S prihodnjim šolskim letom ravnateljica Osnovne šole Destrnik-Trnovska vas: Vsak učenec je edinstven

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
27.06.2024 03:21

Vsak zaključek šolskega leta je nekaj posebnega. Za Urško Jaroš, magistrico profesorico inkluzivne pedagogike, profesorico športne vzgoje ter vzgojiteljico predšolskih otrok, še toliko bolj, saj jo s 1. septembrom čaka nov izziv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
OŠ Destrnik-Trnovska vas bo še naprej njena služba, le da odslej na vodstvenem položaju.
Sašo Bizjak

Prevzela bo delo ravnateljice na isti šoli, to je OŠ Destrnik-Trnovska vas. Sedanji ravnatelj mag. Drago Skurjeni se bo namreč po 28 letih upokojil.

Kot ravnateljica želi nenehno osebno rasti in se izpopolnjevati, pravi Urška Jaroš. Izboljšati vodstvene veščine ter graditi pozitivne odnose z učitelji, učenci, s starši in širšo skupnostjo, izpostavlja. Zaveda se, da današnji učenci potrebujejo prilagoditev učnih metod, ki upoštevajo njihova močna in šibka področja ter interese. "Poleg vsesplošnega znanja potrebujejo učenci tudi praktične spretnosti za življenje, kot sta reševanje problemov in kritično razmišljanje. Imeti morajo občutek pripadnosti ne glede na svoje ozadje, kulturo, spol ali kakršno koli drugo razliko," pravi in še, da morajo šole učence pripravljati na prihodnost, tudi na trg dela, da bo lahko vsak dosegel svoj polni potencial.

Kako naj se učitelji v razredu, kjer je 20 učencev ali več s posebnostmi in edinstvenostmi, prilagaja vsakemu? "Glede na trenutne normative je to za učitelja velik izziv, saj se od njega veliko pričakuje in zahteva. Ne morem podati idealne rešitve, lahko dam nekaj predlogov, kar učitelji sicer tudi že počnejo. To je ponujanje različnih nalog, dejavnosti in gradiv, ki ustrezajo različnim učnim stilom in ravnem znanja. Pri tem so pomembni tudi tehnologija, interaktivne učne aplikacije, digitalni viri za učenje v njihovem tempu in na način, ki jim najbolj ustreza. Tudi skupinsko delo in sodelovanje sta koristna pa učne postaje v razredu, pomembna je tudi podpora, mentorstvo. Na koncu je pomemben tudi profesionalni razvoj učiteljev, ki se morajo nenehno izobraževati in usposabljati."

Na mestu ravnateljice ji bodo zelo koristile izkušnje in kvalifikacije, ki si jih je pridobila z delom v različnih vzgojno-izobraževalnih okoljih. Kot članica razvojne skupine na Zavodu RS za šolstvo je sodelovala pri ustvarjanju in implementaciji inovativnih učnih okolij. Kot članica kurikularne komisije ministrstva za šolstvo in šport je vključena v pripravo učnih načrtov, kar zahteva temeljito razumevanje pedagoških ciljev, potreb učencev in trenutnih izobraževalnih trendov. Kaj konkretno bi inovativnega vpletla v učno okolje? "Inovativna učna okolja se osredotočajo na ustvarjanje dinamičnega, sodelovalnega in prilagodljivega učnega okolja, ki spodbuja ustvarjalnost, kritično razmišljanje in aktivno učenje," odgovarja. Predvsem pa meni, da je pomembno, da se otroci veliko gibajo in so gibalno aktivni. Tudi zato bi želela vpeljati prilagodljiv učni prostor, premično pohištvo in raznolike prostore za enostavno prilagajanje potrebam učencev, potem sta tu še projektno učenje in učenje izven učilnice.

Kako bo motivirala učitelje za inovativnost? To zahteva spremembe utečenih delovnih procesov in še dodatno delo. "Položaj učiteljev je pogosto težak zaradi pomanjkanja podpore, nizkih plač in visokih pričakovanj. Učitelji se soočajo s prekomernim delom, stresom, administrativnimi nalogami in nenehno potrebo po profesionalnem razvoju, kar vodi v preobremenjenost in izgorelost," pravi bodoča ravnateljica. Učitelji so soočeni tudi z visokimi pričakovanji staršev, šolskih oblasti in družbe, kar vse povzroča dodaten pritisk, še navaja: "Vsekakor je izredno pomemben njihov položaj v družbi, ki je trenutno slab. Zagotovo pa se bom trudila za motivacijo z jasno vizijo in cilji, podporo, ustreznim usposabljanjem ter dobrimi medsebojnimi odnosi, ki se mi zdijo ključni. Pomembno je spodbujati sodelovanje med učitelji, priznavati njihove dosežke in omogočati eksperimentiranje brez strahu pred neuspehom."

"Ena mojih idej, ki jih že dolgo časa želim realizirati, je tudi soba pobega, ki bi jo lahko koristili tudi zunanji obiskovalci."
Sašo Bizjak

Izpostavlja še, da je šola že uspešna, zato na tem področju posebnih novih ukrepov ne načrtuje, želi ohraniti kakovost pouka ter nagraditi posamezne projekte, nadaljevati že utečene dobre prakse. Kot ravnateljica želi aktivno sodelovati z lokalno skupnostjo in vključiti dan dejavnosti, v okviru katerega bi učenci spoznavali znamenitosti in posebnosti svojega kraja. "Ena mojih idej, ki jih že dolgo časa želim realizirati, je tudi soba pobega, ki bi jo lahko koristili tudi zunanji obiskovalci. Želim si skupne organizacije nekaterih kulturnih prireditev, športnih dogodkov in tematskih dni v povezavi z različnimi društvi v občini kakor tudi koriščenje lokalnih virov in strokovnega znanja. S tem bi krepila povezanost s skupnostjo ter utrjevala ugled in vlogo v lokalnem in posledično tudi širšem kontekstu," še razmišlja.

Prosti čas najraje preživi z družino, in sicer ob ukvarjanju z raznimi športnimi dejavnostmi. Navdušujejo jo tudi potovanja, raziskovanje novih krajev, novih kultur, pri čemer zbira nepozabne spomine doma in na tujem. Tudi vsem osnovnošolcem ob koncu šolskega leta želi nepozabne počitniške dni v krogu družine, prijateljev, s časom, namenjenem branju, igri in hobijem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta