Harry in Meghan: Strel, ki je šel vzvratno

Denis Živčec
14.03.2021 20:00
Susseška vojvodska zakonca sta po intervjuju z Oprah rekordno nepriljubljena. Zaradi neresnic in ker kraljici ne stojita ob strani, medtem ko se njen mož bori za življenje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priljubljenost princa Harryja in vojvodinje Meghan je po očitno ne povsem iskrenem intervjuju strmoglavila rekordno nizko. 
Profimedia

Ni še konec. Zdaj je nekako že jasno, da je najpomembnejša točka razvpitega intervjuja britanskega princa Harryja in vojvodinje Meghan spoznanje, da smo vsi samo ljudje in da nihče ne prenese vsega. Njeno priznanje, da si sredi medijskega kaosa in povsem odtujene nove družine ni več želela živeti, je pretresljivo in ponovno odpira številna moralna vprašanja še iz časa pokojne princese Diane. Vse ostalo v intervjuju pa je strel, ki je nenačrtovano šel vzvratno. Še najbolj navdušeni nad škandaloznim intervjujem so Američani, ki imajo radi dober šov in Oprah Winfrey, ki je vselej znala iz sogovornikov mojstrsko potegniti največje travme in jih pretopiti v rekordne rejtinge. Meghanina trditev, da se je pomembna oseba z dvora ukvarjala z barvo kože njenega sina, je sprožila reakcijo na dvoru. Kraljeva družina, ki intervjujev in tabloidnih objav praviloma skoraj nikoli ne komentira, se je v nepričakovano ponižnem in človeškem tonu odzvala kar dvakrat. Najprej se je odzvala kraljica Elizabeta II., edina, s katero naj bi Harry v družini še imel prijazne odnose. Sporočila je, da so zelo razžalostili očitki rasizma, izrazila je globoko zaskrbljenost in sočutje s parom.

Intervju v Armanijevi kreaciji za 4000 evrov

"Vsa družina je razžaloščena, odkar je bila v celoti seznanjena s tem, kako težka so bila zadnja leta za Harry in Meghan," je nadaljevala in dodala, da so izpostavljeni problemi, predvsem glede rasizma, zaskrbljujoči. Čeprav se nekateri spomini razlikujejo, jih jemljejo zelo resno in jih bodo v družini nagovorili zasebno. Kraljica je zagotovila, da bodo Harry, Meghan in njun sin Archie vedno ljubljeni člani družine. Nato se je oglasil še princ William, Harryjev starejši brat in nekoč njegov tesni zaveznik, s katerim sta v času mamine smrti skupaj šla skozi pekel, po poroki z Meghan pa praktično ne komunicirata več. "V resnici nismo rasistična družina," je drugi v vrsti za britanski prestol z opaznim ogorčenjem in prizadetostjo povedal novinarjem med obiskom šole za socialno šibke otroke v vzhodnem Londonu, ki jo obiskujejo številni učenci različnih etničnih skupin. Povedal je tudi, da z bratom od intervjuja še nista govorila. Evropski mediji prav zelo na strani Harryja in Meghan niso, številni pišejo o izdaji in senzacionalizmu. "Medtem ko William in Kate prevzemata vse več obveznosti ostarele kraljice in bolj ali manj sama vzgajata svoje tri otroke, ki jih nočeta prepuščati osebju, Harry in Meghan v Armanijevi kreaciji za 4000 evrov in z Dianinim nakitom sredi pandemije v prestižnem Montecitu tarnata, kako jima je težko v življenju," piše nemški Neue Post. Mnogi se zgražajo, da se Harry, namesto da bi stal ob strani babici, ki toči solze zaradi usihajočega zdravja princa Philipa, raje ukvarja s svojo priljubljenostjo in denarjem, ki mu ga nikoli ni primanjkovalo. Medtem ko se je ves svet boril s koronavirusom in sesutim gospodarstvom, sta Harry in Meghan živela v 13 milijonov evrov vredni vili z bazenom in zasebnim kinom. Pred selitvijo v ZDA je za obnovo njune britanske rezidence Frogmore Cottage kraljica namenila 2,7 milijona evrov.

Nekdo ima očitno težave s spominom

Vojvodi in vojvodinji Susseški je priljubljenost med Britanci po intervjuju z Oprah padla na najnižjo raven doslej. Glede na anketo YouGov ima pozitivno mnenje o Harryju le še 44 odstotkov vprašanih, negativno pa 48. Glede Meghan je delež tistih z negativnim mnenjem narasel s 53 odstotkov na 58.

Analitiki so ugotovili, da sta susseška zakonca v intervjuju natresla tudi kar nekaj neresnic. Domnevno ujeta Meghan, recimo, je dejala, da je morala palači leta 2016 predati svoj potni list. Vir, ki dobro pozna razmere v palači, je britanskim medijem povedal, da to drži, a predala ga je le v času, ko ni bila na potovanju, da so ga shranili na varno. Vojvodinja je po poroki s princem opravila kar trinajst zasebnih potovanj, obiskala deset različnih držav, med njimi ZDA, Španijo, Bocvano, Italijo in Nizozemsko. S prijatelji je v New Yorku proslavila skorajšnje rojstvo malega Archieja, v Kanadi je obiskala prijatelje, se zabavala v Amsterdamu in na jezeru Como obiskala igralskega kolega Georgea Clooneyja, piše Page Six. Na Norveškem je z možem občudovala severni sij in kite, svoj 38. rojstni dan je praznovala na Ibizi. Trikrat je bila tudi na uradni kraljevski turneji po Maroku, Avstraliji, Novi Zelandiji in Fidžiju.

Spomin se je med intervjujem močno zameglil tudi Harryju. "Nikoli nisem imel priložnosti, da bi se z očetom vozil na kolesu. To priložnost imam sedaj s svojim sinom," je potožil Oprah. Na twitterju je medtem zaokrožil fotografski dokaz iz leta 1990, ko je bil princ star šest let. Na fotografiji sedi na kolesu v družbi očeta, princa Charlesa, mame in brata, ki so prav tako na kolesih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta