uvrstil kar šest napadalcev, vsi, ki bi lahko zakrpali vrzel, so že zraven. Tudi debitant Žan Vipotnik, prvi strelec slovenske lige. Na srečanje z drugim novincem pa bodo morali reprezentanti počakati. Branilec Vanja Drkušić zaradi slabih letalskih povezav med Rusijo in Slovenijo ni pripotoval na Brdo pri Kranju, v načrtu je, da se bo član Sočija ekipi pridružil kar v Astani.

Slabi spomini z vzhoda

Na letu proti kazahstanski prestolnici se bosta vsaj dva aktualna reprezentanta skušala izogniti spominom. Luka Zahović in Petar Stojanović sta Astana areno, prizorišče četrtkove tekme, spoznala že leta 2015, ko je kazahstanski prvak (takrat še) nepričakovano hitro ustavil pot nogometašev Maribora v ligi prvakov. Stojanović je v Astani igral tudi z zagrebškim Dinamom. "To je nogomet in moramo biti pripravljeni na vse. Mogoče je pozitivno to, da na začetku opravimo dolgo potovanje in smo potem mirni. Moramo se prilagoditi na vse in upam, da bo pozitivno za nas," pravi 27-letni bočni branilec, od te sezone polnopravni član italijanskega Empolija.

Veliko časa le za raztezanje ne bo, že v četrtek bo prva tekma. 
Robert Balen

Pred osmimi leti je Astana med pohodom do skupinskega dela lige prvakov s pridom izkoristila prednost domačega terena, da jo bo prednost domačega terena postavila pred tekmece, pa računa tudi kazahstanska reprezentanca. "Mislim, da noben naš reprezentant ne igra v ligi z umetno travo, domači so v tem v rahli prednosti. Obenem je tam -15 stopinj Celzija, česar tudi nismo navajeni. Zanimivo bo, konec koncev pa bo vse na nas. Morali se bomo najbolje pripraviti, da prinesemo tri točke v Slovenijo in začnemo to zgodbo s pozitivnim izidom," je povedal krilni nogometaš Domen Črnigoj. Tudi njegov zdravstveni karton ni prazen. V soboto ga zaradi težav z mečno mišico ni bilo v postavi Salernitane v italijanski serie A proti Bologni. "Zdaj je vse v redu. Imel sem še zdravstveni pregled, ki je končal dvome, poškodbe ni več. Začel sem individualne treninge in upam, da bom nared že za prvo tekmo," je dejal 27-letni Primorec, ki je za Slovenijo zbral 26 nastopov in dosegel tri gole.

Vsi hočejo na Euro

Poškodbe gor ali dol - tudi nastop izkušenega vezista Jasmina Kurtića, ki za solunski Paok zaradi poškodovanega kolena ni igral od oktobra, je pod vprašajem -, pred Slovenijo je zrela priložnost, da prekine dolg post brez velikega tekmovanja. Da bi se uvrstila na turnir, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija, mora v skupini še z Dansko, Finsko, Severno Irsko in San Marinom osvojiti vsaj drugo mesto. Ekip, ki bi jim morala naša reprezentanca vnaprej priznati premoč, v skupini H ni. "Res je skupina za nas, kar se tiče imen, dobra. Toda danes vsi igrajo nogomet, proti vsakomur bo težko in se bo treba namučiti, da bomo prišli do pozitivnega razpleta. Ampak to so kvalifikacije. Vsi, ki hočejo na Euro, morajo dati vse od sebe in zmagati čim več tekem," poudarja Stojanović.

Foto: Robert Balen

Vsaj delni odgovor, koliko soli je v optimističnih napovedih, bo padel že v četrtek. Kazahstan, ki je po razpadu Sovjetske zveze sprva igral v azijski konfederaciji, leta 2002 pa postal član evropske zveze, Uefe, še ni igral na velikem tekmovanju, je pa v zadnji izvedbi lige narodov nakazal, da zna biti nevaren. V skupini z Azerbajdžanom, Slovaško in Belorusijo je osvojil prvo mesto in si zagotovil napredovanje v drugi kakovostni razred. "Vemo, da reprezentanco sestavljajo bolj ali manj igralci iz dveh, treh klubov iz njihove lige. Zvenečih imen nimajo, mogoče pa je to znak, da so še bolj kompaktni in bolj garajo. Teren in žoga pokažeta, kdo je boljši. Mi bomo naredili vse, da začnemo na najboljši način," je sklenil Črnigoj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta