Američani se umikajo, talibani ostajajo: Afganistan vse bolj sam in nemočen

Vojislav Bercko
28.06.2021 05:00
Ameriške obljube, da Afganistana tudi po odhodu vojakov ne bodo pustili na cedilu, je treba jemati z rezervo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orožje v Afganistanu še dolgo ne bo utihnilo.
EPA

Ubitih več kot 20 vladnih specialcev. Talibani zavzeli več okrožij. V Kabulu spet eksplodiral avto bomba. Takšna so poročila, ki v zadnjih mesecih vse pogosteje prihajajo iz od vojne izmučenega Afganistana. Bojevniški tempo skrajnoislamskih talibanov, ki so državo že skoraj zavzeli pred dobrima dvema desetletjema, se je samo še povečal po ameriški napovedi popolnega umika vojaštva do tistega simboličnega 11. septembra. Na ta dan pred 20 leti so namreč islamski teroristi z ugrabljenimi letali zadeli dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku in zgradbo obrambnega ministrstva v Washingtonu. Američani so v povračilo napadli Afganistan, prepričani, da tamkajšnji talibani skrivajo voditelja teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, odgovornega za teroristične udarce ZDA. Sredi vojne, v kateri Američani niso zmagali, je bilo v Afganistanu 140 tisoč tujih vojakov, tudi slovenskih.

V takšnih razmerah je ameriški predsednik Joe Biden ob koncu tedna gostil afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija. Obljubil mu je nadaljevanje trdne podpore tudi po umiku ameriške vojske, ki pa ga ne namerava upočasniti. Biden je še dejal, da se partnerstvo med ZDA in Afganistanom ne bo prenehalo z umikom vojske, vendar pa mora Afganistan sam določiti svojo prihodnost. Gani pa je dejal, da je bila Bidnova odločitev o umiku zgodovinska, da jo spoštuje in podpira. Ameriški obveščevalci ocenjujejo, da lahko talibani prevzamejo državo v šestih mesecih po odhodu tujih sil iz države, Gani pa je zagotovil, da njegova vlada še ni za odpis. Povedal je, da so vladne sile talibanom odvzele šest območij na severu in jugu države. "Videli boste, da bomo z odločnostjo, enotnostjo in partnerstvom premagali vse težave," je dejal.

Ašraf Gani in Joe Biden
Epa

Gani se je med dvodnevnim obiskom v Washingtonu srečal tudi s člani kongresa, obveščevalci in obrambnim ministrom Lloydom Austinom. ZDA si želijo, da bi Ganijeva vlada dosegla mirovni sporazum s talibani, sicer bi bilo vse, kar se je zgodilo od napada na talibane po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, zaman.

Američani naj bi preostalih 2500 vojakov in 16.000 civilnih pogodbenikov iz Afganistana umaknili že do konca prihodnjega meseca. Kljub umiku bodo ZDA nadaljevale finančno podporo Afganistanu, kjer bo ostalo tudi nekaj civilnih pogodbenikov, med drugim za pomoč afganistanskim zračnim silam. V Afganistanu bo za zaščito diplomatskega osebja ostalo tudi precej več marincev, kot je običajno. Iz države pa bodo umaknili okrog 18.000 prevajalcev in drugih sodelavcev, ki jim talibani grozijo s smrtjo.

To je bil Ganijev drugi obisk v ZDA na položaju predsednika Afganistana. Prvi mandat je začel leta 2014, naslednje leto pa je obiskal Baracka Obamo. Kasneje je bil ponovno izvoljen za predsednika, njegov nasprotnik na volitvah Abdulah Abdulah, ki je bil prav tako v Washingtonu, pa je v imenu vlade nacionalne enotnosti dobil položaj predsedujočega visokemu svetu za spravo. Sedaj vodi pogajanja s talibani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta