Zimski prestopni rekordi: Anglija in dolgo nič - dajte še prvaka

Borut Planinšič ml.
02.02.2023 06:31

Chelsea, že prej noro zapravljiv v tem prestopnem roku, si je zadnji hip omislil nakup svetovnega prvaka in z njim podrl kar nekaj rekordov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enzo Fernandez hoče doseči svojega vzornika Lionela Messija, po ceni ga je že presegel.
EPA

Pa imamo nov rekord nogometnih prestopnih rokov. Da ne bi kdo omenil finančne krize. Nihče nikoli ni za nakup nogometašev v eni sezoni zapravil toliko, kot je v sezoni 2022/23 zapravil Chelsea. S 612 milijoni evrov, če seštejemo minulo poletje in to zimo, je krepko prehitel Barcelono, s 380 milijoni zdaj že revico iz sezone 2017/18.

Ali je angleška premier liga pravzaprav že elitna evropska superliga, ki se je Uefa z Aleksandrom Čeferinom tako brani, a ji je Anglija že ušla z obvozom po levi, smo pred dnevi že razpravljali na straneh Večera. Liga, v kateri zadnjeuvrščeni klub zgolj od televizijskih pravic dobi 120 milijonov evrov, se pač v vsakem prestopnem roku sme zapoditi po nove trofeje. Finančno premoč Angležev je potrdila ta zima. Chelsea je z novim lastnikom Toddom Boehlyjem, skrbnikom ameriškega konzorcija, ki je klub na hitro odkupil od ruskega odpadnika Romana Abramoviča, že poleti zagonil okoli 282 milijonov. Zares zagonil, kajti Chelsea, ki ga je vmes v ligi prvakov uspel premagati celo zagrebški Dinamo, je ta hip na desetem mestu v Angliji.

Tudi v tem prestopnem roku je klub, ki ga imamo najraje zaradi norega gola, ki mu ga je za NK Maribor stisnil Agim Ibraimi, šel čez vse meje. Ukrajinec Mihajlo Mudrik iz Šahtarja v Chelsea za sto milijonov? Norost. Potem pa je nastopil zadnji dan prestopnega roka, 31. januar (ponekod ga vlečejo do 15. februarja, tudi pri nas). Pravzaprav zadnje minute prestopnega roka. Ko je Chelsea prebil še zadnje razumne meje.

K modrim s Stamford Bridgea se iz Benfice seli 21-letni zvezni igralec iz Argentine Enzo Fernandez. Portugalci so se sami pohvalili, da je z vsemi dodatnimi členi v pogodbi, ki Argentinca na Londončane veže za osem let in pol, posel vreden 121 milijonov evrov. Plačilo? V šestih obrokih, da bo domnevno zadoščeno finančnim pravilom Uefe.

S tem je Benfica dokončno postala prodajna uspešnica iz Lizbone. Fernandez pa pred tem Joao Felix za 127 milijonov v Atletico Madrid, Darwin Nunez za 80 v Liverpool, Ruben Dias za 71,6 milijona v Manchester City ... Kdo še zmore to? Le pet prestopov je bilo v zgodovini nogometa dražjih od Fernandezovega: Neymar iz Barcelone v PSG za 222 milijonov, Kylian Mbappe iz Monaca v PSG za 180, Ousmane Dembele iz Borussie Dortmund v Barcelono za 140, Philippe Coutinho iz Liverpoola v Barcelono za 135, Joao Felix iz Benfice v Atletico za 127 milijonov.

In kdo je Enzo Fernandez? Mladenič, ki si je vrednost v vsega pol leta dvigoval na potenco. Za dvanajst milijonov ga je Benfica lansko poletje odkupila od argentinskega velikana River Plate, ki po sporazumu dobi še četrtino od naslednje prodaje, zdaj torej celih 30 milijonov. Šele septembra lani je v zvezni vrsti debitiral za člansko reprezentanco Argentine. In potem se je začelo ... Če ne po drugem, se ga spomnite s tekme na svetovnem prvenstvu, ko je Argentina visela proti Mehiki, Enzo pa je od daleč zabil gol za zmago z 2:0. V tisto tekmo je stopil kot zamenjava. Po njej je bil stalni član udarne enajsterice vse do naslova svetovnih prvakov. Da je bil izbran za najboljšega mladega nogometaša SP v Katarju, mu je seveda pomagalo pri nabijanju cene. In kakšno povišanje je bilo to, desetkratnik v pol leta! Postal je najdražji zvezni igralec v zgodovini, najdražji Argentinec, največji nakup že itak prebogate premier lige.

Z njim je angleška elitna liga še zadnje dvomljivce prepričala, da je evropska superliga. Od 34 največjih nakupov te zime so si jih 31 privoščili angleški klubi (ob tem častna omemba še enega junaka SP, Nizozemca Codyja Gakpoja, ki je za 42 milijonov prestopil iz PSV-ja v Liverpool). Norih 830 milijonov evrov so v tem prestopnem roku za okrepitve dali klubi premier lige, pri čemer so "le" sto milijonov dobili nazaj s prodajo. Pa še to večinoma s trgovanjem med seboj. Vsi klubi preostalih največjih lig skupaj, španske, italijanske, nemške in francoske, so zapravili 260 milijonov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta