Analitik: Netanjahu bo naredil vse, absolutno vse. Samo en voditelj na svetu ima to moč, da ga zaustavi

Va
06.11.2023 12:09

To ni samo vojna med Izraelom in Hamasom, temveč največja bitka za politično preživetje izraelskega premierja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"To je Netanjahujev politični konec. Nekdo mora plačati za obveščevalno napako. Upam, da se bo z njegovim odhodom končalo to obdobje izraelske politike. Naredil je vse za uničenje ideje dveh držav," je mesec dni od začetka vojne na območju Gaze za hrvaško televizijo HRT ocenil vojaški analitik Robert Barić. Po njegovih besedah je izraelski premier vzpodbujal ekstremno politiko naseljevanja Izraelcev na Zahodni breg. "Očitno ga je zares hotel anektirati," je ocenil.

Hamasa človeške žrtve ne zanimajo, Hamas se želi prikazati kot žrtev, pravi Barić. Seveda je Hamas naredil tunele ob civilnih objektih, a to ne daje pravice Izraelu, da ubija civiliste, dodaja hrvaški zunanjepolitični analitik Denis Avdagić.

"To ni samo vojna med Izraelom in Hamasom, temveč je največja bitka za politično preživetje Benjamina Netanjahuja," poudarja Avdagić. Ko Netanjahu ne bo več na oblasti, bo sledil resen sodni proces pred Mednarodnim kazenskim sodiščem, ocenjuje, in veliko vprašanje je, ali bo aktualni izraelski premier takrat ostal na svobodi. 

Netanjahu se ne zaustavi pred ničemer. Očitno želi to vojno voditi čim dlje in najbolj brutalno, edini voditelj, ki ima moč to zaustaviti, pa je po Avdagićevih besedah ameriški predsednik Joe Biden: "Netanjahu bo naredil vse, absolutno vse, in preostane nam upanje, da Bidnova administracija zadrži to pod nadzorom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta