Na potepu med Negovskim in Blaguškim jezerom

Damijan Toplak Damijan Toplak
18.05.2024 05:00

Domačija Firbas stoji med znamenitima jezeroma, ponuja pa tudi zanimive pohodniške in kolesarske poti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Domačiji Firbas stavijo na lokalno, na doma pridelane sestavine za pripravo hrane.
Damijan Toplak

V Slovenskih goricah je veliko zanimivih turističnih točk, ki jih je vredno obiskati. Tokrat vam predstavljamo Domačijo Firbas, ki se nahaja v kraju Cogetinci na tromeji med občinami Cerkvenjak, Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici, torej je domačija tudi na meji med podravsko in pomursko regijo, v njeni neposredni bližini pa sta Negovsko jezero in pa vse bolj popularno Blaguško jezero. Gonilna sila pri Firbasovih je Bojan Firbas, ki pa sta mu v veliko oporo in pomoč tudi starša Marjana in Alojz. Njihova kmetija je specializirana za družine z otroki in tudi med našim obiskom je bila tam na nekajdnevnem postanku mlada družina iz Švice s tremi otroki, ki so verjetno prvič videli domače živali, kot so prašiči, koze, zajčki in druge živali.

Glamping hiške, ki še čakajo na postavitev ob Blaguškem jezeru
Damijan Toplak

Firbasovi so znani po gostoljubnosti, pa tudi turističnih namestitvah, in da je mogoče (za)spati nad hlevom in domačimi živalmi. Morda pa še najbolj po domači zelenjavi, vinu in sadju, kar pridelujejo na 12 hektarjih kmetijskih površin, med slednjimi pa kraljuje hruška viljamovka, iz katere pripravljajo vse od marmelade do okusnega žganja. Pri svojih jedilnikih stavijo na sezonsko hrano, s čimer gost natančno ve, da je hrana domačega izvora. Pri njih je vsaj 70 odstotkov zaužite hrane domače pridelave. Ob našem obisku so postregli s povsem vegetarijanskim menijem, manjkala pa ni niti za njihovo območje značilna slovenskogoriška gibanica. Pri njih se s turistično dejavnostjo ukvarjajo že 30 let, ker pa imajo v bližnji okolici tudi dva turistična bisera, kot sta Negovsko jezero in Blaguško jezero, omogočajo gostom kolesarjenje z običajnimi ali električnimi kolesi (slednjih imajo kar devet), velikokrat pa kolesa gostje pripeljejo kar s sabo.

Negovsko jezero je znano po nekdanjem dobrotniku in politiku Ivanu Krambergerju ter negovskem gradu. Blaguško jezero postajo turistično prepoznavno v zadnjem obdobju, ko je tam kot investitor glamping hiške postavil savinjski podjetnik Iztok Podkrižnik, ki ima podobne hiške tudi v domačem Ljubnem ob Savinji. Kakšnega naključnega obiskovalca utegne zmotiti, da je območje ob jezeru z glamping hiškami ograjeno in tako dostop za ostale ni možen. Bo pa v tednu ali dveh ob Blaguškem jezeru svoj avtokamp odprla tudi znana avstrijska hotelska veriga Falkensteiner, do samega avtokampa bo vodila povsem nova asfaltirana cesta. Prava turistična sezona se bo ob Blaguškem jezeru pričela konec maja, ko bodo odprli tudi tamkajšnjo osrednjo restavracijo. Bolj kot za kopanje, jezero ima tudi do 15 metrov globine, je Blaguško jezero primerno za supanje ali vožnjo s pedalinom.

Bojan, Marjana in Alojz Firbas ob domači slovenskogoriški gibanici
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta