Prostorska stiska v dotrajanih zgradbah, kjer izvajajo programe za otroke s posebnimi potrebami

Natalija Sinkovič
03.03.2024 07:30

Na seji občinskega sveta občine Slovenska Bistrica so se svetniki seznanili s problematiko prostorov OŠ Minke Namestnik - Sonje, ki deluje na dveh lokacihah, kar povzroča tudi organizacijske in logistične težave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostori OŠ Minke Namestnik - Sonje bi potrebovali prenovo in dograditev.
Natalija Sinkovič

Obe stavbi sta potrebni temeljite prenove, hkrati zaradi naraščajočega števila otrok prostori postajajo premajhni. Število vpisanih otrok v prilagojene programe za otroke s posebnimi potrebami OŠ Minke Namestnik - Sonje se povečuje. Samo od septembra lani do januarja so sprejeli šest novih učencev, še nekaj jih pričakujejo do konca šolskega leta, trenutno pa se jih šola 77.

Natalija Sinkovič

V zgradbi v Partizanski ulici 20 so vsi upravni prostori in učilnice za prilagojen program z nižjim izobrazbenim standardom. V zgradbi ni dvigala, kar občasno povzroča težave ob skupnih aktivnostih s posebnim programom vzgoje in izobraževanja, saj je treba prenašati vozičke oziroma vozičke prepeljati z goseničarjem po stopnicah. V zgradbi je potrebna temeljita prenova vodovoda, saj je, razen v sanitarijah, v učilnicah le mrzla voda. Težave predstavljajo odtoki, zamenjati bi bilo treba dotrajane rebraste radiatorje, ki predstavljajo nevarnost ob padcu otroka, čez dve leti bo potrebna sanacija elektroinstalacij, nujno je sanirati fasado. Za kakovostno izvajanje pouka bi potrebovali večjo telovadnico. Pred šolo ni potrebnega parkirnega prostora.

OŠ Minke Namestnik - Sonje
Natalija Sinkovič

Tudi zgradba v Partizanski 9, kjer izvajajo posebni program vzgoje in izobraževanja za otroke z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju, slepe, gluhe, s cerebralno paralizo, avtiste, je potrebna temeljite obnove. "V zgradbi so uporabili vse prostore, ki so vsaj približno primerni za učilnico, ob morebitnem povečanju v prihodnjem šolskem letu ni več prostora za dodatno učilnico. Celovite obnove je potrebna šolska kuhinja, zamenjati bi bilo treba kritino na pomožnih prostorih, saj so pokriti s salonitnimi ploščami. Nujna bi bila ureditev stare kurilnice," pojasni ravnateljica Klavdija Fridrih Gošnjak. Tudi pred to zgradbo ni ustreznih parkirnih prostorov.

OŠ Minke Namestnik -Sonje
Natalija Sinkovič

"Za optimalno izvajanje programov so potrebni dodatni prostori. Ena od možnosti je preureditev sosednjega objekta v Partizanski ulici, ki je v lasti občine, druga možnost je gradnja novega objekta," je poudarila vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti Irena Jereb. Občinski svetniki so potrdili sklep o pristopu k aktivnostim za pripravo investicijske dokumentacije, ki bo opredelila smiselnost, možnost in vrsto investicije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta