Zlata lisica: Ljubezen med Kanadčanko in vitranško strmino še kar traja, Slovenke brez točk

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
06.01.2024 15:07

Veleslalom za Zlato lisico je kar nekoliko presenetljivo dobila Kanadčanka Valerie Grenier, ki ji vitranška strmina očitno izredno ugaja. Slovenke brez točk, v finale se je uvrstila le Ana Bucik, ki pa je v drugi vožnji padla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvega mesta se je razveselila Kanadčanka Valerie Grenier, druga je bila Švicarka Lara Gut-Behrami, tretja pa Italijanka Federica Brignone.
Robert Balen

Tako iskrenega veselja kot smo mu bili priča, ko je ciljno črto druge veleslalomske vožnje za Zlato lisico prečkala Kanadčanka Valerie Grenier, nismo videli pri nobeni drugi tekmovalki. Kasnejša zmagovalka, slavila je drugič v karieri, pri čemer je prvo zmago je dosegla lani, prav tako v Kranjski Gori, je ob prihodu v cilj konkurenco premagala kar za sekundo in 18 stotink. Kljub temu, da so bile na vrhu še tri, je bilo že takrat jasno, da bo njej čas težko premagati, saj je s progo, predvsem z zadnjo strmino, opravila brezhibno "V prvi vožnji sem naredila napako, ta me je stala nekaj časa, nekoliko sem bila jezna sama nase. V drugo je šlo bolje. Zelo sem vesela, ponosna," je skok iz četrtega mesta po prvi vožnji na najvišjo stopničko komentirala 27-letnica. "Proga je bila zelo dobra, tudi v drugi vožnji je odlično zdržala. Očitno mi Kranjska Gora ustreza, zadnja strmina je eden mojih najljubših delov. Še sama ne vem, zakaj. Danes je bil moj cilj oder za zmagovalce, a tega nisem želela povedati na glas. Želela sem si le solidnega smučanja, brez preveč napak, ki so se mi letos že dogajale," je bila v cilju presrečna Grenierjeva, ki se dobro znajde tudi v superveleslalomu. Pa ne bi v nedeljo vseeno poskusila še slaloma? "Haha, ne. Mogoče kdaj v prihodnosti, za zdaj še zagotovo ne."

Drugo mesto je osvojila Švicarka Lara Gut-Behrami, tretja pa je bila Italijanka Federica Brignone, še vedno vodilna v skupni veleslalomski razvrstitvi. Tekmovalki sta zamenjali mesti iz prve vožnje. Še največja osmoljenka "prvega polčasa" letošnje lisice je bila Slovakinja Petra Vlhova, ki je po prvi veleslalomski vožnji vodila, na koncu pa zasedla nehvaležno četrto mesto. "Želela sem si smučati bolje, ampak na koncu so bile druge hitrejše. Naredila sem nekaj napak. V prvi vožnji sem imela štartno številko ena, v drugi sem štartala zadnja. Proga je kar dobro zdržala, a to se vseeno pozna. To je šport. Časa za slabo voljo ni, jutri me čaka slalom, upam na boljše vremenske razmere. Kot vedno bom skušala smučati kar najbolje, bomo pa videli na koncu," je svoja nastopa komentirala Vlhova, ki jo v Kranjski Gori spremlja zajetno število glasnih in prisrčnih navijačev.

Ani Bucik se je drugi nastop povsem ponesrečil, tekmovanje je tako končala pred ciljem, po napaki in padcu je odstopila.
Robert Balen

V zahtevnih vremenskih razmerah, ki so jim organizatorji kljubovali z dobro pripravljeno progo, so nastopile tudi štiri Slovenke, Neja Dvornik, Andreja Slokar in Nika Tomšič se v drugo vožnjo niso uvrstile, Ana Bucik, ki je prvo končala na 19. mestu pa je v finalni vožnji ob vhodu v zadnjo strmino padla in ostala brez uvrstitve. Jezna je ciljno areno zapuščala tudi prva zvezdnica tega športa Mickaela Shiffrin, za katero je jasno, da ji mehkejše podlage ne odgovarjajo. Če je v zgornjem delu delovala odločno, pa se je spodnjega lotila previdneje, kar je na koncu zadostovalo za 9. mesto, njeno najslabšo uvrstitev v letošnji sezoni svetovnega pokala. Sobotni veleslalom je vseskozi spremljal dež, ki je neprenehoma padal od petka popoldne, kmalu po koncu tekme pa je ta začel prehajati v sneg. Rahlo sneženje je napovedano tudi za nedeljsko dopoldne, ko bo Zlata lisica ponudila še slalomsko tekmo, slovenska zasedba na njej bo ista kot na sobotnem veleslalomu, glavni favoritinji pa Petra Vlhova in Mickaela Shiffrin, ki v tej najbolj tehnični disciplini letos še nobene od tekmic nista pustile blizu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta