Limonada: Tipi v kiklah harajo po sceni. In videti je ... čudno

Denis Živčec Denis Živčec
23.09.2021 06:00
Vem, da je zelo v duhu časa in osvobajajoče, je pa tudi malce prismuknjeno za pogledati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa
Rumena in vijoličasta. Carl Clemons-Hopkins je na podelitvi emmyjev žel razne komentarje. Tudi takšne, da niti Angelina Jolie ne bi te kreacije znala nositi bolje.  
Profimedia

Z vsem spoštovanjem čaščenja novega vala spolne nebinarnosti, o katerem so lahko spolno zmedeni fantje in dekleta iz prejšnjih desetletij lahko le sanjali. Izhajam iz časa, ko nihče ni hotel biti debel. Niti tisti, ki smo debelost promovirali kot stališče ali nekaj zabavnega. Me veseli, da smo to obsedenost z vsesplošnim ugajanjem vmes že nekako predelali. Zdaj živim v času, ko se nihče noče več opredeljevati glede ničesar. "A ti si iz sindikata?" sem zadnjič na enem družabnem dogodku vprašal mlajšega moškega, katerega gibi so se mi zdeli nekako sumljivo nežni. "Pa … ja. No, v bistvu se nočem opredeljevati glede tega," mi je odvrnil in v hipu sem se počutil kot zaplankana, zadrta Angelca, ki mora vse in vsakogar tlačiti v škatle.

Rene Gomolj

Pa res nisem, hkrati pa spadam v generacijo, ki je imela rada sortirano in razvrščeno vse razen smeti. Naši še bolj škatlasti starši so nas naučili, da je svet lažje razumeti, če je v njem nekaj črno-belosti. Eni lepi, drugi grdi. Eni debeli, drugi suhi. Eni nori, eni pametni. Eni dobri, drugi slabi. Eni hetero, drugi homo. Eni moški, drugi ženske. In tukaj se počutim malce zmedenega, ne nujno v negativnem smislu, a zbeganega, ker se ob vsem skupaj počutim bolj neudobno, kot sem pričakoval. Kar je bilo glavno spoznanje prenosa ameriških televizijskih nagrad Emmy, kjer so se tipi v krilih, perju, petkah in dekoltejih kar vrstili.

​Sem evrovizijski novinar, kar pomeni, da sem videl večino tega, kar se na področju spolne svobode videti da, a tokrat je drugače. Tokrat ne gre za travestite, zabavne in šarmantno duhovite tipe z lasuljami in dramatičnim mejkapom. Niti ne gre nujno za transrodne ljudi, rojene v napačnih telesih. Tokrat gre za moške, ki so videti kot povsem običajni moški, le da so v čudovitih dizajnerskih damskih večernih oblekah, ki jih nosijo več kot suvereno in korajžno. Po moško. Kot boginja je bil videti postavni igralec Carl Clemons-Hopkins, ki se je po emmyjevski rdeči preprogi sprehodil v lični kreaciji Christiana Siriana. Ta je prefinjeno razgaljala njegova ramena in se nato čez boke zlivala v dva mehka, padajoča trakova rumene in vijoličaste barve. "Eden najbolj drznih poklonov mariborskemu nogometu," sem pomislil. In prefinjeni Carl ni bil edini. Kot glavna primadona v mestu je z močno nabranimi volančkastimi rokavi Ash Studia mahedral Billy Porter.

Billy Porter. Kraljica drame.
Mario Anzuoni

Pa še nekaj tipov v krilih, hlačnih krilih in resicah se je zvrstilo. Eksotične ptice so poletele iz kletke. Spomnil sem se intervjuja z angleškim pevcem Harryjem Stylesom, prvim moškim v ženski obleki na naslovnici Vogua, ki je dejal, da so ga spolne meje v modi začele dolgočasiti. Uživa, ko se sprehaja po vseh oddelkih modnih hiš in vidi bluzico ali obleko, ki mu je všeč. Pravi, da se zato ne počuti nič manj moškega. Tudi sam razmišljam, ali je ženska obleka sploh še ženska, če jo na svoje boke zvleče moški? Billie Eilish se je zavestno uprla pričakovanjem, da mora ženska biti seksi, in se odela v ohlapna, uniseks oblačila.

Reči imajo pomen, ker smo jim ga dali. Smo torej res vsi skupaj zgolj ujetniki definicij? Zakaj je mejno duhovit pijan možakar, ki na veselici obleče kiklo in pripoveduje obscene vice, deležen aplavza, izklesan tip, ki se po rdeči preprogi čisto zares sprehodi v dolgi kreaciji iz šifona, pa začudenih pogledov in razpravo o tem, kaj je primerno? Oziroma … ali razprava o precenjenosti spola sploh še traja?

Prefinjeni Harry Styles obožuje šifon.
Profimedia

Je čas, da jo zamenja razmislek o tem, ali se je res treba toliko ukvarjati z drugimi? Če najdem ravno prav prijetno svileno kombinežo, se bom s tem morda ukvarjal čez vikend. V svoji utesnjeni in socializacijske prtljage polni škatli.

Billie Eilish ne stavi na seksapil.
epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta