Znanka slovenskih bazenov na pomoč beloruskim športnikom v sporu z oblastmi

STA, M.D.
21.10.2020 13:00

Olimpijska prvakinja Aleksandra Herasimenia je bila kot znanka in prijateljica pokojnega trenerja Dimitrija Manceviča pogosta gostja slovenskih plavalnih mitingov. Zdaj upokojena 34-letna Belorusinja živi v sosednji Litvi, kjer se je odločila pomagati beloruskim športnikom, ki nasprotujejo avtoritarnemu vodji države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Murko Gajšek

"Zagotavljamo nekaj finančne podpore in iščemo prostore za vadbo," je v pogovoru v pisarni demokratičnih aktivistov v Vilni za francosko tiskovna agencijo AFP povedala Aleksandra Herasimenia, ki je v sosednji državi ustanovila sklad za pomoč športnikom.

Manj kot eno leto pred olimpijskimi igrami v Tokiu so beloruske oblasti športnike, ki so nasprotovali predsedniku Aleksandru Lukašenku, izgnali iz reprezentance, nekatere celo aretirali, ker so se pridružili protestom.

Herasimenia ocenjuje, da je bilo vsaj 10 športnikov aretiranih in več kot dvajsetim je prepovedano trenirati v Belorusiji, zato potrebujejo pomoč iz njenega sklada.

Bržkone bi bilo med športniki še več protestnikov, a številni športniki v pripravah na največja tekmovanja molčijo, je prepričana nosilka odličnih z iger v Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016 "Zelo težko je, ker so olimpijske igre glavno tekmovanje za športnika, zato se moraš odločit kaj je bolj pomembno. Vaš rezultat ali vaš glas?" je dejala.

Nekateri športniki so podprli vlado in povzročili razkole v tesno povezani skupnosti. Herasimenia si zato želi, da Mednarodni olimpijski komite (Mok) suspendira Belorusijo, katere olimpijski komite vodi predsednik Lukašenko osebno. Kot pravi, bi bila v tem trenutku rešitev, da športniki nastopijo pod okriljem zastave Moka.

Tudi za Herasimenio, ki si je po karieri s plavalnim kolegom iz reprezentance Jouhnom Curkinom ustvarila družino, so razmere v Belorusiji postale neznosne. Doma je vodila otroški plavalni klub, a se po aretaciji številnih športnikov preselila v Litvo.

Herasimenia se je odločila, da bo v Vilni prevzela vlogo predstavnika na mednarodni ravni, ki se bo zavzemal za beloruski šport, saj tega v domovini ne bi mogla. "Tukaj v Vilni lahko storim več, kot če ostanem doma."

Litva, ki ne skriva simpatij do beloruske opozicije, je že ponudila objekte za vadbo beloruskih športnikov, Herasimenia pa zdaj poziva ostale države, naj sledijo temu vzoru.

Pri tem Litva ni osamljena, saj so iz tamkajšnjega notranjega ministrstva sporočili, da so države članice Evropske unije zveze doslej sprejele najmanj 119 beloruskih aktivistov iz tako imenovanih humanitarnih razlogov. Herasimenia pa si prizadeva tudi, da bi tam lahko treniralo čim več športnikov, za kar pa so potrebni pogoji za vadbo.

Nekdanja šampionka se je še enkrat zavzela tudi za to, da se Belorusiji odvzame organizacija svetovnega prvenstva v hokeju na ledu 2021 in se na ta način izrazi solidarnost z opozicijo, ki v državi zahteva demokratične spremembe. Herasimenia še dodaja, da boi nadaljnji razvoj dogodkov v Belorusiji v prvi vrsti odvisen od poti, ki jo bo izbral Lukašenko.

Prepričana pa je tudi v uspeh. "Verjamem, da bosta resnica in poštenost zmagali," je dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta