Mestni kino Ptuj: Premierno prikazali dokumentarni film o tem, kako se je kurentovalo leta 1979

ŠTR
10.02.2024 04:00

V okviru pustnih prireditev so premierno prikazali dokumentarni film Mariborčana Viljema Klemenčiča o kurentovanju. Projekcija je bila skupen projekt Zavoda za turizem Ptuj, Mestnega kina Ptuj in mariborskega društva Trafika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nevenka Dobljekar in Viljem Klemenčič na pogovoru o(b) filmu
Mestni kino Ptuj

Gre za dragoceno dokumentarno gradivo, saj je v filmu prikazanih več skupin, od pokačev iz Markovcev in Podlehnika, vil iz Zabovcev, oračev iz Lancove vasi, pozavčinov iz Beltincev, picekov in kokotičev iz Markovcev, prav tako markovških kopjačev, v filmu pa so še orači iz Podlehnika, plesači iz Pobrežja, ploharji iz Cirkovc in drugi. Seveda v filmu nastopajo tudi koranti iz Markovcev, Ptuja in z okolice Ptuja.

Ptujčani so se na projekciji vrnili v leto 1979
Mestni kino Ptuj

Tako so si Ptujčani ob filmu o kurentovanju lahko ogledali še tri kratke filme iz let 1980-81, posnete v Mariboru in na Pohorju. Poleg kurentovanja še kratke dokumentarne filme o akrobatskih smučarskih skokih v Dravo, o akrobatskem smučanju na Pohorju (Klemenčič je zanj dobil prvo nagrado na festivalu jugoslovanskega dokumentarnega filma) in mariborski Lent pred obnovo.

Projekciji je sledil Pogovor o(b) filmu. Klemenčič je med drugim dejal, da je bil prav film o kurentovanju na Ptuju njegov prvi daljši dokumentarec, ki bi ga z več izkušnjami seveda kasneje naredil bolje. Upokojena novinarka Nevenka Dobljekar, ki je bila med letoma 1976 in 1986 tudi v organizacijskem odboru kurentovanja, pa je zbranim opisala kurentovanje na Ptuju nekoč, od tega, da se tudi stari običaji spreminjajo, da je bilo pri podjetjih prej več (tudi finančnega) posluha in da je žal na karnevalskem delu vse manj (politične) satire, ki je, kot je dejala, "olajšala dušo in srce". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta