V Banovce na kopanje in spoznavanje čebelarstva

Damijan Toplak Damijan Toplak
01.05.2024 05:00

Na kmetiji Šalamun se štiri desetletja ukvarjajo s čebelarstvom, zadnja leta pa tudi s turizmom. Gospodar Damjan ljubezen našel v TV-oddaji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožef in Damjan Šalamun sta gonilni sili čebelarsko-turistične kmetije v Banovcih.
Damijan Toplak

Tik ob Termah Banovci stoji čebelarsko-turistična kmetija Šalamun. Na njej čebelarijo že štiri desetletja. Sprva je čebelarstvo od svojega očeta prevzel Jožef Šalamun, sedaj pa že vrsto let gre po njegovih (čebelarskih) stopinjah njegov sin Damjan Šalamun. Ta je širši javnosti postal znan iz televizijskega resničnostnega šova Ljubezen po domače, kjer je spoznal in se zaljubil v Barbaro Pastirk. Ta ljubezenska zveza traja še danes, oba živita v Banovcih, že avgusta 2020 se jima je kot prvorojenka rodila Ajda Zarja, sedaj pa sta v veselem pričakovanju drugega otroka. Tako se za prihodnost čebelarske kmetije v Banovcih ni treba bati.

Jožef in Damjan Šalamun (stojita) v Banovcih skrbita za čebelarstvo in turistično kmetijo.
Damijan Toplak

Ob številnih odličnih čebeljih izdelkih (med - cvetlični, akacijev, kostanjev, gozdni, ajdov, kremni med, matični mleček, medenjaki, medeni likerji, medica, medeno vino, med v satju, sveče in novoletni okraski iz čebeljega voska, cvetni prah ...) na njihovi kmetiji ponujajo tudi sedem dvoposteljnih sob in tri apartmaje - studie. Premorejo kar 300 čebeljih družin, sami poskrbijo tudi za matice, njihove čebelnjake pa si je mogoče ogledati na dveh zdaj že odsluženih avtobusih. Njihova posebnost je tako imenovani čebelji kruhek, podoben bolj znanemu matičnemu mlečku, ki ima številne zdravilne učinke. Ker pa so v neposredni bližini Term Banovci, z njimi sodelujejo tako, da za svoje goste, ki prebivajo na njihovi turistični kmetiji, ponujajo cenovno ugodnejše kopalne karte.

Čebelnjake si je pri Šalamunovih v Banovcih mogoče ogledati tudi od blizu z vstopom na avtobus.
Damijan Toplak

Na omenjeni kmetiji želijo predstavljati zdrav način življenja s tako imenovano apipreventivo, da bi njihovi gostje, obogateni z znanjem o čebelarstvu in uporabi čebeljih proizvodov, bili zadovoljni z njihovimi izdelki. Čeprav mnogi že poznate številne zdravilne lastnosti medu za krepitev in varovanje zdravja, pa omenimo še enkrat, da med in izdelki iz medu zvišujejo splošno odpornost organizma, izboljšajo koncentracijo, delujejo kot antioksidant, lahko jih uporabljamo kot pomirjevalo, imajo tudi baktericiden in bakteristatičen učinek in med drugim pospešujejo celjenje ran.

Čebelnjaki na avtobusu
Damijan Toplak

Na turistični kmetiji Šalamun so sicer možne številne aktivnosti. Od predstavitve čebelarskega avtobusa, degustacije medu in predstavitve osnov čebelarstva in zdravilnih lastnosti čebeljih proizvodov, meditacije ob šumenju čebel in opojnem vonju iz panjev, ogled filma o čebelarstvu in apiterapiji, izdelovanje sveč in okraskov iz čebeljega voska, peke medenjakov, ogled zajčkov pred hišo in v hlevčku v Iljaševcih, prav tako ponujajo izposojo koles in izlete po Prlekiji in okolici (Babičev mlin na Muri, Otok Ljubezni v Ižakovcih, Jeruzalem...). Če boste prišli v ta del Prlekije, vam gotovo ne bo dolgčas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta