Čebelarji ohranjajo Jurančičevo dediščino

Marjan Toš
16.03.2024 05:00

Pred 45 leti ustanovili danes uspešno Čebelarsko družino Cerkvenjak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rudolf Druzovič s priznanjem
ČD Ivana Jurančiča Cerkvenjak

Čebelarsko društvo Ivana Jurančiča iz Cerkvenjaka, ki šteje 56 članov, letos praznuje 45 let delovanja. Leta 1979 so se čebelarji iz nekdanje KS Cerkvenjak s čebelarji iz nekaterih sosednjih krajev zbrali na prvem občnem zboru in ustanovili Čebelarsko družino Cerkvenjak.

Društvo se je poimenovalo po velikem slovenskem čebelarju Ivanu Jurančiču, ki je bil doma iz bližnjih Vitomarcev. Po prvi svetovni vojni se je preselil v Andrence in tam uspešno čebelaril. Jurančič je veljal za izjemno naprednega čebelarja. Bil je osrednji pobudnik za ustanovitev prve podružnice Slovenskega čebelarskega društva za Spodnjo Štajersko in prvi podpredsednik leta 1923 ustanovljene Zveze čebelarskih podružnic Maribor. Objavil je več kot 150 člankov v revijah Slovenski čebelar in sadjerejec ter Slovenski čebelar. Leta 1888 je napisal priročnik Čebeloreja, ki je ostal v rokopisu. Pokopan je na cerkvenjaškem pokopališču, v čebelarskem domu v Čagoni ima spominsko ploščo.

Na jubilejnem občnem zboru, ki so se ga poleg cerkvenjaškega župana Marjana Žmavca udeležili gostje iz sosednjih ČD Vitomarci in Juršinci ter Čebelarske zveze društev za Štajersko, so podelili priznanja in pohvale. Rudolf Druzovič je prejel jubilejno priznanje ČZD Štajerske ob 80-letnici življenja in za društveno udejstvovanje, Igor Žmavc in Ivan Trojner bronasti odlikovanji Antona Janše III. stopnje, Natalija Žvajker in Dejan Vogrin pa društveni pohvali, in sicer prva za dolgoletno uspešno opravljanje blagajniške funkcije in drugi za izjemen prispevek pri obnovi in dograditvi društvenega čebelarskega doma. Zahvalo za zgledno sodelovanje je prejela tudi Občina Cerkvenjak. Prevzel jo je župan Žmavc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta