Afganistanski predsednik napovedal ponovno mobilizacijo vladnih sil

14.08.2021 13:45
V siloviti ofenzivi, ki so jo talibani sprožili pred nekaj več kot tednom, so tako zavzeli že 19 glavnih mest od skupno 34 afganistanskih provinc.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes zagotovil, da je ponovna mobilizacija vladnih oboroženih sil v državi trenutno največja prioriteta, saj se talibanski borci bliskovito približujejo prestolnici Kabul. Predsednik ni namignil, da bi morda odstopil ali prevzel odgovornost za trenutne razmere. "Ponovna mobilizacija naših varnostnih in obrambnih sil je naša glavna prioriteta, v zvezi s tem pa so bili sprejeti resni koraki," je v televizijskem nagovoru dejal Gani, ki pa ni razkril več podrobnosti o načrtih svoje administracije.

Talibani so medtem brez upora danes zavzeli še glavno mesto vzhodne afganistanske province Paktika, so za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili trije lokalni politiki. Zasegli so pomembne vladne urade, vključno z uradom guvernerja, sedežem policije, upravo obveščevalne službe in mestnim zaporom.

EPA

V siloviti ofenzivi, ki so jo talibani sprožili pred nekaj več kot tednom, so tako zavzeli že 19 glavnih mest od skupno 34 afganistanskih provinc. Hudi boji potekajo tudi v okolici mesta Mazar-i-Šarif na severu države, kjer je afganistanskim vojaški poveljnik in nekdanji podpredsednik Abdul Rašid Dostum zbral svoje sile za boj proti talibanom.

ZDA so medtem v Kabul napotile približno 3000 dodatnih vojakov, da bi zagotovile varno evakuacijo dela svojega diplomatskega osebja iz Afganistana, prav tako pa evakuacijo svojega osebja načrtuje več Evropskih držav. Talibani so namreč od Kabula oddaljeno le še 50 kilometrov. Po talibanskem zavzetju drugega in tretjega največjega mesta v državi je Kabul postal zadnje oporišče vladnih sil, ki so drugje ponudile malo ali nič odpora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta