Majice članic iz skupine Spice Girls šivajo v Bangladešu za 40 centov na uro

A.L.
24.01.2019 10:41

Članice skupine bodo preiskavo plačale iz lastnega žepa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Članice nekoč izjemno priljubljene skupine Spice Girls, Melanie Brown, Melanie Chisholm, Emma Bunton in Geri Halliwell so se tik pred odhodom na svetovno turnejo odločile ponuditi majice, s katerimi zbirajo denar za dobrodelno organizacijo Comic Relief. Slednja se bori za enakopravnost spolov. Prijazna gesta deklet, ki tokrat delujejo brez ene priljubljene članice Victorie Beckham, je navdušila mnoge. Nekoliko manj pa novica, da majice izdelujejo ženske v Bangladešu, ki so za svoje delo plačane 40 centov na uro.
{instagram}https://www.instagram.com/p/BqBB3o6H-Vq/{/instagram}
Članice naj s tem podatkom ne bi bile seznanjene, zato so šokirane, poročajo tuji mediji. Ena majica stane 20 evrov, od tega naj bi 12 evrov podarili v dobrodelne namene -  za boj proti diskriminaciji spolov in spolne usmerjenosti. 
{instagram}https://www.instagram.com/p/Bq-FcIIn_p2/{/instagram}
Delavke v Bangladešu naj bi majice izdelovale v nemogočih razmerah. Poleg tega, da so za svoje delo plačane zgolj 40 centov na uro, naj bi trpele tudi verbalno nasilje nadrejenih, menedžerji naj bi jih ozmerjali s "hčerkami prostitutk". Njihov delovnik pogosto traja več kot običajnih osem ur. Po poročanju Guardiana velikokrat delajo 16 ur na dan.
{instagram}https://www.instagram.com/p/Bsv7r8iHLc-/{/instagram}
Članice skupine Spice Girls so nad dejstvom, da njihove majice šivajo ženske, ki trpijo psihično nasilje, za svoje delo pa so tudi izjemno slabo plačane, izjemno prizadete, je sporočil njihov tiskovni predstavnik. Preiskavo bodo, kot so sporočile, plačale z lastnim denarjem.
{instagram}https://www.instagram.com/p/Bq5Viuvnwu4/{/instagram}
V organizaciji Comic Relief so sporočili, da so pred naročilom majic preverili, kdo bo oblačila šival in tudi kakšna so njihova etična načela. Direktorica podjetja Labour Behind the Label, ki se bori za pravice delavcev v tekstilni industriji, pa je sporočila, da imajo dokaze o tem, da nadzor v tovarni ni bil izvršen, kot bi moral biti. Dodala je, da tovarne v Bangladešu kršijo zakon o delu in osnove človekovih pravic, poroča Guardian.
{instagram}https://www.instagram.com/p/Bpy7JmuHGDn/{/instagram}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta