Škandal na Hrvaškem: Tony Cetinski s svojimi dejanji izgublja ugled, glasbeni urednik ne bo več vrtel njegovih pesmi

A.L.
02.07.2020 10:01

Bolj kot kariera je za 51-letnika pomembno svobodno izražanje mnenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na sosednjem Hrvaškem se je začel odvijati pravi manjši škandal, v katerega je vpleten priljubljeni glasbenik in avtor številnih uspešnic Tony Cetinski. Razlog? Cepivo proti covid-19, na katerega čaka (skoraj) ves svet. Eden tistih, ki temu močno nasprotujejo, je prav 51-letni Cetinski, ki redno polni tudi koncertne dvorane v Sloveniji. Hrvaški Jutarnji list poroča, da zadeva ne bi napredovala, če ne bi bil v to vpleten hrvaški zvezdnik. 
{embed_youtube}https://youtu.be/X4-AcYy59PE{/embed_youtube}
Začelo se je v začetku maja, ko se je glasbenik, ki je na sceni že tri desetletja, oboževalcem v živo oglasil preko Facebooka in spregovoril o novem koronavirusu, predvsem pa cepivu, ki ga večina nestrpno pričakuje. Cetinski je takrat jasno dal vedeti, da cepivu ostro nasprotuje in da se, četudi ga iznajdejo, sam nikakor ne bo cepil. Omenil je tudi nasprotovanje omrežju 5G, vsem pa dal jasno vedeti, da je pripravljen žrtvovati tudi svoj ugled, ki ga je zgradil z dolgoletnim delom, poroča Jutarnji list. "Kdor želi, naj se cepi. Nič nimam proti temu. A sam nikakor ne dovolim, da me nekdo cepi. Odprite Goli otok za vse nas, ki se ne želimo cepiti, in nas odpeljite tja, priklenjene v lisice, zaklenite, zaprite in počakajte, da zaspimo, ali pa nas uspavajte na silo, da bi nas cepili," je bil oster Tony Cetinski. S svojo izjavo je precej razburil oboževalce, večina je izrazila nestrinjanje in ogorčenje, le redki pa so mu izkazali podporo. Marsikdo glasbeniku iz Rovinja očita, da zagovarja nevarno metodo, s svojimi besedami pa podpihuje svoje oboževalce. Nekateri so priložnost izkoristili tudi za to, da so iz njegovega priimka Cetinski in hrvaške besede "cjepivo" naredili skovanko Tony Cjepinski. 
Nasprotovanje cepivu je razburilo tudi glasbenega urednika Radia Drava Bojana Horvata, ki je poslušalce obvestil, da ne bo več predvajal Cetinskega. Glasbenik je takoj napovedal tožbo radiu in začel medijsko bitko, piše Jutarnji list.

Za kariero mu je vseeno

Uredniki in voditelji so bili nad njegovim nastopom in nad kršenjem dogovora ogorčeni, kmalu po gostovanju so izdali uradno izjavo in opravičilo za njegove besede: "Stališče HRT in uredništva oddaje Dobro jutro, Hrvaška je, da ne podpira nikogaršnjega aktivizma, tudi aktivizma Tonyja Cetinskega ne, ki je danes izkoristil prostor v naši oddaji. Vse, o čemer smo želeli govoriti, sta njegov video in njegova glasba. Voditelj oddaje Ognjen Golubić je poskušal Cetinskega vrniti k dogovorjeni temi, a ker je oddaja predvajana v živo, je Tony priložnost izkoristil za promocijo svojih pogledov na cepivo in ignoriral voditelja. Zato zavračamo trditev, da se voditelj in studio na zadevo nista odzvala," so sporočili. Tony Cetinski je z javno televizijo sicer skozi vsa leta uspešno sodeloval, bil je tudi žirant različnih šovov. 
Po nastopu na televiziji je za Slobodno Dalmacijo dal jasno vedeti, da mu je vseeno, če ga bodo besede in dejanja stale kariere.  "Nič nas ne more stati več kot to, da nimamo pravice do izražanja mnenja in pravice do govora. To je zame bolj pomembno kot kariera po 30 letih petja, še dodatnih deset let gor ali dol. To je popolnoma nepomembno v primerjavi s težavami, ki bi jih imeli jaz, moji otroci, vnuki in pravnuki," je dejal. Kasneje pa povedal še, da se ti isti mediji, ki se "čudijo meni, dotikajo velikih vprašanj, kot sta splav in istospolna usmerjenost. Bog je velik. Samo on lahko sodi, ne pa ljudje".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta