Zuckerberg je besen: Harry in Meghan pozivata k bojkotu oglaševanja na sovraštva polnem Facebooku

Denis Živčec
29.06.2020 09:28

Susseški vojvodski par intenzivno lobira pri milijardnih korporacijah, naj umaknejo svojega oglase z družbenih omrežih, ki omogočajo širjenje nestrpnosti in lažnih novic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Tudi po odmiku od kraljevskih dolžnosti, se princ Harry in vojvodinja Meghan še naprej dobrodelno udejstvujeta. Tokrat sta glasno podprla iniciativo, ki je razjezila Marka Zuckerberga, velikega šefa Facebooka. Sta v bitki proti rasizmu, kar je dobro, hkrati statrčila od denarne interese ene najmogočnejših korporacij našega časa. Gre za gibanje #StopHateforProfit, ki poziva k bojkotu oglaševanja podjetij na spletnih platformah, ki omogočajo širjenje sovraštva in lažnih novic. Tukaj se vedno znova sredi navzkrižega ognja znajde prav Zuckerberg, češ da se Facebook proti širjenju lažnih novic premalo trudi, premalo aktivni naj bi bili tudi pri preprečevanju sovražnih in nestrpnih objav na družbenem omrežju. Facebook skoraj vse svoje prihodke črpa iz oglaševanja. Harry in Meghan naj bi direktorje številnih podjetij pozivala, naj na Facebooku ne oglašujejo, dokler tam ne bodo ustvarili prijaznejšega okolja. Oglasnemu bojkotu naj bi se pridružilo že okoli sto podjetij. Plemiška dvojica ima na javnost veliko vpliva, pa tudi veliko premožnih prijateljev s podjetji. Njuno kampanjo je podprlo več društev, ki se borijo proti rasni nestrpnosti, predsednik združenja NAACP je tvitnil, da vojvodski par uteleša točno takšno vodstvo, ki ga svet v tem trenutku potrebuje. Zuckerberg ima več kot dovolj razlogov za zaskrbljenost, saj so se bojkotu pridružila tudi megalomanska podjetja kot so  Verizon, Coca Cola, Ben & Jerry’s, znamke, ki spadajo pod okrilje koncerna Unilever, med njimi mila Dove in čaji Lipton, pa Starbucks, Patagonia, North Face, Honda, in Eddie Bauer, kjer letno za oglaševanje na najbolj priljubljenem omrežju porabijo na milijone dolarjev. Pri Coca Coli sicer poudarjajo, da so oglase umaknili le za 30 dni in da se uradnemu bojkotu ne pridružujejo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta