Firbcanje po Mariboru: Še nasedamo jasnovidcem, kakor v časih, ko je psihografolog Paradiso ordiniral po mestu

Vid Kmetič
01.07.2024 03:21

Čarodeji, šarlatani in prevaranti, ki napovedujejo prihodnost ter obljubljajo denar in večno srečo,
so vedno bili in vedno bodo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Dokler bo obstajala dovolj velika skupina lahkovernih ljudi, ki take napovedi jemlje za čisto zlato – in jih seveda plača. Večkrat tudi s poslednjimi prihranki, saj je vendar neizmerno bogastvo tako rekoč za vogalom. Ko se izkaže, da so bile obljube prazne, so tisti, ki so nam napovedali srečo, že dolgo nekje drugje, kjer obljubljajo isto novim sreče željnim.

Psihografolog S. Paradiso se je v Mariboru mudil septembra 1940. Nastanjen je bil v hotelu Zamorc v Gosposki ulici, kjer je tudi sprejemal stranke – dopoldan med 9. in 12. uro ter popoldan od 14. do 17. ure. Svoje "delo na znanstveni podlagi" je oglaševal tudi v Večerniku in tam obljubljal: "Psihografolog Paradiso Vam pokaže smer sreče in blagostanja. Vam odpre zastor Vašega življenja. Pove Vam, s kom in kako se boste poročili. Kako se obvarujete nesporazuma v zakonu. Kateri so Vaši srečni dnevi. Kedaj se podajajte v špekulacije, da Vam srečno uspejo. Katerih nezgod in bolezni se čuvajte. Kedaj naj stavite loterijo itd.". Kolikim so se njegove napovedi izpolnile, ni znano, zagotovo pa ga takrat več ni bilo v mestu, saj je v Zamorcu "ordiniral" le do 12. septembra, tako da so se njegove "stranke" za obljubljeno najbrž lahko zgolj obrisale pod nosom.

Nekaj povsem drugega je bil "čarovnik" iz Razvanja, sicer tamkajšnji čevljar. Ta je prerokoval in napovedoval kar nekaj časa, za plačilo pa vzel, kar je pač bilo: od denarja do gosi in svinjskih stegen, včasih tudi zlatnino. A to je, kot je pravil sam, vedno odnesel hudiču na križpotje, v zameno za nasvete. Kakopak je zlatnina izginila skupaj s hudičem, je pa čudodelniku iz Razvanja kmalu prišlo na sled tudi orožništvo in ga vtaknilo pod ključ, dragocenosti zaplenilo in jih vrnilo naivnim lastnikom.

Ko je leta 1925 razvanjski čudodelec umrl, so se nanj spomnili tudi v časnikih in 3. maja je Tabor zapisal: "V Razvanju je umrl daleč na okrog znani čevljar Majer Kajbič, ki je posebno v vojnem času žalostnim materam prerokoval, kedaj se bodo povrnili njih sinovi iz vojske. Rad pa je olajšaval srce in žepe tudi drugim zaljubljenim in sreče željnim ljudem. Naslednika še nima!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta