Airbus zaradi prizemljenih letal 737 Max prehiteva Boeing

Gregor Grosman Gregor Grosman
21.07.2019 16:19
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Od leta 2012 je bil Boeing največji letalski proizvajalec na svetu, takrat so Američani prehiteli evropski Airbus. Po prizemljitvi letal 737 Max, do katere je prišlo zaradi dveh strmoglavljenj tega tipa letala in v katerih je umrlo 346 ljudi, pa se utegnejo karte že kmalu premešati. Boeing je po pisanju The Guardian namreč precej zmanjšal dobavo potniških letal v prvi polovici leta. V primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so jih kupcem v uporabo predali 378, so jih letos v prvih šestih mesecih dobavili zgolj 239, kar je 37 odstotkov manj. 
Airbus je medtem objavil, da je podjetje v prvih šestih mesecih leta 2019 svojim kupcem dobavilo 389 letal, kar je 28 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S temi številkami so na poti k novemu rekordu in bi lahko konec leta prvič po sedmih letih prehiteli Boeing. 
Ameriški proizvajalec je sprva načrtoval, da bodo vsak mesec lahko kupcem predali 50 letal. Po prizemljitvi jih približno 30 mesečno, trenutno pa je na parkiriščih po ZDA parkiranih okoli 150 nedobavljenih boeingov 737 Max. Junij je bil tako že tretji mesec zapored, ko Boeing ni sprejel nobenega naročila za svoje najbolje prodajano potniško letalo, regulatorji pa pričakujejo, da pred koncem septembra prizemljeni boeingi 737 Max ne bodo poleteli. 
Airbusu ob tem cveti posel z neposrednim konkurentom omenjenega 737 Max, to je Airbus A320neo. Dogaja se tudi, da letalske družbe preklicujejo naročila Boeingovih letal in se obračajo h konkurentu. Saudi Arabian Airlines so denimo pri Airbusu naročili letala v vrednosti 5,5 milijarde dolarjev, naročilo v enaki višini pa preklicali pri Boeingu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta