Na Ptuju pripravljeni na pustno dogajanje: Prepričani smo, da bo povorka upravičila sloves

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
25.01.2024 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povorka etnografskih mask vsako leto pritegne množice obiskovalcev. 
Sašo Bizjak

Prihodnji teden bodo na Ptuju z okolico na svečnico, 2. februarja, s Kurentovim skokom pričeli 64. Kurentovanje. Množica dogodkov domačine in obiskovalce čaka med 3. in 13. februarjem. V ptujskem zavodu za turizem, ki je odgovoren za javni del Kurentovanja, so prepričani, da bo tudi letošnje dogajanje praznik izjemne etnološke dediščine pustnih tradicij. Združilo bo tri že uveljavljene, a programsko še obogatene tematske sklope, kot so EtnoFest, KarnevalFest in ArtFest. Kurentom se bodo že v soboto, 3. februarja, pridružile številne pustne in obredne maske iz Slovenije ter tujine. Z mednarodnim etnološkim festivalom je Ptuj postal nepogrešljivi del evropskega karnevalskega koledarja.

Županja: Mi smo pripravljeni 

Ptujska županja Nuška Gajšek: "Vsi si želimo, da bi letošnje Kurentovanje izpeljali vsaj tako uspešno kot v preteklem letu, ko smo bili zadovoljni z izkupičkom. Mi smo pripravljeni na zaradi krajšega trajanja zelo zgoščeno dogajanje in večjih presenečenj ne bi smelo biti."

Prva od osrednjih prireditev bo prihodnjo soboto EtnoFest, ki šteje za otvoritveno povorko in je pravzaprav srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask. Na njej se bodo predstavili avtohtoni pustni liki in obredja s ptujskega območja iz celotne Slovenije in tudi iz tujine. Direktorica ptujskega zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec: "Letošnja mednarodna karnevalska povorka ali KarnevalFest bo na pustno nedeljo, 11. februarja. Organizatorji javnega dela Kurentovanja smo prepričani, da bo povorka upravičila sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji."

Kot je še napovedala direktorica zavoda za turizem, bo na dveh omenjenih in po pričakovanjih najbolj množičnih povorkah nastopilo tudi deset skupin, ki so članice Evropskega združenja karnevalskih mest iz osmih držav. Poleg kurentov se bodo predstavile tudi tri tuje skupine, ki so prav tako pod zaščito Unesca.

Vrniti dogajanje v mesto 

Cilj organizatorja javnega dela prireditve je, da bi tudi ob večerih še naprej spodbudili približevanje avtohtonih pustnih likov obiskovalcem. Še posebno so izpostavili Dan kurentovih in korantovih skupin, ko se te zberejo v največjem številu hkrati. Zelo pa so se tudi že uveljavili dogodki na pustno soboto v mestu s Sobotnim pustnim korzom, Otroškim pustnim rajanjem in Nočnim spektaklom, ki jim sledita še ponedeljkova Povorka otrok iz vrtcev in Pustni torek s pokopom pusta.

Da ima največji slovenski etnološki festival s 64-letno tradicijo podporo tudi širše, kaže vpis obhodov kurentov/korantov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva v letu 2017. Zaradi svoje edinstvenosti je Kurentovanje postalo magnet za turiste z vsega sveta.

To praznovanje ne promovira le ptujske regije, temveč celotno Slovenijo kot destinacijo z bogato kulturno dediščino, ki je vredna obiska.

Goznik Črtomir

"Kurentovanje že več kot pol stoletja utrjuje izjemno barvito in bogato tradicijo pustnih likov s ptujskega območja, iz Slovenije in s celega sveta, ki pričajo o tesni povezanosti ljudi s tokom letnih časov. Kurentovanje ni le praznovanje kulture, temveč tudi most med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Mlajše generacije se učijo ter raziskujejo tradicijo, medtem ko starejše generacije delijo svoje izkušnje in znanje, kar krepi skupnostno pripadnost," je še dodala Tanja Srečkovič Bolšec.

Med prvimi dogodki letošnjega Kurentovanja bodo prireditev Jaz tebi - ti meni v Stari steklarski, kjer gre za izmenjavo rabljenih oblačil in pustnih kostumov. Od 1. februarja do 31. marca bo v Miheličevi galeriji razstava Slikarske starožitnosti. Na ogled bodo dela Jožeta Foltina, pripravljena ob slikarjevi 80-letnici, in z njimi obsežen slikarski opus z naslovom Kurenti. V času Kurentovanja bo na mestni tržnici tudi pustno drsališče, v Miklošičevi ulici pa Pustni vrtiljak. 

Goznik Črtomir

V petek, 2. februarja, opoldan bodo v Ptujski kleti predstavili vino Mistik 2023, pridelano iz sorte renski rizling v organizaciji Zveza društev kurentov in Ptujske kleti. Prihodnjo soboto pa bodo z Zgodbo princa karnevala Francesca Guffanteja in brezplačnim turističnim vodenjem z zgodovinarko Marijo Hernja Masten predstavili 19. princa karnevala Marka Šamperla ali Francesca Guffanteja, ptujskega mestnega sodnika. Med množico prireditev bosta tudi letos likovna kolonija Ex-tempore Ptuj Karneval 2024 in sobotna tradicionalna dobrodelna Obarjada, ki jo pripravlja Lions klub Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta