Hortikulturno društvo Maribor kot naslednik Olepševalnega društva Maribor obeležuje 155 let s posebno razstavo

Branka Bezjak Branka Bezjak
15.09.2024 04:00

Do 1. oktobra bo izpraznjen prostor, v katerem je bila do nedavnega prodajalna s čevlji v Gosposki ulici 32 v Mariboru, zapolnjevala razstava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob odprtju razstave (z leve): Matija Varl, vodja JSKD Maribor, Matjaž Mastnak, direktor Arboretuma Volčji potok, Borut Amboržič, predsednik Hortikulturnega društva Maribor in fotograf Gerhard Angleitner
Branka Bezjak

Hortikulturno društvo Maribor (HDM) s tako imenovanim pop up dogodkom obeležuje 155 let, odkar so se Mariborčani in Mariborčanke leta 1869 organizirali v skupnem cilju vzpostavitve javnih zelenih površin v mestu. HDM nadaljuje tradicijo in poslanstvo nekdanjega društva ter ozavešča javnost in odločevalce o pomenu zelenih površin v mestu in upoštevanja trajnostnih načel.

Na razstavi so v ospredju stare razglednice Mestnega parka, ki jih je za povečavo in razstavo posodil zbiratelj, galerist Primož Premzl. Ob njih pa so v enaki dimenziji fotografirane te iste lokacije danes, kar je opravil Gerhard Angleitner. V vitrinah so še fotografije zelenih javnih površin Maribora pred drugo svetovno vojno, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. V izložbah nekdanje prodajalne so prav tako fotografije, in sicer nagrajencev na dveh medgeneracijskih natečajih, pri katerih sta nosilno vlogo imela Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna enota Maribor in Zveza kulturnih društev Maribor v sodelovanju s Fotoklubom Maribor.

Ob povečane razglednice Mestnega parka so postavili aktualne fotografije.  
Branka Bezjak

Slavnostni govornik na odprtju prejšnji četrtek je bil Matjaž Mastnak, direktor Arboretuma Volčji Potok. Izrazil je veselje, da "imate tukaj, v Mariboru, ljudi, ki dajejo drevesom glas". Hortikulturno društvo Maribor opravlja izjemno pomembno funkcijo, ker drevesa so nema in so odporna proti marsičemu, proti človekovim dejanjem pa ne, je izpostavil: "Marsikdo pod drevesom, ki je lahko izjemno staro, lepo in zanimivo, vidi zgolj gradbeno parcelo, ki bi jo bilo dobro izkoristiti. Da ne govorimo o gradbenikih, ki jim je vsako drevo motnja in ga tako poškodujejo, da se čez leta posuši. Da drevo postane za mesto pomembno, da napravi lep ambient in opravlja svojo funkcijo, mora miniti 40 let in ves ta čas ga je treba čuvati. Vsaka tenda daje senco, ampak to niso hladne sence."

Razstava je odprta vsak torek in četrtek med 16. in 18. uro, ob sobotah med 10. in 12. uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta