Poznate nekdanji sanatorij? Delite svoje zgodbe o njem

ŠTR
31.07.2024 10:25

Ogled razstave Oči v skali v nekdanjem sanatoriju je podaljšan. Sicer pa vabljeni, da delite spomine na nekdanji sanatorij oziroma ambulanto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S projektom so reaktivirali že več let prazne prostore.
Sašo Bizjak

Še do 25. avgusta so podaljšali Trienale umetnost in okolje EKO, katerega osrednja razstava je EKO 9: Oči v skali v starem sanatoriju v Tyrševi 19. Na ogled je od srede do nedelje med 12. in 19. uro, ob ponedeljkih in torkih je zaprto. Trienale ​EKO je namenjen vizualni umetnosti, ki raziskuje in komentira številne spremembe na globalni in lokalni ravni, ki vplivajo na okolje. Letošnja osrednja razstava je v nekdanjem sanatoriju. Že vrsto let s trienalom v mestu reaktivirajo mestne predele. Obenem so prostori sanatorija povezani s temo razstave, ki je letos strah, primarno čustvo, ki naj družbo prebudi iz otopelosti. Sodelujoči umetniki in umetnice pa se s svojimi prispevki odzivajo na grozečo atmosfero v naravi in družbi.

Razstavo spremlja pester spremljevalni program. Danes popoldne bo delavnica divje hrane s Katjo Rebolj, v avgustu bo sledil še pripovedovalski večer, pogovor o trajnostni rabi dediščinskih ambientov, filmski večer, performativno-vizualna pripovedka, pripravljajo tudi vodstva po razstavi.

Obenem mariborska etnologinja dr. Jerneja Ferlež še zbira podatke, informacije o starem sanatoriju dr. Mirka Černiča. Na vrtu nekdanjega sanatorija se je tako že srečala z Andrejem Požarnikom, sinom kuharske pomočnice v sanatoriju med letoma 1939 in 1941. Pogovor je med sprehodom skozi prostore sanatorija posnela, posnetek pa bo del materiala za preučevanje zgodovine delovanja poslopja v današnji Tyrševi ulici 19 v Mariboru.

Če ste tudi vi kakorkoli povezani s sanatorijem, ste bili morda tam zaposleni ali pa ste prostor obiskovali, ko je deloval kot ambulanta za šoloobvezne otroke ali pljučni dispanzer zdravstvenega doma, spomin zapišite in pošljite na info@ugm.si, iz UGM pa ga bodo posredovali dr. Jerneji Ferlež. Če je vaša povezava s sanatorijem obširna, boste povabljeni še na pogovor na prizorišču EKO 9.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta