Ali so za tornadi podnebne spremembe?

Boris Jaušovec
26.06.2021 06:30
Češki klimatologi še nočejo potrditi, da bi bilo uničujoče divjanje tornada na Južnem Moravskem mogoče pripisati podnebnim spremembam, a tega sklepa tudi ne izključujejo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moravsko novo ves z okoli 2500 prebivalci je tornado zravnal z zemljo. Foto: EPA
Martin Divisek

Po tem, ko je jug Češke v četrtek proti večeru prizadel hud tornado z močnim neurjem, smo govorili z našim  nekdanjim dopisnikom Ninom Košutićem iz Prage. Povedal nam je, da je pomoč v prizadete kraje začela pritekati že v minutah po tornadu. "Takoj so napotili reševalce z lavinskimi psi, gasilce, težko mehanizacijo, da je že čistila z ruševinami zasute ceste. Vsa pomoč je odlično organizirana, pomagajo tudi vojaki. Čehi počnejo vse zelo umirjeno in brez drame. Včeraj so pristojne službe ljudem, ki so ostali brez domov, že pričele deliti pomoč v znesku 2000 evrov po osebi," je razlagal.

Po telefonu je Košutić še dodal, da češki klimatologi nočejo že kar zaključiti, da bi bil tak tornado posledica podnebnih sprememb: "Pravijo, da je za tak nedvoumen sklep, ki pa ga ne izključujejo, še prezgodaj oziroma jim zanj primanjkuje zanesljivejših statističnih podatkov."

Tornado je s hitrostjo 200 do 300 kilometrov na uro divjal čez sedem mestec Južne Moravske tik ob meji z Avstrijo. Uničene so številne hiše. Odneslo je strehe, polomilo električne drogove. Premetavalo je avtomobile. Na posnetkih, ki krožijo po družabnih omrežjih, je videti opustošenje, kakršno povzročajo tornadi v osrednjem delu ZDA, je ob tem zapisala slovenska tiskovna agencija STA. Neurje sta spremljala tudi močna toča in naliv.

Območje mesta Breclav je povsem opustošeno, do včerajšnjega popoldneva pa so našteli pet smrtnih žrtev. Dva človeka naj bi bila zgubila življenje v avtobusu, ki ga je tornado dvignil in treščil ob tla po sedemdesetih metrih, je poročala nemška javna televizija ZDF. Ranjenih je bilo vsaj 200 ljudi, 60 so jih zadržali v bolnišnicah.

Iskanje ljudi, ki bi lahko bili še zasuti pod ruševinami, se nadaljuje. Tudi Avstrija je v sosednjo državo že poslala 20 reševalnih vozil in dva reševalna helikopterja, Slovaška več vozil. Številni prebivalci prizadetega območja so še zmeraj v šoku. "Naenkrat sem zaslišal čudno bobnenje, kot bi se približeval vlak," je eden od njih opisal dogajanje za časnik Pravo. "Nato se je začel pekel. Vse je letelo naokoli," je dejal. Tornado mu je odnesel streho s hiše, ki nima več ne stropov ne oken. Podžupan močno prizadetega kraja Hrušky Marek Babisz je dejal, da je polovica naselja poravnanega s tlemi. "Ostali so samo zidovi brez strehe, brez oken," je povedal. Prizadete kraje je že obiskal češki notranji minister Jan Hamaček, ki je neurje označil za "veliko katastrofo". Območje je včeraj  popoldne po vrnitvi iz Bruslja obiskal tudi premier Andrej Babiš. Opustošenje je primerjal z apokalipso in Čehe pozval: "Vsi, ki imate roke in noge, priskočite na pomoč!"

Tornado je sicer na Češkem redek pojav. Zadnjega so zabeležili pred tremi leti. Po ocenah nemške meteorološke službe DWD je takšna moč tornada za Evropo nekaj izjemnega. "To je takšna moč, da avtomobili letijo po zraku po več sto metrov daleč," je za nemško tiskovno agencijo DPA izjavil Andreas Friedrich iz DWD.

Na Južnem Moravskem so sicer v četrtek zvečer in ponoči ves čas pustošile poletne nevihte. V okolici mest Breclav in Hodonin je padala toča v velikosti teniške žogice. Na gradu Valtice iz 17. stoletja, ki je del Unescove svetovne kulturne dediščine, je nastala milijonska škoda. Skupna škoda katastrofalne ujme, nam je še povedal Košutić, do sinoči še ni bila ocenjena, "bo pa ogromna".

Predstavniki več držav so izrazili podporo prebivalcem prizadetih krajev. "Naše misli so s prebivalci okrajev Hodonin in Breclav," je na twitterju zapisalo tudi slovensko veleposlaništvo na Češkem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta