Po več tednih v bolnišnici je umrl Larry King, ikona teve ekranov

STA, VČ
23.01.2021 16:04
25 let je vodil teve šov Larry King Live na CNN. Na vrhuncu si je vsako oddajo, ki je bila na sporedu šest dni v tednu ob 21. uri, ogledalo 1,5 milijona gledalcev, in ko se je leta 2010 odvrtela zadnja, je šov obveljal za najdlje trajajočo oddajo z istim gostiteljem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Larry King 
Reuters

V Los Angelesu je danes umrl sloviti in večkrat nagrajeni voditelj političnih pogovornih oddaj in televizijski ter radijski napovedovalec Larry King. Star je bil 87 let. Njegovo produkcijsko podjetje Ora Media sicer ni navedlo vzroka smrti, so pa ga pred nekaj tedni zaradi poslabšanja zdravja po okužbi z novim koronavirusom sprejeli v bolnišnico. V bolnišnici Cedars-Sinai je danes tudi umrl, je potrdilo podjetje Ora Media, katerega soustanovitelj je bil King.

Larry King je sicer imel tudi sladkorno bolezen tipa 2 in že dolgo zgodovino zdravstvenih težav, vključno z več srčnimi napadi, pljučnim rakom in angino pektoris.

Legendarni voditelj velja za eno najbolj prepoznavnih osebnosti ameriške televizije, v svoji karieri pa je po navedbah CNN opravil več kot 50.000 intervjujev. Seznam tistih, ki jih je gostil v svojih oddajah, sega od vseh predsednikov ZDA od leta 1974 pa do svetovnih voditeljev, kot sta Jaser Arafat in Vladimir Putin, zvezdnikov Franka Sinatre, Marlona Branda in Barbre Streisand ter številnih športnikov.

Sožalja prihajajo od vsepovsod, od ikoničnega TV-voditelja se poslavljajo mediji pa nešteti intervjuvanci. 

King je 25 let gostil šov Larry King Live na televizijski mreži CNN. Na vrhuncu si je vsako oddajo, ki je bila na sporedu šest dni v tednu ob 21. uri, ogledalo 1,5 milijona gledalcev, in ko se je leta 2010 odvrtela zadnja, je šov obveljal za najdlje trajajočo oddajo z istim gostiteljem.

Sam pa se niti ni imel za novinarja, raje se je označeval za "infotainerja", kar je skovanka iz besed information (informacije) in entertainment (razvedrilo). Na vprašanje, zakaj je tako uspešen voditelj pogovornih oddaj, je za časnik Sun-Sentinel leta 1996 odgovoril: "Ker sem iskren. Sem resnično radoveden. Pomembno mi je, kaj ljudje mislijo. Poslušam odgovore in svoj ego pustim pred vrati. Ne uporabljam besede jaz, ker v intervjujih ni pomembna. Služi le bahanju."

Nastopil je tudi v več televizijskih serijah in v filmih, v katerih je večinoma igral samega sebe. To so bile med drugim vloge v serijah 30 Rock, Murphy Brown, American Crime Story, Frasier ter v filmih Prave barve in Izganjalci duhov.

Za svoje delo je Larry King prejel več nagrad peabody, nagrado emmy in deset kabelskih nagrad ACE.

Leta 2010 se je upokojil, delo pa v zadnjih letih nadaljeval na svoji digitalni mreži Ora TV. Nazadnje je gostil oddajo Larry King Now na mreži Hulu in ruski televiziji RT, poroča britanski BBC.

Med zadnjimi Kingovimi tviti je bila po volitvah novembra čestitka novemu ameriškemu predsedniku Joeu Bidnu in podpredsednici Kamali Harris

Poznejše objave so osebne, največkrat z dvema od sinov.  

"Tisoči intervjujev, nagrad in globalnih pohval v 63 letih na radiu, televiziji in digitalnih medijih predstavljajo oporoko njegovega svojstvenega in trajnega talenta kot voditelja," je v izjavi na Twitterju sporočilo podjetje Ora Media.

King je bil poročen osemkrat s sedmimi ženskami in je imel pet otrok, devet vnukov in štiri pravnuke. Dva od njegovih otrok sta že umrla.

Iz sveta se vrstijo številni odzivi na njegovo smrt. Iz Kremlja so sožalju dodali, da je Putin vedno spoštoval Kingovo profesionalnost in nesporno novinarsko avtoriteto.

Znana novinarka CNN Christiane Amanpour ga je označila za velikana na svojem področju in mojstra intervjujev, v njegovem šovu Larry King Live pa so po njenih besedah hoteli biti vsi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta